Muut, Puola

Zamek Korzkiew – Korzkiewin linnahotelli

Olemme olleet mieheni kanssa linnafaneja yli kaksikymmentä vuotta. Pyrimme tutustumaan mahdollisimman moneen mielenkiintoiseen linnaan ja niiden puutarhaan matkoillamme. Viime vuosina olemme myös majoittuneet muutamissa linnahotelleissa Euroopassa.

Kun aloimme suunnittelemaan Krakovan matkaa, niin tutkin ensimmäisenä löytyykö Krakovan lähistöltä linnahotelleja. Löysin 13 kilometrin päästä Krakovasta sijaitsevan Korzkiewin linnahotellin ja sain varattua sieltä huoneen yhdeksi yöksi. Korzkiewin linnahotellissa on vain kolme kahden hengen huonetta ja yksi neljän hengen sviitti, joten huoneen saaminen onnistuu parhaiten turistisesongin ulkopuolella.

Korzkiewin linna on rakennettu kuningas Kasimir Suuren hallitusajalla 1300-luvulla osaksi Krakovan pohjoispuolella sijaitsevaa 17 puolustuslinnan ketjua. Linnan ympäristössä on taisteltu monia sotia linnan historian aikana ja osittain tästä syystä linnan omistaja on vaihtanut usein. Linna kuului 1700-luvun lopussa jopa jonkin aikaa Venäjän keisarikuntaan.

Maalaus Korzkiewin linnasta

Linnan läheisyyteen rakennettiin puinen kartanorakennus ja englantilaistyylinen puutarha 1700-luvun lopulla sen jälkeen kun linna oli raunioitunut.

Puolalaisen hotelliketjun omistaja, arkkitehti Jerzy Donimirski hankki Korzkiewin raunioituneen linnan vuonna 1997. Hän alkoi kunnostaa linnan asiantuntijatiimin avulla luksustason linnahotelliksi.

kuva raunioituneesta linnasta ennen restaurointia

Ensimmäisessä vaiheessa kunnostettiin 1400-luvulta peräisin oleva torni (linnan maalauksessa vasemmalla näkyvä torni).

Tornin kahteen ylimpään kerrokseen rakennettiin suuri sviitti. Tornin kahdessa seuraavassa kerroksessa on kolme huonetta sekä yhteinen oleskelutila.

Kahdessa alimmassa kerroksessa on aamiaissali, eteishalli ja henkilökunnan tilat.

linnan torni sisäpihalta nähtynä

Linnan vanhin osa on kunnostettu konferenssi- ja juhlatiloiksi, jossa järjestetään mm. hää- ym. juhlia, yritysten tapahtumia ja konsertteja.

Juhlasalit on kunnostettu keskiajan tyyliin ja niiden koristeet olivat suurimmalta osin metsästysaiheisia. Yhdessä juhlasalissa oli esillä vanhoja aseita ja haarniskan osia.

Juhlasalien lisäksi samaan rakennukseen entisöidään parhaillaan noin 20 uutta hotellihuonetta. Uusien hotellihuoneiden pitäisi valmistua ensi vuonna.

suurin juhlasali

Hotellin kolmessa huoneessa asuville vieraille on yhteinen viihtyisä oleskelutila.

oleskelutila

Jokainen huone on kalustettu yksilöllisesti. Yövyimme vihreäsävyisessä Leliwa-huoneessa, joka on hääparien suosima huone.

Puusta tehdyt huonekalut ja koristeena olevat takorautaiset metalliesineet olivat taidokasta käsityötä. Huoneen avaimeenkin oli taottu sydämen muotoinen pää.

Huoneissa ja niiden kylpyhuoneissa olivat kaikki nykyajan mukavuudet lukuunottamatta televisiota, joka sijaitsi yhteisessä oleskelutilassa.

Huoneessa oli takka, jonne hotellin henkilökunta kävi illalla sytyttämässä tulen, kun kävimme illallisella lähikylässä sijaitsevassa ravintolassa.

huone

Leliwa-huone

Hotellihuoneen hintaan kuului monipuolinen ja maukas aamupala. Aamupala oli valmiina odottamassa ruokailutilassa haluttuna aikana.  Hotellin vieraat söivät aamiaisen yhteisen pitkän pöydän ääressä.

Linnahotelli oli satsannut myös yleisten tilojen sisustuksessa taidokkaaseen käsityöhön ja taontatöihin. Pidin erityisesti hienoista taontatöistä.

portaikon suoja

Hääjuhlien järjestämisen lisäksi hääparit voivat käydä ottamassa hääkuvia linnan ulkopuolella sijaitsevassa puutarhassa.

Kun lähdimme linnasta, niin puutarhassa oli yksi hääpari kahden kuvaajan kanssa. Yksi kuvaaja otti valokuvia ja toinen kuvasi videon hääparista.

Linnahotellin pieni ja yksinkertainen puutarha oli melkoinen pettymys verrattuna hienoon linnahotelliin. Yläkuvassa näkyy osa linnan pienestä ”ruusutarhasta”, joka oli linnan ulkopuutarhan parasta antia.

Linnan sisäpihalla oli pieni kivikkopuutarha, jossa kasvoi pari havukasvia ja kivikkokasveja.

Linnan entisöintisuunnitelmat sisältävät puutarhan ja puutarhassa sijainneiden lampien entisöinnin 1800-luvun mukaiseksi.

Korzkiewin linnahotellissa majoittuminen oli hieno elämys. Palvelu oli yksilöllistä ja erittäin ystävällistä,  koska linnahotellissa asuu korkeintaan kymmenen vierasta kerrallaan.

Elimme vajaan päivän ajan puolalaisen linnanrouvan ja -herran elämää tutustuen linnahotelliin ja sen ympäristöön kaipaamatta edes muuta ajanvietettä.

aamukastetta ruusutarhassa