Puola, Puutarhamatkailu ulkomailla

Intianlootus kukki Krakovassa

Jagellon yliopiston kasvitieteellissessä puutarhassa vierailun iloisin yllätys oli nähdä intianlootuksen kukkivan. Olen nähnyt lootuksia useammalla Aasian matkalla, mutta en koskaan ole nähnyt sen kukkia, vaan pelkästään lehtiä ja siemenkotia.

Lootuksen lehdet ja kukkavarsi kohosivat jopa metrin veden pinnan yläpuolelle. Lootuksenkukka muistuttaa paljon lumpeen kukkaa, mutta se on suurempi. Lehdet ovat kuin suuret vihreät sateenvarjot.

Intianlootuksia kasvoi sekä kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneessa että kasvihuoneen vieressä olevassa vesialtaassa.

Lootus kukki kasvihuoneessa niin suojaisassa paikassa, että sen kukintaa oli vaikea ensin huomata.

Ulkoaltaassa kasvavassa lootuksessa oli suuri avautumassa oleva kukkanuppu. Lootus oli kukkinut myös ulkoaltaassa tänä kesänä, koska kukkanupun vieressä on tuore siemenkota.

Kukkanupun aukeaminen kiinnosti minua niin kovasti, että menin seuraavana päivänä kasvitieteelliseen puutarhaan varta vasten katsomaan, onko nuppu avautunut.

Olin puutarhassa vain kymmenen minuuttia ennen sen sulkemisaikaa, joten minua jännitti etukäteen, päästääkö kassahenkilö minua edes sisälle kymmeneksi minuutiksi. Olin varautunut maksamaan kassahenkilölle ”tippiä”, jotta pääsisin katsomaan ulkoaltaan lootuksia. Kassa oli jo suljettu, mutta pääportti oli auki, joten pääsin livahtamaan puutarhaan viideksi minuutiksi.

Lootuksen nuppu oli avautunut vain vähän vuorokauden aikana. Arvelin, ettei nuppu ehdi avautua ennen kotiinlähtöämme, joten lootuksen kukka jäi näkemättä tällä kertaa lähietäisyydeltä.

Lootuksen tuoreita siemenkotia voidaan käyttää mm. kukkakimppujen koristeena.

Siemenkota muuttuu vanhetessaan ruskeaksi, mutta säilyttää hauskan muotonsa.

Intianlootus kuuluu lootuskasvien (Nelumbonaceae) heimoon. Sen luontainen levinneisyysalue kattaa Etelä- ja Kaakkois-Aasian mm. Intian, Etelä-Kiinan ja Indokiinan.

Lootus on merkittävä hyötykasvi Aasiassa, mm. juurta (maavarsia) ja siemeniä käytetään raaka-aineena aasialaisissa keittiöissä.

Intianlootus on Intian ja Vietnamin kansalliskukka.

Intianlootuksia kasvaa myös Suomessa, Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan lummehuoneessa. Lootus on viihtynyt niin hyvin Kaisaniemessä, että se kukki toissa kesänä kaksi kertaa.

Lootuksen kukka oli niin upea, että haluaisin nähdä runsaan kukinnan jossakin päin Aasiaa suuressa lammessa ja luonnollisissa olosuhteissa. Eli jälleen tuli uusi matkahaave entiseen pitkään listaan…

4 Comments

    • Kiitos Piriot, olet selvästi hengenheimolaiseni! Jos matkamme olisi jatkunut pidempään, niin olisin käynyt kasvitieteellissä puutarhassa joka päivä kuvaamassa lootuksen kukkaa.

      Liked by 1 henkilö

  1. between says

    Onpa se kaunis. Ehdottomasti kannatti livahtaa uudemman kerran sitä katsomaan.

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.