Puutarhani

Omien kärhö- ja pionitukien arviointia

Tein kevättalvella hevosenkengistä pionitukia metallityökurssilla.  Kun pionit ilmestyivät maan pinnalle keväällä, niin laitoin itse tekemäni pionituet tukemaan nuoria pioneja.

Kun puutarhakaverini pyysivät, että tekisin heillekin samanlaisia pionitukia, niin totesin, että loppuosa metallityökurssisista kuluisi tällöin pionitukien tekemiseen. Pyysin tuttua ammattihitsaajaa tekemään pionitukia kavereilleni. Hän myös maalasi pionituet mustiksi (ylin kuva).

hevosenkenkatuki0

Kun pionien kukinta-aika meni ohi, niin käytin niitä marjapensaiden tukemiseen vaihtamalla matalat harjaterästangot jaloiksi.

hevosenkenkatuki2

Ensimmäiset pionit istutin noin kymmenen vuotta sitten liian lähelle toisistaan. Pionit ovat kasvaneet toisiinsa kiinni, joten tein tähän penkkiin pionituet raudoitusverkosta.

Keväällä raudoitusverkkotuet eivät olleet mikään pionipenkin kaunistus, mutta pionit kasvoivat korkeutta nopeasti ja peittivät ruostuneen verkon.

pionitukikevaalla

Kun alla olevaa kuvaa katsoo tarkkaan, niin raudoitusverkosta tehty pionituki näkyy vain parista paikasta. Jos pionituen olemassa oloa ei tiedä, niin sitä ei huomaa pionipenkkiä katsoessaan.

Tänä kesänä pionit kasvoivat 30-50 cm normaalia korkeammiksi runsaiden sateiden vuoksi, joten vanhoja pioneja joutui tukemaan naruilla pionitukien lisäksi.

isopionituki

Sateisen kesän vuoksi kehittelin pioneille sateensuojat, joista kirjoitin aikaisemmin oman jutun.

Alla olevan minikärhötuen tein ensimmäisenä harjoitustyönä metallityökurssilla. Se löysi paikkansa pohjanjätti mustaherukkapensaan tukena. Viime vuonna ostamani marjapensas kasvoi niin kieroon, että sidoin sen kärhötukeen kasvamaan suorempaan muotoon.

herukkatuki

Tein ensimmäisenä hitsaamistani ”hevosenkenkäkukista” ja heinäseipäistä kärhötuen.

Kärhöjä joutui aluksi auttamaan, jotta ne tarttuivat kiinni heinäseipäisiin. Kun kärhöt olivat kasvaneet reilun metrin heinäseivästä vasten, niin ne osasivat jatkaa itse kasvuaan heinäseivästä pitkin.

heinaseivastuki

Istutin keväällä kärhöjä pionipenkin taakse tavoitteena saada kärhöt kukkimaan pionien päällä/yläpuolella pionien kukinnan jälkeen. Löysin riittävän monta samanlaista kärhötukea vain metrin korkuisina.

Pohdiskelin pari kuukautta, miten saisin kärhöt kasvamaan pionipenkin yläpuolelle luontevimmin. Keksin kiinnittää vanhat puoliympyrän muotoiset haravakoneen osat kärhötuen huipulle.

Ensi talvena poistan metallikaarista ruosteet ja maalaan ne valkoiseksi, jotta se sopivat paremmin kärhötuen lisäosaksi. Teen todennäköisesti kaarien väliin jonkinlaisen verkon, jotta kärhöt kasvaisivat laajemmalla alueella pionien yläpuolella.

karhotuen jatko

Puutarhaystäväni oli nähnyt pari vuotta sitten Englannin matkalla Pashley Manorin puutarhassa koristesilmiä. Hän kysyi minulta, osaisinko tehdä hänelle sellaisia. Samanlaista silmäkoristetta en pystynyt tekemään vaatimattomilla kotityökaluillani, mutta hitsasin paksusta rautalangasta silmän muotoisen kehikon ja kiinnitin siihen Korfulta ostetun lasisen silmän koristeeksi.

Tämä silmä koristaa puutarhaani kreikkalaisen tavarnan vieressä. Ystäväni saa koristesilmät, jotka tuttu ammattihitsaaja teki harjateräksestä kokeiluversioni pohjalta.

silmäkoriste

Olen erittäin tyytyväinen metallityökurssilla tehtyjen pioni- ja kärhötukien toimivuuteen. Olen entistäkin innostuneempi jatkamaan hitsausharrastustani, varsinkin jos pääsen ensi talvenakin jatkamaan saman opettajan metallityökurssille kansalaisopistoon.

Olen jo kesän aikana ideoinut, mitä voisin tehdä ensi talven kurssilla sekä kerännyt syntymäkotoani vanhoja metalliesineitä ja materiaaleja metallitöiden materiaaliksi.

2 Comments

 1. Ihana, kun löysin blogisi.
  Mikä valtava tietopaketti sinulla onkaan. Takerruin tähän kasvitukijuttuun. Minulla on kärhöjä ja olen laajentamassa sitä aluetta reilustikin. Sopivien tukien löytäminen on aika haasteellista. Hitsauskursseille kai tästä pitäisi minunkin lähteä.

  Minun maailmaani voit seurata blogistani takaloroppola.blogspot.fi Tervetuloa seuraamaan

  Tykkää

  • Kiitos Liisa, tervetuloa blogini lukijaksi!
   Huomasin julkaisusi Kärhökerhon Facebook-ryhmässä juuri ennen Dubain matkaamme. Silloin ehdin käydä vain pikaisesti vilkaisemassa blogiasi, mutta en kommentoimaan. Käyn lähipäivinä uudelleen vierailemassa blogissasi 🙂
   Kohtuuhintaisten ja riittävänä korkeiden kärhötukien löytäminen valmiina on haasteellinen tehtävä. Minulla on nyt menossa kaupasta ostettujen kärhötukien pidennysprojekti (1,5 m -> 2,5 m), josta kirjoitan lähiaikoina.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.