Muut

Hehkuvat syyskranssit-kurssi

Osallistuin viikonloppuna Hiidenopistossa Sari Pankkosen ”Hehkuvat syyskranssit” kurssille. Sari opetti meille, miten syksyn värikkäistä lehdistä, varvuista, heinistä, kävyistä ja sammaleesta voi tehdä kauniita kransseja sekä vaahteranlehdistä ruusuja.

Keräsimme materiaalit itse puutarhasta tai luonnosta ennen kurssia opettajan tekemän tarvikeluettelon mukaan. Meillä oli mahdollisuus miettiä etukäteen kranssi-ideoita katsomalla Sarin internetiin lataamia kranssikuvia.

Kurssille saapui vain osa ilmoittautuneista, joten meitä oli mukavan pieni ryhmä ja opettaja ehti neuvoa jokaista yksilöllisesti. Teimme kransseja suuren pöydän ympärillä, joten pystyimme samalla seuraamaan muiden kurssilaisten kranssien tekoa.

Sarilla oli mukana kuivakukkia ym. erikoisempia koristemateriaaleja, joita saimme käyttää kranssien koristeluun.

materiaalit

Teimme ensiksi ruusun vaahteralehdistä. Tässä Youtube-videossa näytetään, miten  vaahteraruusu tehdään. Käytimme kurssilla ruusun sitomiseen lankaa, emmekä piilottaneet sidontakohtaa, koska se jäi piiloon kranssin sisään.

Kiinnitin tekemäni vaahteranlehtiruusut kartion muotoisen pohjan päälle ja piilotin ruusujen kiinnitysnarut tuijan oksilla (ylin kuva).

Teimme kranssipohjat sanomalehdestä. Keskikokoisen kranssipohjan tekemiseen tarvitaan kolme tabloid-kokoisen sanomalehden aukeamaa, jotka asetettiin päällekkäin siten, että reunat olivat toisistaan noin 15 cm päässä.

Sanomalehdet rutisteltiin koko pituudelta. Kranssin teko aloitettiin suurinpiirtein siitä kohtaa, missä on kolme sanomalehteä päällekkäin. Sidontalankaa kierrettiin tiukasti sanomalehden ympärille noin sentin välein kunnes tultiin kohtaan, jossa päällekkäisten sanomalehtien määrä väheni kahteen. Sanomalehtien reunat käännettiin ympyrän muotoon siten, että sanomalehdet ovat tasaisen paksusti ja kranssi kierrettiin loppuun sidontalangalla.

Jos kranssiin tulee kosteaa materiaalia, kuten sammalta, niin kranssipohja päällystetään vielä muovipussilla (esim. jäte- tai hedelmäpussi). Pussiin leikataan saksilla pystysuora halkio ja pussin osat kieputetaan sanomalehtipohjan päälle. Jos kranssin materiaali on raskasta, niin kranssipohjan sisään voi sitoa paksun rautalangan.

Sidontalanka jätettiin kranssipohjaan kiinni, koska kranssiin tulevat pohjamateriaalit kiinnitettiin samalla sidontalangalla kranssipohjaan.

kranssinteko

Sari näytti vielä, miten vaahteranlehtikranssi sidotaan sanomalehdistä tehdyn kranssipohjan päälle.

openkranssi

Alkuopastuksen jälkeen saimme itse valita millaisia kransseja halusimme tehdä. Kurssilla oli kiva nähdä, miten erilaisia kransseja kurssilaiset tekivät suurinpiirtein samanlaisista materiaaleista.

Alla on valokuvia muiden kurssilaisten tekemistä kransseista.

Mustikanvarpukranssin joukossa on jonkin verran kanervaa ja koristeena lumimarjoja.

mustikkavarpukranssi

Kurssilla tehtiin neljä erilaista sammalkranssia. Ylärivin ja alarivin vasemmanpuoleinen kranssi on tehty sanomalehtikranssipohjan päälle.

