Iso-Britannia, Puutarhamatkailu ulkomailla

Sissinghurstin linnan puutarha

Kentin kreivikunnassa sijaitseva Sissinghurstin linnan puutarha on yksi Englannin kuuluisimpia puutarhoja.

Ensimmäiset tiedot Sissinghurstin kartanosta ovat vuodelta 1235. Sir John Baker rakennutti varsinaisen Sissinhurstin linnan 1540-luvulla. Hänen poikansa laajensi linnaa ja rakennutti kaksoistornin vuonna 1573 linnassa vierailleen kuningatar Elisabet I kunniaksi.

Seuraavien omistajien aikana linna rapistui pikkuhiljaa. 1750-luvulla valtio vuokrasi linnan sotavankileiriksi ranskalaisille merisotilaille, jotka tuhosivat linnan. Sodan jälkeen linna purettiin ja siitä jäi jäljelle vain kaksoistorni, pala muuria ja kappalaiselle rakennettu talo linnan vierestä.

Sissinghurst koki muodonmuutoksen 1930-luvulla, kun Vita Sackville-West ja Harold Nicolson ostivat ränsistyneen tilan. He rakensivat puutarhan, mistä tuli parinkymmenen vuoden työn jälkeen yksi Englannin kuuluisimmista ja kauneimmista.

Nykyään linnan omistaa National Trust, jolle pariskunnan pojat lahjoittivat sen välttyäkseen perintöveroilta.

Sissinhurstin linnan sisäpihalle tultaessa näkee ensimmäisenä kaksoistornin ja violetin perennapenkin. Violetti perennapenkki sisältää paljon perennoja, joiden kukat ovat violetin lisäksi joko myös pinkkiä, lilaa tai sinistä.

Violetinsävyinen perennapenkki ei kuulu Gertrude Jekyllin, englantilaisen cottage garden-puutarhatyylin luojan, suosimaan istutustyyliin, koska hänen mielestään violetista kukkaistutuksesta tulee liian ”raskas”. Vitan tekemät kasvivalinnat perennapenkkiin ovat erittäin onnistuneita ja violetti perennapenkki on mielestäni yksi Sissinghurstin kauneimpia perennapenkkejä.

Sissinghurstin puutarhan vapaaehtoinen työntekijä oli keräämässä kuihtuneita kukkia perennapenkeistä, kun tulimme sisäpihalle. Kyselin häneltä kokemuksia, millaista on työskennellä vapaaehtoisena työntekijänä Sissinghurstissa. Vapaaehtoiset tekevät erilaisia puutarhan hoitoon liittyviä aputöitä vakituisten puutarhureiden apuna.  Puutarhanhoidon lisäksi vapaaehtoiset voivat osallistua myös vierailijoiden opastamiseen. Palkaksi he saavat National Trustin jäsenyyden, jonka avulla pääsee vierailemaan National Trustin puutarhoissa.

Olisipa mielenkiintoinen tapa viettää pari lomaviikkoa Sissinghurstin vapaaehtoistyöntekijänä ja kierrellä vapaa-aikana muita National Trustin puutarhoja.

Valkoinen puutarha on Sissinghurstin linnan puutarhan kuuluisin osa, joka rakennettiin puutarhaan viimeisenä  vuosina 1949-50. Valkoisen puutarhan ensimmäisiksi kasveiksi Harold löysi valkoisia gladioluksia, iiriksiä, pompom-daalioita ja japanilaisia vuokkoja.

Valkoiseen puutarha on kokenut joitakin muutoksia Vitan ja Haroldin jälkeen. Valkoisen puutarhan keskellä olleet mantelipuut kuolivat 1970-luvulla. Niiden tilalle rakennettiin kevytrakenteinen paviljonki köynösruusujen tueksi.

Keskikesällä paviljongissa kukkiva köynösruusu on valkoisen puutarhan näyttävin kasvi. Toukokuussa valkoisen puutarhan kaunotar on valkoinen visteria takaosan pergolassa.

