Puutarhani

Uusi pionipenkki valmistui

Olen ostanut parin viime vuoden aikana parikymmentä ”ylimääräistä” pionin tainta, joille ei ollut tilaa entisessä pionipenkissäni. Ne ovat kasvaneet tilapäisessä istutuksessa perennapenkeissäni.

Elokuun alussa mieheni lupautui kaveriksi uuden pionipenkin tekemiseen. Paikaksi valikoitui autokatoksen ja tien välissä oleva 8 m x 2 m kokoinen alue, jossa oli aikaisemmin pikkutalvioita, muutama alppiruusu sekä pari varjon perennaa.

Uusi pionipenkki on suhteellisen valoisassa paikassa, mutta ei suorassa auringonpaisteessa kuin vähän aikaa päivästä. Arvelen sen kuitenkin sopivan pionipenkin paikaksi, koska Gardeniassa pionit kukkivat runsaasti myös varjossa puiden alla.

Koska muut pionini kasvavat erittäin aurinkoisella paikalla, niin toivon pionien kukinnan kestävän pidempää tulevaisuudessa, koska varjoisammassa paikassa olevat pionit kukkivat myöhemmin ja toivottavasti myös pidempään.

En koskaan heitä perennoja kompostiin, joten pikkutalvioille piti löytää uusi koti. Kaksi ystävääni tarvitsivat maanpeiteperennoja, joten he hakivat kumpikin kaksi täyttä peräkärryllistä pikkutalvion taimia puutarhaansa.

2perakarry

Suunnittelimme aluksi, että tilaisimme kaivurin kaivamaan entiset maat pois. Koska tulevan pionipenkin alla kulkee talomme johtava sähköjohto, niin meidän piti kaivaa sähköjohto esille, jotta kaivuri ei katkaisi sitä vahingossa.

Sähköjohto kulki vinottain pionipenkin poikki, joten jouduimme kaivamaan puolet ylimääräisestä maasta pois, ennen kun sähköjohto oli saatu esille. Siinä vaiheessa totesimme, että samahan se on kaivaa loppu maakin käsin, kun enää puolet on jäljellä.

Siirsimme noin 5 m3 maata pois pionipenkistä lapion ja kottikärryjen avulla. Onneksi tien toisella puolella sijaitsevalla kesämökkitontilla tarvittiin täyttömaata useampaan paikkaan, joten saimme siirrettyä ylimääräisen maan sinne.

3kannot

Tilasimme Multasormen kautta lavallisen HB-betoniteollisuuden valmistamia reunakiviä.

Reunakiven koko on puoli metriä pitkä, 30 cm korkea ja 17 cm leveä. Yksi kivi painaa 50 kiloa. Reunakivet ovat niin painavia ja suuria, että ne pysyvät hyvin paikoillaan.

Reunakivet on tehty alareunasta fiksusti, koska reunakivien väliin jää korkeä kolmion muotoinen aukko, josta vesi pääsee valumaan pois. Veden valuminen pois pionipenkistä on erittäin tärkeää, koska pionit eivät pidä seisovasta vedestä.

Mieheni teki tarkkaa työtä asetellessaan reunakivet vatupassin ja mittalangan avulla paikoilleen.

5reunakivet

Edellisellä kerralla hankimme vahingossa kalkitsematonta ja lannoittamatonta multaa tutun henkilön suosittelemana. Nyt palasimme takaisin Hyvinkään tieluiskan asiakkaiksi ja tilasimme kuorma-autollisen Kievarinpiha-istutusmultaa.

Puoli kuorma-autollista multaa kipattiin uuden perennapenkin viereen ja toinen puolikas kesämökille odottamaan tulevia pihaprojekteja.

Mieheni lenkkikaveri tuli avuksi mullan levitykseen. Erityisesti hän otti mullan levityksen urheiluharjoituksen korvikkeena, joten saimme levitettyä puoli kuorma-autollista multaa paikoilleen parissa tunnissa!

7mullanlapiointi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Harkitsin pitkään, kuinka tiheään istutan pionit. Entisessä pionipenkissä olen istuttanut taimet liian tiheään, 40-50 cm välein. Pionien suositeltu istutusväli on metri. Metrin välein istutettuna uuteen penkkiin olisi sopinut vain 19 pionia. Halusin penkkiin enemmän pioneja, jotta saisin kaikki tilapäisistutuksessa olevat pionit siirrettyä uuteen penkkiin. Istutin pionit noin 75 cm välein, jolloin penkkiin sopii 32 pionia.

Löysin perennapenkeistäni 30 pionia, jotka tarvitsevat uuden paikan. Kolme pientä siementainta saavat kasvaa täysikasvuiseksi muualla, 27 pionia istutin uuteen penkkiin. Viisi pionien jakotainta istutan myöhemmin syksyllä.

Linkki Pionien kodin julkaisemaan pionien istutusohjeeseen.

8pionitistutettu

Koska pionien taimet on istutettu harvaan ja osa taimista on ostettu pieninä juurakoina, joiden kasvaminen täysikasvuiseksi pioniksi kestaa useamman vuoden, niin istutin väleihin muita perennoja (ylin kuva). Muut perennat saavat kasvaa pionien väleissä niin kauan kun ne eivät häiritse pionien kasvua.

Istutin sormustinkukkaa, jaloangervoa, akileijoja, jalopähkämöä ja salviaa. Kokeilen taustakasvina syyskimikkiä ja lehtoängelmää.  Kun kaikki pionien taimet on istutettu, niin istutan etureunaan kaunokaisia.

Pionen ja muiden perennojen istutus tuntui lähes juhlalta lähes kuukauden kestäneen raskaan lapiointiurakan jälkeen. Käyn katsomassa uutta penkkiä useamman kerran päivässä ja ihailemassa työmme tuloksia.

Odotan innokkaasti jo ensi kesää, jotta näkisin uusien pionien ja muiden perennojen kukkivan. Pionien kukinta tulee olemaan täynnä yllätyksiä, koska pionipenkissä on paljon sellaisia taimia, joiden lajia en tiedä. Pionilajikelappu on kadonnut perennapenkistäni tai se on kokonaan puuttunut ostamastani taimesta.

Uudessa pionipenkissä kukkii ensi kesänä varmuudella Festiva Maxima, tuntematon oikean yläkulman pionikaunotar, Sarah Bernhardt ja Yankee Doodle Dandy.

2 Comments

 1. Maija says

  Pionipenkki on jo nyt kaunis ja niin valmiin näköinen vaikka osa pioneista vielä pieniä. Hyvät perennat valittu väleihin, joten ensi kesänä on taattua kukkimista. Punainen pioni on kai se Yankee Doodle, lisään omalle hankintalistalleni. En voi ostaa montaa uutta, joten teen listaa ja valitsen keväällä niistä pari, kolme.

  Tykkää

  • Kiitos Maija! Pionien väleihin istutetut perennat valitsin sinun ja muiden pioniharrastajien hyvien kokemusten ja kauniiden valokuvien perusteella 🙂
   Tumman punaisin pioni on Yankee Doodle Dandy, se on Pionien kodista hankittu.
   Minullakin on sama tilanne, etten voi hankkia uusia pioneja kuin muutaman uuden ensi kesänä. Jos uudesta pionipenkistä paljastuu useampia samoja pionilajeja, kun ne alkavat kukkimaan, niin annan ”tuplapionit” puutarhaystävilleni ja hankin tilalle uusia pionilajeja.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.