Ranska

Claude Monetin puutarha toukokuussa

Pari viikkoa sitten kirjoittamaani Claude Monetin puutarha elokuussa postaukseen tuli kysymys, kannattaako puutarhaan mennä keväällä vai myöhemmin kesällä. Matkan ajankohta kannattaa valita sen mukaan, mitä kukkia haluaa nähdä puutarhassa. Puutarhan kukkimiskalenteri löytyy tästä linkistä.

Olen pitänyt eniten Monetin puutarhasta toukokuussa (9.5.2010), koska silloin oli visterian paras kukinta-aika. Visterian lisäksi mm. atsaleat, tulppaanit, orvokit, lemmikit, omena- ja kirsikkapuut, tamariskit sekä kärhöt kukkivat kauneimmillaan. Iirikset ja pionit aloittelivat kukintaansa.

Näin kukkivan visterian ensimmäistä kertaa Monetin puutarhassa. Se oli hurmaantumista visteriaan ensi silmäyksellä. Olin mennyt puutarhaan aikaisella aamujunalla ja sain ihailla visterian kukintaa kaikessa rauhassa pitkän aikaa ennen kuin turistibussit tulivat Givernyyn ja puutarha täyttyi turisteista.

Visteriaa on vesipuutarhassa kahdessa paikassa: kukkapuutarhan alikulun lähellä olevan sillan koristeena sekä lähellä japanilaista siltaa. Japanilaisen sillan lähellä olevassa pergolassa kasvaa alkuperäinen visteria.

japanil_pt_visteria

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puutarhan läpi virtaa pieni Ru-joki, josta Claude Monet ohjasi veden lummelampeen.

Alla olevassa kuvassa näkyy Claude Monetin istuttama pieni bambumetsä.

japanil_pt_joki

Vesipuutarha on värikkäimmillään keväällä, kun mm. sipulikukat, orvokit, lemmikit, kaunokaiset ja atsaleat kukkivat vesipuutarhassa.

Alkuperäinen visteriapergona näkyy pienenä vaalean lilana alueena japanilaisen sillan ja riippapajun vasemmalla puolella.

Lumpeet eivät kuki vielä keväällä. Lumpeiden lehtiä on keväällä paljon vähemmän lammessa kuin myöhemmin kesällä, joten kasvien heijastukset lammessa näkyvät hienosti.

japanil_pt_lampi

Kukkiva kultasade kaartui kauniisti lummelammen yläpuolelle.

japanil_pt_kultasade

Toukokuussa puutarhassa kukki erittäin paljon erivärisiä orvokkeja kukkasipuli- ja perennaistutusten lisänä. Tässä vesipuutarhan puolella olevassa  istutuksessa orvokit ja kaunokaiset olivat pääosassa.

etupiha_orvokit

Atsaleat kukkivat upeasti vesipuutarhan puolella. Atsaleojen kukinta näytti vielä upeammalta lammen toiselta puolelta katsottuna, kun värikkäät atsaleat heijastuivat lammesta.

Monetin kotitalo näkyy pensasaidan ja maantien toisella puolella.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Monetin talon edustalla olivat värikkäät kesäkukilla koristellut sipulikukkaistutukset.

Monetin talon ja ”ruutupuutarhan” välissä oli kaksi upeaa suurta tulppaani- ja lemmikki-istutusta. Tulppaanien ja lemmikkien värit sointuvat kauniisti toisiinsa.

etupiha_tulppaanit

Grande Alleen eli pääkäytävän molemmilla puolilla kasvoi enimmäkseen sipulikukkia. Grande Allee on keväällä hillityn näköinen verrattuna loppukesään, jolloin krassit valtaavat suuren osan hiekkakäytävästä.

GrandeAllee

Kauniisti kukkivia atsaleoja löytyi myös kukkapuutarhan puolelta.

atsaleat

Ruutupuutarhan sipulikukkaistutuksissa oli kauniit toisiinsa sopivat väri- ja kasvivalinnat. Koska sininen, valkoinen ja vaaleanpunainen ovat lempivärejäni, niin kuvasin eniten lempivärejä sisältäviä istutuksia.

etupiha_tulppaanit_kellokukat

Ruutupuutarhan puolella on 38 ”värilaatikkopenkkiä” pitkässä rivissä. Kussakin rivissä on kaksi penkkiä rinnakkain.

Seitsemän penkkiparin koristeena olevissa säleiköissä kukkivat kärhöt upeasti. Kärhöt olivat täpötäynnä vaaleanpunaisia kukkia.

etupiha_tulppaanit_karhot

Kärhöjen ihastuttavat vaaleanpunaiset kukat

etupiha_karhot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muutamat iirislajit olivat aloittaneet kukintansa.

etupiha_iirikset

Tamariskipuu kukkii keväällä ennen lehtien puhkeamista täynnä vaaleanpunaisia kukkia.

Eri puolella puutarhaa kasvaa yksittäisiä pioneja perennapenkeissä. Tässä kuvassa näkyvät pionit ovat vielä nupulla.

etupiha

Näin puutarhassa vain pari kukkivaa pionia. Pionein paras kukinta-aika on touko-kesäkuun vaihteessa.

etupiha_pioni

Claude Monetin puutarha elokuussa postauksessa on kerrottu enemmän Claude Monetin puutarhan historiasta sekä annettu vinkkejä, miten puutarhaan voi matkustaa Pariisista omatoimisesti.