Puutarhamatkailu ulkomailla, Ruotsi

Kungsträdgården

Kävin viime viikonloppuna Tukholmassa ja vierailin samalla parissa kuninkaallisessa puutarhassa.  Ensimmäisenä tutustumiskohteena oli kuninkaallisen linnan lähellä sijaitseva Kungsträdgården eli kuninkaan puutarha.

Kungsträdgården  perustettiin vuoden 1430 tienoilla, jolloin se toimi kuninkaan kasvimaana. Seuraavan vuosisadan aikana puutarha laajeni merkittävästi ja siitä tehtiin muurien ympäröimä kuninkaallinen barokkipuutarha 1600-1700-luvuilla. 1800-luvun alussa puutarhaa ympäröivät muurit purettiin ja puutarha avattiin yleisölle.

Nykyisin Kungsträdgården on keskeisen sijainnin, useiden ulkoilmakahviloiden sekä kymmenien erilaisten tapahtumien vuoksi erittäin suosittu vapaa-ajanviettopaikka.

Kuningas Kaarle XII:n patsas sijaitsee puiston keskiosassa. Kuninkaan patsaaan alapuolella on neljä leijonapatsasta. Kunkin leijonien tassun alla on pallo, joka on koristeltu Ruotsin ja Norjan vaakunoin. Vaakunat kuvaaavat Ruotsin ja Norjan valtioiden unionia, jonka solmittiin kuningas Kaarle XII:n aloitteesta.

Kaarle XII:n patsaan leijonat näyttivät olevan lasten suosituin leikkipaikka. Pienet lapset halusivat kukin vuorollaan käydä ratsastamassa leijonan selässä.

Johan Peter Molinin Skandinavian taide- ja teollisuusmessuille vuonna 1866 tekemä suihkulähde valettiin muutama vuosi myöhemmin pronssista ja sijoitettiin samalle paikalle Kungsträdgårdeniin.

Suihkulähteessä on kaiverrettu muinaisten tarujen hahmoja kuten meren kuningas Ægir ja hänen vaimonsa Rán sekä heidän yhdeksän tytärtään.

Kungsträdgårdenissa on kesäkukkaistutuksia näyttävissä kukkaruukuissa puiston pohjoisosassa lähellä suurta suihkulähdeallasta (ylin kuva).

Puutarhan eteläosassa oli pari mukavaa pensasaitojen ympäröimää kesäkukka- ja ruusuistutusta. Pensasaidat olivat niin korkeita, että kukkaistutuksia ympäröivillä puiston penkeillä saattoi viettää rauhallisen hetken kukkia ihaillen.

Kungsträdgårdenin parasta antia on istuskelu kauniilla säällä kahvikupposella ulkoilmakahvilassa tai puistonpenkillä ihaillen samalla kukkaistutuksia ja suihkulähteitä.

2 Comments

  1. Kungsträdgården onkin tosi mukava kahvipaikka kaupunkivierailun lomassa. Muistelen, että talvisin siellä olisi luistinkenttä.

    Tykkää

    • En ole koskaan käynyt Kungsträdgårdenissa talvella. Kiva idea, että tukholmalaiset pääsevät luistelemaan siellä 🙂

      Tykkää

Kommentointi on suljettu.