Puutarhamatkailu Suomessa

Pokrovan puutarha

Pokrovan luostariyhteisön kirkko ja puutarha on ainutlaatuinen tutustumiskohde Kirkkonummella. Pokrovan (suomeksi Neitsyt Marian suojelus) luostari on toiminut noin 20 vuotta Jorvaksessa Kirkkonummella. Ortodoksinen kirkko on rakenettu talkoovoimin ja tilalla olleet vanhat rakennukset on kunnostettu luostarin käyttöön.

Pokrovan puutarha on auki yleisölle vain pari kertaa kesässä: avoimet puutarhat tapahtuman aikana sekä Pokrovan omassa avoimien ovien tapahtumassa elokuussa, joka järjestetään tänä kesänä sunnuntaina 16.8.2015.

Kävin tutustumassa Pokrovan puutarhaan avoimet puutarhat -tapahtuman aikana kesäkuussa. Puutarhan lisäksi pääsi käymään kauniissa kirkossa ja maistelemaan kahviossa veljesyhteisön leipomia makeita ja suolaisia leivonnaisia. Puutarhassa myytiin myös omassa puutarhassa kasvatettuja edullisia taimia ja siemeniä.

Pokrovan ortodoksinen kirkko on rakennettu talkoovoimin vanhasta hevostallista.

Laukat kukkivat näyttävästi päärakennuksen lähellä. Laukan suuret ja voimakkaan väriset kukat sekä herkät akileijan kukat muodostivat kauniin istutuksen.

Päärakennuksen vieressä oleva kahvio oli koristeltu runsain kukkaistutuksin

Kahvion vieressä oli paljon ruukkukukkia. Veljesyhteisö kasvattaa itse kaikki kesäkukat kasvihuoneessaan.

Pionit ja akileijat täydentävät toisiaan kauniisti perennapenkissä. Akileijan kukat muistuttavat kärhön kukkia.

Gaudi-puutarha on Pokrovan puutarhan näyttävin osa.  Veljesyhteisö on saanut idean Barcelonassa olevasta Gaudin luomuksesta.  Mosaiikki on tehty graniitista ja marmorista. Muurissa olevat pienet keramiikkateokset kuvaavat psalmi 104:n jakeita.

Gaudi-puutarhaan kuuluu vasemmalla näkyvä suihkulähde ja siihen liittyvä puro. Pokrovan päärakennus näkyy taustalla.

Veljesyhteisö kasvattaa hyötypuutarhassa juurekset, vihannekset ja marjat omaan käyttöön. Suuri osa vihanneksista kasvatetaan viljelylavoissa.

Kasvihuoneessa kasvatetaan viiniköynöksiä ja kesäkukkia.

Pokrovan kirkkoon ja puutarhaan pääsee tutustumaan myös ryhmävierailulla.

Veljesyhteisön tekemää maukasta borssikeittoa ja leivonnaisia voi hakea Pokrovasta noin kerran kuukaudessa  kotisivuilla ilmoitettuina päivinä.

 

2 Comments

  1. Oi mitä helmiä Suomesta löytyykään! Blogisi on kyllä oikea aarre, ihana on näitä ihmetellä vähän kauempaakin. Niin lähellä olen asunut Pokrovankin luostaria ja nyt kuulen siitä ensimmäistä kertaa. Huikea idea, tuo Gaudi-puutarha. Tykkään 🙂

    Liked by 1 henkilö

    • Kiitos Barbajovis! Pokrova on Kirkkonummen salainen puutarhahelmi. Kiitos siitä kuuluu isä Haritonille, Pokrovan luostarin perustajalle. Hän on kiinnostunut puutarhanhoidosta ja rakentanut puutarhaa vanha kunnioittaen mutta myös uutta kehittäen.

      Tykkää

Kommentointi on suljettu.