Kesäkuun alussa ruusut eivät kukkineen vielä valkoisessa puutarhassa, joten emme nähneet valkoista puutarhaa kauneimmillaan.

Sissinghurstin kaksoistornien huipulle saa kiivetä. Sinne kannattaa kiivetä ihailemaan puutarhaa lintuperspektiivistä heti puutarhakäynnin alussa, jotta saa kokonaiskäsityksen puutarhasta ja sen osista. Sen jälkeen on helpompaa valita, mihin puutarhan osiin käyttää eniten aikaa vierailulla.

Alla olevassa kuvassa näkyy Sissinghurstin upea ruusutarha, joka on kauneimmillaan kesäkuun lopusta heinäkuun alkuun.  Harold suunnitteli ruusutarhaan suorakaiteen muotoisten istutusalueet, joiden vasemmalla puolella ”Rondel” eli ympyrän muotoon leikatut pensasaidat.

Vitaa kiinnosti vanhojen ruusujen romanttisuus, kauneus ja tuoksu. Hän halusi ruusutarhaansa ruusuja, joilla on pitkä historia kuten Gallianruusut, jotka arabit toivat Persiasta 1600-luvulla tai ruusut, joilla on kuuluisuuksien nimet kuten Cardinal de Richelieu tai Comtesse du Cayla.

Ruusujen lisäksi ruusutarhassa kasvaa erilaisia perennoja kuten iiriksiä, laukkoja, pioneja, vuokkoja, lupiineja ja sormustinkukkia. Ruusutarhaa ympäröi korkea muuri, jonka koristeena kasvaa viiniköynöstä, köynösruusuja ja kärhöjä.

ruusutarha

Tämä romanttinen, vaaleanpunaisilla kärhön kukilla ympäröity portti  johtaa etupihalta ruusutarhaan.

ruusutarhanportti

Ruusujen ja perennojen värit ja muodot sointuvat toisiinsa täydellisesti.

ruusutarha3

Vietin eniten aikaa ruusutarhassa, jossa oli ruusujen lisäksi monia muita lempikukkiani kuten pioneja, kärhöjä, sormustinkukkia ja iiriksiä.

Sissinhurst3

Ruusutarhan takana sijaitsee cottage garden. Cottage gardenin kukkien päävärit olivat keltainen, oranssi ja punainen sekä hallitsevin elementti puutarhan keskellä kasvavat neljä suurta marjakuusta.

Cottage garden ei edusta tyypillistä englantilaista cottage garden istutustyyliä, vaan Vita ja Harold halusivat istuttaa sinne kasveja, jotka kukkivat auringonlaskun värisin kirkkain värisävyin.

Nykyisin puutarhaan on istutettu enemmän ja monipuolisemmin kasveja kuin Vitan ja Haroldin aikana, jotta kelta-puna-oranssit värisävyt näkyvät puutarhassa läpi kesän, eikä pelkästään syyskesällä.

Perennaistutukset olivat kauniita, mutta koska keltainen, oranssi ja punainen eivät kuulu lempiväreihini, niin cottage garden jäi mielestäni muun puutarhan varjoon.

cottagegarden

Cottage gardenin ”mökin” seinällä kasvava Mme Alfred Carriere ruusu oli viehättävä ja rauhallinen puutarhan muiden kukkien kirkkaisiin väreihin verrattuna.

Vita ja Harold istuttivat ko. ruusun ensimmäisenä kasvina Sissinghurstin puutarhaan, kun heidän ostotarjouksensa oli hyväksytty.

cottagegarden2

Yksi Sissinghurstin vierailun kohokohtia oli nähdä valkoisen visterian upea kukinta entisen vallihaudan sisällä. Vallihauta on suljettu yleisöltä, joten visteriaa ei päässyt ihailemaan ihan lähietäisyydeltä.

Vita ja Harlold kunnostivat vanhan roskien täyttämän vallihaudan ensimmäisinä töinään muutettuaan Sissinghurstiin.

