Puutarhani

Honkajärven lumpeet

Käymme entisellä kotiseudullamme Pohjois-Pohjanmaalla, Honkajärven rannalla sijaitsevalla kesämökillä pari kertaa vuodessa nauttimassa luonnon rauhasta ja savusaunomisesta.

Pohjois-Suomessa lumme on huomattavasti harvinaisempi vesikasvi kuin ulpukka. Honkajärvi on poikkeuksellinen järvi, koska lumpeita kasvaa useamman hehtaarin alueella, mutta ulpukkaa ei juuri lainkaan.

Joka kesäinen perinteeni on käydä ihailemassa lumpeita ja soutaa samalla Honkajärven ympäri noin neljän kilometrin lenkki.

Tänä kesänä kauniit ja lämpimät kesäpäivät ovat olleet harvinaisia. Lähdin souturetkelle heti ensimmäisenä kauniina ja lämpimänä päivänä. Souturetkestä lumpeiden keskellä aurinkoisena päivänä jäi upea kesämuisto.

Näkymä kesämökin rannalta. Muutaman viime vuoden aikana lumpeet ovat levinneet myös mökkirannalle.

Ennen souturetkeä sää oli täysin tyyni eikä järvellä ollut pienintäkään aaltoa.

Savusaunan kohdalla uimarannalla on muutama vanha uittopuu aallonmurtajana

Kolmasosan matkasta soudin täysin tyynellä säällä. Järven toisessa päässä alkoi tuulemaan ja hetkellisesti synkkä taivas heijastui järveen

Yli kymmenen vuotta sitten lumpeita kasvoi vain järven toisessa päässä tällä alueella. Lumpeet ovat levinneet sieltä lähes koko järven ympäri.

Keskellä järveä on erikoinen ympyrän muotoinen lummekasvusto. Tuulisella säällä aallokko on erilainen lumpeiden eri puolilla ja ympyrän sisällä on lähes tyyntä.

Veden pinnan väri vaihteli upeasti souturetken aikana

Upea valkoinen lumpeen kukka sinistä vettä vasten – voiko olla kauniimpaa kesäistä näkyä?

———————

Vertailun vuoksi alla on kuva toisesta suosikistani, Claude Monetin kuuluisasta lummelammesta Givernyssä Ranskassa. Kävin siellä kolmannen kerran toissa päivänä Pariisin matkan yhteydessä. Lummelampi on kauneimmillaan toukokuun alussa, kun visteria ja atsaleat kukkivat lammen rannalla. Lammessa kasvaa eri värisiä lumpeita, mutta järven vesi pitäisi puhdistaa, jotta kauniit lumpeet pääsisivät oikeuksiinsa.

Claude Monetin lummelampi