Kreikka, Puutarhamatkailu ulkomailla

Korfun hurmaavat visteriat

Korfu paljastui todelliseksi visteriaparatiisiksi kevään matkallamme. Visteriaa kasvaa paljon puistojen, omakotitalojen, ravintoloiden ja jopa katujen koristeena.

Visterian paras kukinta-aika Korfulla on paikallisten asukkaiden mukaan 15.4 – 15.5 välisenä aikana. Valitsin matkan ajankohdan vappuviikolle. Arvelin, että jos on myöhäinen kevät, niin kukinta on todennäköisesti ehtinyt alkaa, mutta jos on aikainen kevät, niin kukinta ei ole ehtinyt täysin loppua. Arvio osui hyvin kohdalleen, koska Korfulla useimmissa paikoissa oli paras kukinta-aika, mutta Ateenassa paras kukinta oli osittain mennyt ohi.

Visteria eli sinisade (Wisteria) on puuvartinen köynös, jota on kymmenkunta eri lajia. Visterian kukan yleisin väri on sinilila, mutta kukka voi olla myös valkoinen tai vaaleanpunainen.

Löysin Korfulta neljä erilaista visteriaa joko värin tai kukinnan muodon mukaan. Suuressa kuvassa on yleisin sinilila visteria.  Pienemmissä kuvissa on valkoinen, vaaleanpunainen ja kerrottukukkainen sinilila visteria.

visterialajit

Hotellimme läheisellä kadulla kasvoi suurikokoinen visteria kietoutuneena isoon puuhun. Kaukaa katsottuna näytti siltä kuin puu olisi kukkinut visterian kukin.

Koska siskoni nukkui pidempään kuin minä, niin kävin aamuisin pitkillä kävelyretkillä ihailemassa visterian kukintaa. Se oli ihana tapa aloittaa lomapäivä.

Visteria on niin yleinen kasvi Korfulla, että paikalliset asukkaat ja turistit eivät kiinnittäneet huomiota upeasti kukkiviin visterioihin. Korfun kaupungissa ja kylissä taisimme olla ainoat turistit, jotka ”bongasivat” visterioita.

Visteria kukki kauniisti Korfun yhdellä pääaukiolla muurin päällä.

Korfulla asuu paljon katukissoja, joita paikalliset asukkaat ruokkivan säännöllisesti. Kissoille viedään ruokaa katujen varteen vakioruokintapaikoille. Olemme molemmat kissaihmisiä, joten seurasimme kiinnostuneina kissojen puuhia.

Tämän kissan tapasin aamulenkillä kävelemässä maahan pudonnoiden visterian kukkien päällä.

Keisarinna Sissin Achilleion-palatsissa on kaksi pitkää ja upeaa visteriapergolaa, joissa oli keväisen puutarhan näyttävimmät kukat. Achilleionissa muutkin turistit huomasivat, että visterian kauneuden ja pergolassa oli usein selfiekuvia ottavia turisteja.

Korfun kaupungin Pl. Enoseos aukiolla ihailimme visteriaa myös kuun valossa.

Vuokrasimme auton päiväksi ja kiersimme etupäässä Korfun itärannikkoa sekä Korfun kaupungista pohjoiseen että etelään kuvaamassa visterian ja muiden kasvien kukintaa pikku kylissä.  Kävimme katsomassa myös muutamaa nähtävyyttä, kuten keisarinistuin-nimistä näköalapaikkaa Pelekasin kylässä.

Korfun koillisrannikolla Kassiopin kauniissa rantakylässä oli hieno visteriapergola, johon oli istutettu valkoista, vaaleanpunaista ja sinililaa visteriaa. Tässä kuvassa näkyy vain osa pergolasta.

Visteriaa kasvatetaan usein taloa ympäröivän aidan tai muurin päällä. Tämä korkea muuri oli huikaisevan kaunis näky.

Kaikkein kaunein ja runsaasti kukkivin visteriapergola löytyi Moraitikan kylästä suljetun liikehuoneiston edestä.

Visteriapergola oli niin suuri, että sen alle olisi voinut ripustaa riippumaton. Miten ihanaa olisikaan viettää osa lomapäivästä riippumatossa ihailemassa visterian kukkia ja tuoksua.

Monien ravintoloiden terassilla kasvaa visterioita. Tällä ravintolalla oli yksi hienoimmista visteriapergoloista.