Vallihaudan toisella reunalla atsaleat aloittelivat kukintaansa. Vita istutti paljon erilajisia atsaleoja vallihaudan toiselle puolelle rahoilla, jotka hän sai Puutarha-nimisen runon voittaessa kuninkaallisen kirjallisuusyhdistyksen palkinnon. Myöhemmin atsaleat on vaihdettu kullankeltaisen värisiksi.

vallihauta

Kevätpuutarhassa kasvaa pitkä rivi limettipuita. Keväisin puiden juurella kukkii erilaisia sipulikukkia kuten tulppaaneja ja hyasintteja. Suuret saviruukut istutuksineen koristavat limettipuuriviä tasaisin välimatkoin.

Kevätpuutarha oli yksi puutarhan tärkeimpiä osia Vitalle ja Haroldille. He olivat matkustaneet paljon yhdessä Välimeren maissa, Pohjois-Afrikassa ja Persiassa. Puutarha muistutti heitä matkoista, koska he olivat valinneet kevätpuutarhaan matkoilla nähtyjä kasveja.

puukuja

Sissinghurstin puutarhan takanurkassa sijaisee mielenkiintoinen yrttitarha. Yrtit on istutettu suorakaiteen muotoisiin pieniin istutusalueisiin samaan tapaan kuin perennat. Yrttitarhassa kasvatetaan nykyisin noin 160 erilaista yrttiä luonnon mukaisesti.

Istutusalueet ovat niin pieniä, että yrttejä voidaan poimia tarvitsematta mennä yrttipenkkiin. Yrttitarhan ongelmana on joka kesä, että kävijät eivät malta olla maistamatta tai haistamatta erilasia yrttejä, jonka vuoksi yrttitarhan kauniina pitäminen on puutarhureille haastavaa.

Yrttitarha sijaitsee niin kaukana keittiöstä, että yrttitarhan tarkoituksena on ollut nauttia pikemminkin yrttien kauneudesta ja tuoksuista kuin hyödyntää niitä ruoanlaitossa.

yrttitarha

Yrttitarhassa oli kauniita koristeita kuten kivinen penkki, jonka istuisosassa kasvoi nurmikkoa ja alla olevassa kuvassa näkyvä istutusmalja.

yrttitarha2

Sissinghurstin puutarhan parasta antia oli nähdä, miten erilaiset kukkivat kasvit voidaan istuttaa puutarhaan kauniiksi kokonaisuudeksi korostamaan erilaisten kukkien kauneutta. Koska osa kasveista kasvoa useammassa, samasta paikasta näkyvästä penkissä, niin toiston avulla istutukset saatiin näyttämään yhteneväisiltä, vaikka erilaisia kasveja oli paljon.

Sissinghurstin valkoinen puutarha ja lila perennapenkki olivat hienoja, koska kukkien värit sointuivat hyvin yhteen, mutta kukkien erilaisilla muodoilla oli saatu aikaan mielenkiintoisia yhdistelmiä.

Alla olevaan kuvakollaasissa on muutamia Sissinghurstin puutarhan kauniita kukkia.

kukkakollaasi

Vuokrasimme auton, koska maaseudulla sijaitseviin puutarhoihin on helpompi matkustaa autolla kuin julkisilla kulkuneuvoilla. Sissinghurstin kotisivuilta löytyvät hyvät ohjeet, miten puutarhaan pääsee eri kulkuvälineillä.

Sissinghurstin puutarha- ja matkamuistomyymälät avautuvat tunnin aikaisemmin kuin puutarha, joten aamuvierailu kannattaa aloittaa myymälöistä.  Sissinghurstissa on hyvä ravintola, jossa voi nauttia esim. lounaan ennen kuin jatkaa matkaansa seuraavaan kohteeseen.

3 Comments

    • Kiitos erinomaisesta vinkistä 🙂 Zetas näyttää uskomattoman upealta puutarhamyymältä. Tutkin Zetasin kotisivuja ennen Tukholman matkaamme, mutta päätin ettei kannata lähteä käymään tällä kertaa, koska olimme lentämällä. Zetasissa pitää lähteä käymään autolla, jotta voi ostaa taimia ym. kivaa puutarhaan.

      Tykkää

Kommentointi on suljettu.