Puutarhani

Syksyn pihatyösuunnitelmia

Terveiset Berliinin puutarhamatkalta! Palasimme viime yönä neljän päivän matkalta, jonka käytin kokonaan Berliinin ja Potsdamin puutarhojen ihailuun.

Kävin neljän päivän aikana kahdeksassa puutarhassa, mm.  kuuluisassa Sanssoucin linnan puutarhassa, Charlottenburgin linnan barokkityylisessä puutarhassa, englantilaistyylisen Cecilienhofin linnan puutarhassa ja Gärten der Welt:ssä, johon on rakennettu lähes kymmenen erityylistä  (kiinalainen, japanilainen, italialainen…) puutarhaa.

Kunhan saan käytyä läpi yli 600 ottamaani puutarhakuvaa ja valittua niistä parhaimmat, niin kirjoitan omat jutut kustakin puutarhasta syksyn pimenevinä iltoina.

sansousci

Sanssoucin puutarhan kuuluisat viiniköynösterassit

Jätin tänä kesänä valtaosan puutarhan muutoksista tehtäväksi loppukesästä. En halunnut istuttaa perennan taimia alkukesästä, jotta matkojemme aikana naapurimme ei tarvitsisi huolehtia uusien taimien kastelusta.

Alla on kuva viime vuonna tehdystä uudesta perennapenkistä. Mieheni osti mullan toimittajalta, joka toimittaa multaa pääosin julkiseen piharakentamiseen ja mullan ostaja huolehtii itse mullan lannoittamisesta ja kalkitsemisesta.

Huomasin multaongelman vasta viime kesän lopulla, kun ihmettelin miksi istuttamani perennat ja auringonkukat eivät kasva. Olen lannoittanut ja kalkinnut perennapenkkiä runsaasti keväällä ja kesällä. Lannoitus näyttää auttaneen, koska perennat ja kärhöt kasvavat suhteellisen hyvin, mutta kalkitus ei ole vielä tehonnut. Perennapenkkiin on kasvanut runsaasti sammalta ja sen poistaminen on syksyn tärkein tehtävä. Jos tiedät hyvät keinot sammaleen poistamiseen, niin auttaisi kovasti, jos kertoisit vinkkisi tämän jutun kommenttina.

Olen hankkinut paljon taimia loppukesän alennusmyynneistä (ylin kuva). Istutan niitä tähän perennapenkkiin sekä uuteen perennapenkkiin, josta kerron myöhemmin.

perennapenkki

Sammaloituneen perennapenkin kärhöt ja perennat kukkivat pääosin hyvin, joten mullan lannoitus ja kalkitus on menossa oikeaan suuntaan verrattuna viime kesään.

perennat

Viime vuonna tehty puoliympyränmuotoinen perennapenkki on viittä vaille valmis. Olen istuttanut siihen kärhöjä, ritarinkannuksia, sormustinkukkaa ja akileijoja, joiden kukka muistuttaa kärhön kukkia.

Hankin vielä muutaman erilaisen ritarinkannuksen ja akileijan taimen lisää. Sitten alan odottamaan ensi kesän kukintaa ja seuraamaan, ovatko ritarinkannukset ja sormustinkukat liian korkeita naapurikasveja kärhöille.

puolikaaripenkki

Tonttimme tien reunan puolella kasvoi kymmenen vuotta sitten viisi koivua alla olevan kuvan perennojen paikalla. Koivut jouduttiin kaatamaan pikkuhiljaa, koska osa koivujen juurista vaurioitui sähkökaapin ja -johtojen asennuksen vuoksi ja koivut kuolivat vähitellen.

Istutin pikkutalvioita ja alppiruusuja laajemmalle alueelle sitä mukaa, kun koivuja kaadettiin pois. Pikkutalviot kasvoivat rehevästi, mutta alppiruusut kärsivät autokatoksen katolta runsaslumisina talvina pudonneesta lumesta.

Koska olen hankkinut pionin taimia enemmän kuin niitä mahtuu nykyisiin pionipenkkeihin, niin päätin muuttaa tämän alueen (8 m x 1,8 m) pioni- ja perennapenkiksi ja istuttaa siihen myös muutaman kärhön.

pionipenkki

En koskaan halua heittää kompostiin perennan taimia, joten annan pikkutalvioiden taimet ystäville. Aluksi taimien siirtäminen noin 15 neliömetrin alueelta tuntui valtavalta operaatiolta. Kun ystävät tulivat peräkärryn kanssa, niin saimme siirrettyä neljän talkoolaisen voimin kaksi neliömetriä pikkutalvion taimia peräkärryyn alle tunnissa.

Kaksi peräkärryllistä pikkutalviota on siirretty uuteen puutarhaan. Toinen ystäväpariskunta tulee hakemaan loput kaksi peräkärryllistä ensi viikonloppuna.

Jotta perennapenkin tekeminen olisi vähän helpompaa, niin hankimme järeät reunakivet perennapenkin ympärille. Reunakivien ansiosta entista maata ei tarvitse kaivaa niin paljon pois, kun teemme kohopenkin. 30 cm korkeat kivet painavat 50 kiloa, joten ne pysyvät hyvin paikoillaan, vaikkei niitä upota kovin syvään maahan.

uusi pionipenkki

Olemme mieheni kanssa kiinnostuneita erilaisista pihatöistä. Hän huolehtii mm. nurmikosta ja rikkaruohojen kitkemisestä nurmikolta ja kiveyksistä. Mieheni poistaa parhaillaan rikkaruohoja noppakivialueilta ottamalla noppakivet pois paikoiltaan ja poistamalla kaiken vanhan maa-aineksen rikkaruohoineen. Tämä on erittäin hidasta työtä, mutta siisti lopputulos palkitsee tekijän pitkäksi aikaa.

kiveys

Hankimme toissa kesänä paviljongin kesämökille tarkoituksena tehdä siitä kärhöpaviljonki. Kärhöt eivät ole viihtyneet märällä tontilla saviperäisessä maassa, joten aiomme siirtää paviljongin kotitontille kuivempaan paikaan.

Aion siirtää ainakin osan kärhöistä uuteen perennapenkkiin tien viereen. Paviljongissa kasvavat kaksi viiniköynöstä ja köynösruusun siirrän todennäköisesti kuivempaan ja tuulettomampaan paikkaan kesämökillä.

Jos saisin jostain sopivaa ilmaista materiaalia, niin yrittäisin tehdä itse yksinkertaisemmat paviljongin muotoiset köynöstuet samalle paikalle ja istuttaa jotain muita köynöksiä kärhöjen tilalle.

paviljonki

Näiden projektien lisäksi on vielä pari pienempää muutosta rannan lähellä olevaan rinteeseen. On hyvinkin mahdollista, että loppukesä ja syksy eivät edes riitä kaikkien suunniteltujen muutosten tekemiseen, mutta jäljelle jääneet työt jatkuvat ensi kesänä. Puutarhahan ei ole koskaan valmis, vaan aina tulee tarve tehdä uudistuksia puutarhaan.