Puutarhamatkailu ulkomailla, Viro

Tallinnan kukkafestivaalit

Tallinnan kukkafestivaalit eli Lillefestival järjestettiin tänä kesänä seitsemännen kerran Tornide Väljakilla, vanhan kaupungin linnan muurin ja rautatieaseman välissä olevassa puistossa 22.5-28.8.2015 välisenä aikana .

Kukkafestivaaleilla oli esillä 31 erilaista minipuutarhaa. Suunnittelijat olivat suurimmaksi osaksi virolaisia puutarhureita, puutarha-alan yrityksiä tai oppilaitoksia, mutta osa osallistujista tuli ulkomailta kuten Suomesta (Helsingin kaupunki), Saksasta, Belgiasta ja Unkarista.

Kävin kukkafestivaaleilla viime viikolla, kun festivaalit olivat jo virallisesti ohi, mutta minipuutarhat olivat edelleen esillä. Minipuutarhoihin on vapaa pääsy ympäri vuorokauden. Kussakin minipuutarhassa oli esittely viroksi ja englanniksi.

Olin Tallinnassa päiväristeilyllä, joten en ehtinyt perehtymään puutarhaideoiden sisältöön tarkemmin, vaan otin valokuvat mielenkiintoisimmista puutarhoista.

Mosaiikki teki harmaasta betoni-istuimesta mielenkiintoisen näköisen. Olisi tehnyt mieli istua betonituolille ja tarkastella mosaiikkia lähemmin.

3istutus

Tästä puutarhasta tuli mieleen pelilauta. Kauempana takana olevat ”pelinappulat” ovat ruohomättäitä, edessä betonia.

Vasemmassa ylänurkassa näkyy minikokoinen maatalo. Sen pihalle oli rakennettu keinut, puutarhapöydät ym. puutarhakalusteet.

4istutus

Tässä minipuutarhassa oli aiheena köynösten kilpajuoksu. Kymmenen köynöstä oli istutettu pikajuoksun lähtötelineiden eteen kasvamaan kilpaa keppiä pitkin. Kukin köynös edusti kilpailussa jotakin maata.

Idea oli yksi hauskimmista, mutta liian erikoinen omaan puutarhaa sovellettavaksi.

koynoskilpailu

Englantilainen Sissinghurstin puutarha on kuuluisa valkoisesta puutarhastaan. Tässä minipuutarhassa valkoisuus oli viety vielä pidemmälle: valkokukkaisten kasvien lisäksi multaa peitti valkoinen sora.

Voisin harkita tällaisen perennapenkin tekemistä pallohortensian viereen ja taustalla kasvavan katajan eteen. Valkoinen sora ja kukat korostuisivat hyvin tummaa katajaa vasten varsinkin loppukesän hämärinä iltoina.

5istutus

Näiden  kahden kukanmuotoisen istutuksen juju oli kolmiuloitteisuus, joka näkyi luonnossa paremmin kuin valokuvassa.

6istutus

Tämä minipuutarha oli suosikkini, koska puutarhassa oli levollinen tunnelma ja siellä kasvaa monta suosikkikasviani kuten laventelit, ruusut ja hortensia.

Penkissä on Gertrude Jekyllin, englantilaisen puutarhagurun,  lause ”The love of gardening is a seed that once sown never dies” eli ”rakkaus puutarhanhoitoon on siemen, joka kerran kylvettyään ei koskaan kuole”.

7istutus

Tämän puutarha oli rakennettu meriteeman ympärille. Kuvassa näkyy parhaiten sinivalkoinen aalto, taustalla näkyy koristeena kaloja, rapuja ym. mereneläviä.

Istutuksen paras idea oli lehtisalaatin käyttö kesäkukkien lisäksi. Tästä kuvakulmasta lehtisalaattia näkyy vain hieman taustalla.

9istutus

Riikinkukon punainen pegoniapyrstö muodosti hienon kontrastin vihreälle riikinkukolle.

riikinkukko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tallinnan joka kesäiset kukkafestivaalit tarjoavat mukavan tavan tutustua ammattilaisten tekemiin minipuutarhoihin rauhallisemmissa merkeissä kuin puutarhamessujen minipuutarhat. Kukkafestivaaleille on lyhyt kävelymatka vanhasta kaupungista, joten siellä on helppo käydä lyhyemmälläkin Tallinnan matkalla.

1 kommentti

  1. Päivitysilmoitus: Ulkomaiset puutarhat | 1003 puutarhaa - 1003 gardens

Kommentointi on suljettu.