Puutarhani

Maijan pionit muuttavat uusiin koteihin

Kotitonttimme ja kesämökkimme entiset omistajat olivat hankkineet kestäviä Reine Hortense pionin taimia yli 20 vuotta sitten ja istuttaneet niitä pihoilleen.

Kotipihalla Reine Hortenset kasvoivat aurinkoisessa paikassa ja aika hyvässä mullassa. Pionit alkoivat kukkia runsaasti sen jälkeen kun aloin lannoittaa niitä vuosittain kompostimullalla.

Kesämökin edellinen omistaja Maija oli istuttanut pionit mökin seinän vierustalle, jossa oli multaa vain 10-15 senttiä ja sen alla paksu kerros hiekkaa ja savea. Maijan pioneille ei auttanut lannoituksen lisääminen, vaan ne tarvitsivat paremman istutuspaikan.

Koska minulla oli jo samoja pioneja, niin päätin antaa Maijan Reine Hortenset pioniystävilleni. Sovimme tapaamisen viime viikonlopuksi pionien jaon ja vaihdon merkeissä.

Kaivoin pionien juurakot ylös pari päivää ennen tapaamista ja puhdistin mullat pois juurakoiden ympäriltä.

Maijan pionipenkistä löytyi kolme isompaa juurakkoa ja neljä pientä juurakkoa. Isot juurakot jaettiin 2-3 pienempään osaan.

Juurakoihin jäänyt multa pestiin pois vedellä ennen jakamista. Juurakko jaettiin siten, että jokaiseen jakopalaan jäi 3-5 silmua. Lahot juurakon osat poistettiin samoin kuin pienet juuret.

Maijan pionin juurakoista tuli 11 jakopalaa, joista viisi lähti pioniystävieni mukana Turun ja Lahden seudulle.

Loput jakopalat istutan ruukkuihin ja säilytän niitä viileässä holvisaunassa talven yli. Annan taimet ensi kesänä mm. pohjoisessa asuville sukulaisille sekä Maijan tyttärelle kasvatettavaksi hänen uudella kesämökillä Keski-Suomessa.

Sain kolmelta ystävältäni valokuvia, millaiseen paikkaan he istuttivat pionin jakopalan.

Yksi  jakopaloista istutettiin ylhäällä oikealla näkyvän konnayrtin kohdalle. Samassa penkissä kasvavat myös alhaalla näkyvä vaalea pioni sekä vaaleanpunainen Angel Cheeks.

Kirsinkollaasi

Toinen Maijan pionin jakopaloista istutettiin tänä kesänä tehtyyn suureen pionipenkkiin mm. muutaman muun viikonloppuna jaettujen pionin kanssa.

sinikanpenkki

Kolmas jakopaloista istutettiin allaspenkkiin, jota reunustavat yläkuvassa näkyvät Itoh-pionit.

Karpit asuvat altaassa kesät ja viettävät talven akvaariossa. Vanhin karppi on jo 21 vuotta.

Marjankollaasi

Kun olen antanut loput pionien jakopalat, niin Maijan pionit kasvavat ensi kesänä 11 eri paikkakunnalla, Uudeltamaalta Oulun korkeudelle sekä länsi-itäsuunnassa Turun seudulta Pohjois-Karjalaan.

Toivottavasti Maijan pionit kukkivat runsaasti uusissa puutarhoissa ja tuottavat iloa uusille omistajille 🙂