Muut, Puola

Maaseutumatkailua Wieliczkassa

Löysin Krakovan naapurikaupungista Wieliczkasta mielenkiintoisen, suomalaista kesämökkiä muistuttavan Agroturystyka Amigówkan maaseutumajoituksen. Olimme tyytyväisiä, koska onnistuimme varaamaan majoituksen kolmeksi yöksi ja pääsimme näkemään millainen on puolalainen ”kesämökki”.

Amigówka sijaitsee vain 10 minuutin ajomatkan päässä Wieliczkan keskustasta ja noin puolen tunnin ajomatkan päässä Krakovan vanhasta kaupungista, mutta talon sijainti oli täysin omassa rauhassa maalla.  Lähellä oli vain pari muuta omakotitaloa.

Amigówkan löytäminen oli melkoinen ongelma, koska puolalainen navigaattorikaan ei tunnistanut osoitetta ja Googlen karttaohjelmasta tulostetusta kartasta ei nähnyt pienempien teiden nimiä. Kysyin neuvoa parilta paikalliselta asukkaalta. Kumpikaan ei puhunut englantia riittävästi, mutta toinen ajoi autolla meidän edellä ja näytti reitin Amigówkaan. Olimme yllättyneitä sellaisesta ystävällisyydestä turisteja kohtaan.

Kun lopulta pääsimme perille, niin Agroturystyka Amigówkan omistaja, Piotr, odotti meitä talossa. Hän oli sytyttänyt tulen kaminaan, joten meille tuli heti kotoinen olo ja juttelimme illalla pitkään Piotrin kanssa. Piotr on toimii myös paikallisoppaana, joten hän tuntee lähiseudun nähtävyydet erinomaisesti.

Seuraavana aamuna Magda, Piotr ja Misha-koira olivat haravoimassa pihaa kun heräsimme. Tutustuimme Magdan kanssa ja huomasimme heti olevamme hengenheimolaisia varsinkin puutarhaharrastuksen suhteen.

Kun Magda kuuli, että olisin kiinnostunut käymään puolalaisessa puutarhamyymälässä, niin hän lupasi lähteä Piotrin kanssa näyttämään meille pari hyvää puutarhamyymälää Wieliczkassa.

Magda, Piotr ja Misha

Ensimmäisessä puutarhamyymälässä oli myynnissä paljon erilaisia puita ja pensaita sekä jonkin verran perennoja ja syyskukkia. Erityisesti havupuut ja -pensaat ja ovat Puolassa erittäin suosittuja omakotitalojen pihalla. Niitä oli istutettu sekä raja-aidoiksi että yksittäisiksi puiksi.

Toisessa puutarhamyymälässä oli myytävänä Puolassa tuotettuja kukkasipuleita sekä muuta puutarhanhoitoon liittyviä koneita ja tarvikkeita.

Puolalaiset kukkasipulit olivat niin edullisia, että ostin niitä ison muovikassillisen. Ostin myös yli 20 puutarhakäsineet, koska ne olivat noin 75 % edullisempia kuin Suomessa. Myymälässä oli paljon Fiskarsin tuotteita, joten ostin edullisesti Fiskarsin PowerGear oksasakset ja kangassakset ompeluharrastusta varten.

Yksi matkan ennakko-odotuksista täyttyi upealla tavalla, kun pääsimme Magdan opastamiin puutarhamyymälöihin.

Ensimmäinen puutarhamyymälä: yleiskuva, koristeomenapuu ja ruusu. Toisen puutarhamyymälän kukkasipulivalikoimaa

Misha-koira oli hurmaava, ystävällinen ja energinen. Meistä tuli Mishan kanssa heti sydänystäviä.  Misha tykkäsi rapsutuksesta ja hän oli äärettömän innokas leikkimään pallolla. Kun pallon heitti Mishalle, niin hän pyöritti sitä kaikkien jalkojensa välissä kuin hän olisi pelannut jalkapalloa. Misha oli niin nopea liikkeissään, etten saanut yhtään hyvää kuvaa jalkapallon pelaamisesta.

