Ranska

Pariisin ja Givernyn puutarhoja

Kerron tässä jutussa lyhyesti Pariisin ja Givernyn puutarhoista, joissa vierailin heinä-elokuun vaihteessa. Kirjoitan myöhemmin yksityiskohtaisempia juttuja mielenkiintoisimmista puutarhoista.

Parc de Bagatelle on yksi Pariisin neljästä kasvitieteellisestä puutarhasta. Parc de Bagatelle ei ole perinteinen kasvitieteellinen puutarha, jossa on laaja valikoima erilaisia kasvia eri puolelta maailmaa, vaan se on keskittynyt tiettyihin kasveihin, joita on erittäin laaja valikoima.

Parc de Bagatelle on kuuluisin ruusuistaan. Kahdessa ruusutarhassa on yhteensä 10000 ruusupensasta edustaen 1200 eri ruusulajia. Ruusujen paras kukinta-aika on kesäkuussa, mutta heinä-elokuun vaihteessa riitti vielä ihailtavaa ruusutarhassa.

Puutarhassa on myös suuri määrä mm. erilaisia kärhöjä,  pioneja,  iiriksiä ja lumpeita. Vain osa lumpeista kukki, mutta kärhöjen,  pionien ja  iiristen kukinta-aika oli jo ohi.

Parc de Bagatellen ruusutarha

Parc de Bagatellen linnan etupihalla oli erikoisnäyttely ”Fruits à tous les étages”, jossa esiteltiin miten kesäkukkia, perennoja, vihanneksia ja hedelmäpuita voidaan kasvattaa pienelläkin pihalla tai parvekkeella.

”Fruits à tous les étages” näyttely Parc de Bagatellen puutarhassa

Taidemaalari Claude Monetin puutarha Givernyssä on yksi maailman kuuluisimmista ja suosituimmista puutarhoista. Giverny sijaitsee noin 75 km Pariisista luoteeseen.

Claude Monet muutti perheineen Givernyyn vanhalle siideritilalle vuonna 1883 ja asui siellä kuolemaansa saakka (1926). Idean talon ympärillä olevaan erilaisten värikenttien muodostamaan ruutupuutarhaan hän sai vierailtuaan Hollannin tulppaaniviljelmillä vuonna 1886. Vesipuutarhan rakentamisen hän aloitti vuonna 1893.

Claude Monet ikuisti puutarhansa moniin kuuluisiin maalauksiinsa kuten lummemaalauksiin.

Claude Monet’n asunto ja puutarha toimivat nykyään museona. Puutarha on kaksiosainen: talon ympärillä oleva vanhempi puutarha (blogin soikea logokuva) ja maantien toisella puolella oleva vesipuutarha lummelampineen.

Claude Monetin lummelampi vesipuutarhassa

Claude Monetin talo

Claude Monetin puutarhan lähellä sijaitsee Musée des impressionnismes Giverny, jonka yhteydessä on pieni puutarha. Puutarha on jaettu pensasaidoilla ”huoneiksi”, joihin on istutettu kasveja, jotka kukkivat lämpimin tai kylmin värein. Lisäksi puutarhassa on valkoinen ”huone”.

Museossa on tänä kesänä viiden valokuvaajan näkemys Claude Monetin puutarhasta (Photographing Monet’s Gardens: Five Contemporary Views).

Yhden päivän aikana ehtii käydä sekä Claude Monetin puutarhassa että impressionismimuseossa puutarhoineen.

Jardin du Luxembourg on pariisilaisten suosima piknik-puisto latinalaiskorttelissa. Puistossa voi myös pelata tennistä, koripalloa ja shakkia. Lapset voivat uittaa veneitä pienessä lammessa.

Puistossa on paljon kesäkukkaistutuksia, patsaita ja veistoksia.  Ranskan senaatti kokoontuu puistossa sijaitsevassa Luxembourgin palatsissa.

Senaatti Luxembourgin puistossa

Jardin des Tuileries sijaitsee Louvren ja Concorde-aukion välissä. Tuileries’n puisto on yksi Pariisin suosituimmista puistoista, koska se sijaitsee keskeisellä paikalla ja sieltä näkee monia Pariisin tärkeimpiä nähtävyyksiä kuten Louvre, Eiffel-torni, molemmat vanhat riemukaaret ja Concorde-aukion obeliski.

Tuileries’n puistossa on paljon koristeellisia yksityiskohtia sekä kävelyreittejä, lampia sekä penkkejä levähtämiseen ja maisemasta nauttimiseen.

Tuileries’n puistossa on runsaasti sipuli- ja kesäkukilla täydennettyjä perennaistutuksia, jotka kukkivat toukokuusta lokakuulle.

Maailmanpyörä sijaitsee Tuileries’n puiston vieressä

Louvren pohjoispuolella sijaitsevaa Le Jardin du Palais Royal puutarhaa kävin katsomassa edellisen kerran tammikuussa ja kirjoitin jutun Pariisin puutarhat tammikuussa. Puutarhassa oli kesällä huomattavasti enemmän nähtävää.

Puutarhassa on kaksi suorakaiteen muotoista aluetta, joita ympäröi murattiaita (muratit kiipeilivät metalliaitaa pitkin). Ruusut ja kesäkukat kukkivat murattiaidan sisäpuolella. Aidattujen alueiden välissä on suihkulähde, jonka ympärillä olevissa tuoleissa voi istua ja ihailla puutarhaa.

Le Jardin du Palais Royal’n puutarhassa kukkivat ruusut

Yhden ravintolan terassilta löysin hienon idean, jossa lepotuoli toimi myös köynöstukena. Köynös istutetaan lepotuolin taakse suurinpiirtein pään korkeudelle. Köynös kasvaa aurinkosuojan päälle varjostaen myös lepotuolissa istujaa.

lepotuoli

Kävimme Pariisin matkan aikana kuudessa puutarhassa kolmen päivän aikana eli käytännössä kiersimme kaikki päivät puutarhoja. Illoiksi järjestimme muuta ohjelmaa. Muun matkaohjelman parhaat kohteet olivat Seinen risteily auringonlaskun aikaan ja illallinen kissaravintolassa.

Kävimme Seinen auringonlaskuristeilyllä (klo 21) Bateaux Vedettes du Pont Neuf -yhtiön risteilyaluksella, joka lähti Île de la Cité saarelta läheltä Pont Neuf metroasemaa. Risteilyliput kannattaa ostaa ennakkoon laivayhtiön kotisivulta, koska laivalle pääsevät ensimmäisenä ryhmät ja lippunsa ennakkoon ostaneet.

Seine auringonlaskun aikaan

Matkan hauskin ravintola oli kissakahvila Le Café des Chats Marais. Kissakahvilassa on 14 kissaa, joista seitsemän on kerrallaan työvuorossa kahvilassa ja loput lepäävät kahvilan takahuoneessa. Nukkuvia kissoja ei saa häiritä, mutta hereillä olevien kissoja saa rapsuttaa ja leikkiä niiden kanssa.

Kissakahvila on suosittu, joten kahvilaan kannattaa varata aika etukäteen kotisivujen kautta.

Kissakahvilan hyvätapainen kissa nukkuu vapaalla tuolilla

1 kommentti

Kommentointi on suljettu.