Oikeassa alakulmassa oleva kranssi on tehty Sinellistä ostetun kapean kanaverkon sisälle. Punaiset ”marjat” ovat helmiä.

sammalkranssit

Loivan U:n muotoinen sammalkranssi on tehty samalla tavalla kuin yläpuolella olevat kranssit, mutta sanomalehdestä tehtiin vain puoliympyrän muotoinen kranssipohja.

puolikranssi

Jäkäläkranssin koristeena on kuivattuja ruusun kukkia ja puolukan varpuja.

jakalakranssi

Tämä jäkälä-käpykranssi on tehty styroksipohjan päälle.

kapykranssi

Kranssin pohjana on pajuista punottu sydän, joka näkyy taustalla suurelta osin. Koristeena on kurssin alussa tehtyjä vaahteraruusuja, sammalta, puolikanvarpuja, käpy ja vanamon varsia.

sydankranssi

Toisen pajusta punotun sydämen ympärille on kieputettu liekoa ja koristeltu muutamalla kävyllä.

sydanpajukranssi

Seuraavat kranssit ovat minun tekemiäni ja ne on kuvattu kurssin jälkeen kotona lopullisilla sijoituspaikoillaan.

Otin mukaan erilaisia valmiita kranssipohjia ja käytin niitä kurssilla sanomalehdestä tehtyjen kranssipohjien sijasta. Minulla oli mukana paljon erilaisia materiaaleja, mutta liian vähän yksittäistä materiaalia, jotta olisin voinut tehdä esim. vaahteranlehti- tai sammalkranssin.

Alla oleva kranssipohja on avattava. Olen kirjoittanut siitä enemmän tässä postauksessa.

En ole aikaisemmin käyttänyt mehikasveja tässä kranssimuotissa, joten kokeilin laittaa osan mehikasveista pohjalle ennen kanaverkkomuotin täyttämistä sammaleella. Loput mehikasveista yritin tökkiä sammaleeseen, mutta se ei ollutkaan niin helppoa, eivätkä päältä kiinnitetyt mehikasvit pysy paikoillaan niin hyvin.

avattavakranssi

Pienikokoisen rottinkikranssin koristelin tuijan oksilla.

rottinkikranssi

Kapean suorakaiteen muotoisen kranssipohjan koristelin erilaisilla kuivakukilla ja hortensian tummuneilla kukilla. En liimannut kuivakukkia kiinni kranssipohjaan, koska aion pitää sitä vaakasuorassa asennossa pöytäkoristeena ja voin myöhemmin käyttää uudelleen samaa kranssipohjaa.

pitkakranssi

Syyskranssikurssi oli niin inspiroiva, että tulevaisuudessa aion tehdä paljon enemmän itse erilaisia kransseja. Ensi kesänä aion kasvattaa kuivakukkia kranssien koristeeksi ja harkitsen myös uusien havukasvien tai pensaiden hankkimista, joista saisin koristeita kransseihin.

Kiitokset Sarille antoisasta kurssista ja muille kurssilaisille mukavasta kurssiseurasta!

2 Comments

 1. Kivaa askartelua nuo kranssit. Olen kerran aikaisemmin vuosia sitten ollut kurssilla, jolla tehtiin kuivatetuista kukista sisätiloihin sopiva seinäkoriste (sillä oli oma muistaakseni ranskankielinen nimikin), kasvien kiinnittämiseen käytettiin kuumaliimapistoolia. Tekeleeni oli vuosia kotona seinälläni😊 käytittekö noihin pajukransseihin kiinnitykseen yleensä rautalankaa?

  Liked by 1 henkilö

  • Kuivakukkakranssit ovat kauniita. Olen ostanut ensi kesäksi olkikukkien siemeniä, jotta kuivatan niiden kukkia kransseja varten.
   Kranssikurssilla käytimme kiinnitykseen pääsääntöisesti rautalankaa, mutta parin kranssin koristeiden kiinnittäminen tehtii kuumaliimapistoolilla.
   Parin viikon kuluttua menen Sarin järjestämälle havukranssikurssille, tavoitteena tehdä ainakin havukranssipohjat joulua varten.

   Liked by 1 henkilö

Kommentointi on suljettu.