Misha pelaa jalkapalloa, nauttii rapsutuksesta ja etsii sieniä.

Amigówkan pihalla oli paljon mielenkiintoisia vanhoja rakennuksia ja kukkaistutuksia. Rakennusten hyvästä kunnosta näki, että niistä pidettiin huolta sekä vanhoja rakennuksia ja tavaroita arvostettiin.

Varaston seiniä pitkin kiipeilee mm. kaunis köynösruusu

Kaunis kukkaistutus

Puolan vuoristosta siirretty vanha aitta. Oven koristeena on hienoja vanhoja taontatöitä

Piotr niittää heinää vanhalla viikatteella niityllä.

Amigówkan arvokas kukko piti kanan kurissa.

Amigówkassa oli upeita metallitöitä, kuten tämä kaide

Magda ehdotti minulle yhtenä aamuna metsäretkeä. Hän esitteli minulle Amigówkan tilukset ja kertoi heidän matkailuyrityksen kehityssuunnitelmista esim. suunnitelmasta hankkia ratsuhevosia.

Magda kertoi myös mielenkiintoisista kasveista ja sienistä, joisa näimme kävelyretken varrella. Metsässä esimerkiksi kasvoi villinä meillä tuttuja perennoja kuten esikoita, taponlehtiä ja rönsyakankaalta.

Amigówkan niitty sekä metsäretkellä nähtyjä sieniä ja kasveja

Kaupungin kuuluisin ja mielenkiintoisin nähtävyys on Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva Wieliczkan suolakaivos. Suolakaivos on yksi maailman vanhimpia suolakaivoksia, joka on tuottanut suolaa yhtäjaksoisesti 700 vuotta, 1300-luvulta vuoteen 2007 asti. Suola on aikoinaan ollut jopa arvokkaampaa kuin kulta, joten se on tuonut paljon vaurautta paikallisille hallitsijoille.

Suolakaivokseen voi tutustua vain oppaan johdolla. Opaskierroksia on kaksi: turistin ja kaivosmiehen kierros. Valitsimme kolme tuntia kestävän englannin kielellä opastetun turistikierroksen.

Aluksi kaivokseen laskeuduttiin portaita pitkin 64 metrin syvyyteen. Noin kahden kilometrin pituisen kierroksen aikana näimme useita hienoja saleja ja kappeleita, joiden lattiat, seinät ja katto ovat suolaa. Kaikki patsaat ja koristeet, jopa suolakristallikruunut on kaiverrettu suolalohkareista.

Opastettu kierros päättyi 135 metrin syvyydessä sijaitsevaan kahvilaan ja matkamuistomyymälään. Nousu maanpinnalle tapahtuu kaivoksen ainoalla pienellä hissillä, johon mahtuu kerrallaan vain parikymmenen ihmistä.

Kaivoskäytävä, suolakristallikruunu, kuninkaan patsas ja suurin sali

Wieliczkan ja Amigówkan vierailu ylitti kaikki ennakko-odotuksemme. Amigówkan ”kesämökki” oli erittäin hyvä ja rauhallinen paikka viettää lomaa maaseudun rauhassa, mutta lähellä Wieliczkan ja Krakovankin palveluita ja nähtävyyksiä.

Magda ja Piotr olivat äärettömän ystävällisiä ja avuliaita vuokranantajia. Tulen muistamaan heidät erityisesti tulevina keväinä, kun näen Wieliczkasta ostettujen sipulikukkien kukinnan. Jos matkustamme uudelleen Krakovaan, niin yövymme varmasti osan ajasta Amigówkassa.

Wieliczkan suolakaivos oli mielenkiintoinen ja ainutlaatuinen nähtävyys. Salit, kappelit, patsaat ja koristeet olivat niin taidokkaasti tehtyjä, ettei olettaisi sellaisia löytyvän mistään kaivoksesta.