Ateenassa näimme visteriaa vain kansallispuistossa, mutta siellä olikin matkan suurin visteriapergola. Sinililat visteriat olivat valtaosin jo kukkineet, mutta valkoiset ja vaaleanpunaiset visteriat kukkivat vielä kauniisti.

Kansallispuistossa näkyi selvästi, että Kreikassa ei ole varaa käyttää rahaa puistojen hoitoon. Visteriapergolaa ei ole leikattu ja hoidettu vuosikausiin. Jos visteriaa hoidettaisiin kunnolla, niin kolmivärisenä kukkiva visteriapergola olisi todellinen nähtävyys puutarhaharrastajille.

Visterian upea ja runsas kukkiminen lähes kaikkialla oli matkan positiivisin yllätys. Odotin etukäteen näkeväni visterian kukintaa, mutta en tiennyt, miten yleinen köynös se on Korfulla.

Voisin matkustaa Korfulle uudelleen visteriamatkalle, viipyä pidemmän aikaa sekä kiertää Korfun pikku kyliä laajemmalti. Korfun kaupungissa on parhaat palvelut ennen turistisesonkia, mutta kauneimmat visteriapergolat ja -muurit löytyivät pikkukylistä.

9 Comments

 1. Maija Haapaniemi says

  Ihanat visteriakuvat, kiitos. Vanhana Korfun kävijänä tulivat kukkamuistot mieleen. Matka aikamme tosin osui useinmiten lasten loman alkuun, jolloin visterioiden loisto jo mennyttä.

  Tykkää

  • Kiitos Maija! Korfu on kaunis ja vehreä saari. Siellä on varmasti ollut paljon nähtävää puutarhaharrastajalle myös kesäkuun alussa 🙂

   Tykkää

 2. Kiitos taas upeista kuvistasi! 🌻🌼En ole aiemmin tullut kommentoineeksi kuviasi, mutta on ollut ilo niitä lueskella jo monen kuukauden ajan 😊 Upeissa paikoissa olet ehtinyt käydä!

  Tykkää

  • Kiitos Ranja! Otan matkoilla puutarhoista satoja valokuvia. Ensi talvena aion opetella tekemään eräänlaisia ”videoita” valokuvista, jotta pystyisin näyttämään vielä enemmän puutarhoissa kuvattuja valokuvia.

   Tykkää

 3. Nämä sinun puutarhamatkasi ovat aivan ihanaa luettavaa! Tekee mieli mennä heti kaikkialle, mutta onneksi se onnistuu näin virtuaalisestisestikin kanssasi 🙂 Visteria on yksi minunkin lemppareistani.

  Tykkää

  • Kiitos Barbajovis! Visteria on niin ihana kasvi, että olen jo varannut ensi kevääksi uuden ”visteriamatkan”, vaikka en tiedä, kuinka paljon Firenzessä ja Toscanassa kasvaa visteriaa.
   Kasvaako Bretagnessa paljon visteriaa? Mihin aikaan keväästä visteria kukkii siellä?

   Tykkää

   • Visteriaa kasvaa kyllä, mutta hortensiat ja kärsimysköynnökset ovat yleisempiä. Lyonin lähellä Viennessä olen nähnyt aivan ihanat visteriat. Täytyykin pitää visteriat mielessä ensi kevättä ajatellen.

    Ai niin, Bretagnessa Château de la Ballue on kuuluisa visterioistaan ja upeista topiarioistaan. Kukinta-aika on muistaakseni huhtikuussa. On ehdottomasti näkemisen arvoinen!
    http://www.la-ballue.com/en/gardens

    Tykkää

   • Kiitos upeasta puutarhavinkistä! Ranskassa on niin paljon kauniita puutarhoja, etten ehdi käydä kuin murto-osassa mielenkiintoisia puutarhoja.
    Bretagnen puutarhamatkaa suunnittelen noin 2-3 vuoden kuluttua, joten laitanpa Château de la Ballue:n vinkkilistalle 🙂
    Ko. puutarha löytyy myös ostamastani La Bretagne des Jardins-kirjasta. Olen katsellut lähinnä kuvia, koska en osaa ranskaa kuin muutaman sanan.

    Tykkää

 4. Päivitysilmoitus: Ulkomaiset puutarhat | 1003 puutarhaa - 1003 gardens

Kommentointi on suljettu.