Puola, Puutarhamatkailu ulkomailla

Wawelin kukkulan puutarhat

Wawelin kukkulalla sijaitseva kuninkaan linna ja katedraali ovat Puolan historian tärkeimpiä rakennuksia. Puolan kuninkaalliset asuivat kuninkaan linnassa 1000-luvun puolivälistä vuoteen 1796 saakka, jolloin Itävalta valloitti Krakovan.

Näimme Wawelin kukkulan rakennuksineen ensimmäisenä iltana kauempaa, kun kävimme hevosajelulla. Hevosvaunut kiersivät vanhan kaupungin kaduilla puolen tunnin ajan. Emme ole pitkään aikaan ollut hevosten kyydissä, joten se oli leppoisa tapa aloittaa vanhan kaupungin nähtävyyksen katselu lämpimänä syysiltana.

linna

Kuninkaanlinna Wawelin kukkulalla

Kuninkaan linna on kuningas Sigismund I:n 1500-luvun alussa rakennuttama renessanssilinna.

Valtion edustushuoneet ja kuninkaallisten asuinhuoneistot sijaitsevat kuninkaan linnassa. Sekä edustushuoneet että asuinhuoneistot on kalustettu ko. aikakauden huonekaluilla ja gobeliineilla, jotka tosin ovat peräisin suuremmaksi osaksi muista linnoista kuin kuninkaanlinnasta.

Kuninkaan linnan karu sisäpiha oli kivillä päällystetty eikä siellä kasvanut muita kasveja kuin suuri köynös.

Kuninkaanlinnan sisäpiha

Kuninkaan linnan renesanssipuutarhaa on entisöity yli kymmenen vuotta 1540-luvun muotoonsa. Puutarha avattiin entisöitynä yleisölle tänä kesänä, mutta opastetut puutarhakierrokset oli lopetettu tältä vuodelta vain muutama päivä ennen vierailuamme Krakovassa.

Olin erittäin pettynyt, koska en päässyt tutustumaan renessanssipuutarhaan. Se on ainoa entisöity renessanssipuutarha Puolassa. 1500-luvun alkupuolen renessanssipuutarha on harvinaisuus myös koko Euroopassa.

Kukkulan huipulla sijaitsee entisten rakennusten raunioita. Puolalaiset olivat keksineet loistavan idean istuttaa perustusten päälle kivikkokasveja koristeeksi. Kasvien koristamien rakennusten raunioiden katselu on huomattavasti mielenkiintoisempaa kuin pelkkien ”kivikasojen” katselu.

Bernardynska-torni ja Wawelin kukkulan opastuskeskus taustalla

Wawelin kukkulalla sijaitsevien rakennusten välissä on puutarha, johon oli istutettu monipuolisesti erilaisia puita, pensaita, perennoja ja kesäkukkia. Lokakuun ensimmäisellä viikolla lämpötila oli lähes +20 C, joten kesäkukat kukkivat vielä täysin ja monissa perennoissakin oli kukkia.

Värikkäät kannat koristivat ulkokahvilan terassin reunaa.

Ikkunan edessä olevien kesäkukkien värit oli valittu Puolan lipun väreistä.

Kuninkaan linnan vieressä sijaitsee katedraali, jossa kuninkaat aikoinaan kruunattiin. Kuninkaat sekä valtiolliset merkkihenkilöt myös haudattiin katedraaliin.

Katedraali

Puolalaiset hääparit haluavat ikuistaa itsensä kuuluisien rakennusten tai puutarhojen luona. Wawelin kukkulallakin yksi hääpari tuli vastaan romanttisissa tunnelmissa.

2 Comments

  1. Between says

    Mielenkiintoista arkkitehtuuria. Vanhojen kivimuurien ”naamioiminen” kasvillisuudella on hieno idea ja saavat kivet tosiaankin näyttämään huomattavasti kiinnostavimmilta. Puolassa olen käynyt vain Varsovassa ja siitäkin on ihan hirvittävän paljon aikaa. Krakovaan tekisi kovasti mieli, mutta mahtaako koskaan toteutua.

    Tykkää

    • Minulla Varsova on puolestaan vielä näkemättä. Krakova ympäristöineen oli niin mielenkiintoinen kaupunki, että suunnittelemme Krakovassa ja Gdanskissa käyntiä uudelleen muutaman vuoden kuluttua kesällä. Halpalentoyhtiöillä voi lentää edullisesti ensin Turusta Gdanskiin Wizzairilla (edestakainen lento alkaen 25 €) ja Gdanskista Krakovaan Ryanairilla (alk. 45 €). Samalla matkalla näkisi kaksi mielenkiintoista kaupunkia edulliseen hintaan.

      Tykkää

Kommentointi on suljettu.