Puutarhani

Makeat mansikat

Laitoimme mansikkamaan kolme vuotta sitten, heti kesämökin ostamisen jälkeen. Kasvatamme Polkaa, jatkuvasatoista Riaa ja erikoisuutena vadelma- ja ananasmansikkaa.

Mansikkamaan rastasverkon teimme kierrätysmateriaaleista: käytetystä puusta ja kesämökin edellisen omistajan jättämistä rastasverkoista. Rastasverkon ulkonäkö ei ole mikään silmän ilo, mutta se on toimiva ja edullinen. Kun rastasverkon joutuu uusimaan, niin teemme seuraavan verkkokehikon korkeammaksi, jotta mansikkamaalla ei tarvitse kulkea kyyryssä.

Mansikkamaa selvisi vähälumisesta ja sateisesta talvesta hyvin. Muutama taimi kuoli, mutta minulla oli kasvamassa edellisen kesän rönsytaimia, jotka siirsin mansikkamaalle.

mansikkamaa kevaalla

Parin satokauden jälkeen olen muuttanut eri mansikkalajien suhteellisia määriä: olen vähentänyt Polkaa sekä lisännyt Riaa ja vadelmamansikkaa. Polka on hyvä mansikka säilömiseen, mutta sitä voi tarvittaessa käydä poimimassa itsepoimintatiloilta pakkaseen. Kasvatan mieluummin omalla mansikkamaalla erikoisempia lajeja.

Koska haluamme syödä tuoreita mansikoita mahdollisimman pitkään suoraan mansikkamaalta, niin Polka sai antaa tilaa jatkuvasatoiselle Rialle, joka tekee mansikkasatoa ensimmäisiin pakkasiin saakka.

Ria-mansikat ovat usein hassun muotoisia – tässä Minni Hiiri mansikka

Pitkälle jalostettuna lajikkeena vadelmamansikka ei tee kovin suurta satoa ja satokausikin on suhteellisen lyhyt. Vadelmamansikka on kaikkein aromikkain mansikka. Sen maku on niin ainutlaatuinen, että haluamme kasvattaa sitä enemmän.

Sateisen alkukesän ansiosta ananasmansikat ovat ensimmäistä kertaa kasvaneet ”oikean” mansikan kokoiseksi ja maistuneet myös maukkaammilta. Ananasmansikka on miedon makuinen, mutta on vaikea sanoa, onko mansikassa ananaksen makua.

Mansikkalajini sekä suurimman mansikan paino: ylhäällä jatkuvasatoinen Ria (45 gr), oikealla vadelmamansikka (22 gr), alhaalla Polka (20 gr), vasemmalla ananasmansikka (11 gr). Suurikokoisin Ria-mansikka on lähes keskiverto tomaatin kokoinen!

Kuukausimansikoiden kasvattaminen vanhoissa rautapadoissa on onnistunut hyvin.

Mansikan satoaika on kesän makoisinta aikaa. Mansikat maistuvat parhaimmilta aurinkoisena päivänä suoraan mansikkamaalta syötynä tai vaniljajäätelön kanssa nautittuna.

6 Comments

 1. Tämähän oli mielenkiintoinen juttu! Yleensä suomalaismansikoista puhutaan vain mansikoina, lajikkeet tulevat harvemmin esiin. Ranskassa lajikkeet sen sijaan mainitaan yleensä torillakin. Olin ajatellut, että se on se arktinen ilmasto ja avomaalla kasvatus, miksi suomalaismansikat ovat niin hyviä, mutta ehkäpä lajikkeellakin on asian kanssa jotakin tekemistä? Vadelmamansikka kuulostaa ihanalta, mutta on siis väriltään tosiaan noin haalea?

  Tykkää

  • Mansikkalajike vaikuttaa mielestäni paljonkin mansikan makuun. Suomessa vaikuttava asia on pitkä valoisa aika kesällä. Tänä kesänä mansikoiden makuun on vaikuttanut myös runsaat vesisateet: mansikat eivät ole niin makeita kuin aurinkoisena kesänä.
   Vaalea mansikka on ananasmansikka. Vadelmamansikka on kuvassa ananasmansikan oikealla puolella oleva ”ryppyinen” mansikka. Ihmettelen, miksei vadelmamansikka ole saanut laajempaa kasvatusalaa, koska sen maku on ihan omaa luokkaansa.

   Tykkää

 2. Taas mielenkiintoinen postaus, kiitos! Talvehtivatko kausimansikat padoissa? Onko niihin porattu reikiä pohjaan? Minulla on yksi iso muuripata ja pari pienempää, olisi kiva saada niihin jotakin monivuotista.

  Tykkää

  • Kiitos Anja! Siirrän kuukausimansikat talveksi pois padasta väliaikaiseen istutukseen maahan. Patoihin on porattu reikiä pohjaan ja ne toimivat hyvin kesällä. Kun talvella alaosa padasta jäätyy, niin vesi ei pääse valumaan padasta pois. Leutona talvena, kuten viime talvena, pata oli melkein täynnä vettä lauhoina aikoina. Olen joskus onnistunut talvettamaan neilikan padassa talven yli, koska unohdin siirtää padasta pois syksyllä.
   Jos monivuotisia kasveja haluaisi pitää padassa talven yli, niin pata pitäisi olla katoksen alla, etteivät kasvit huku veteen.

   Liked by 1 henkilö

 3. Kiitos, selvisihän sekin, miksi padassa mikään ei talvehdi! Olenkin sitä ihmetellyt, mutta enää en siis edes yritä, vaan siissän suosiolla jonnekin muualle talveksi.
  Mikä muuten on tuo lähes valkoinen mansikka?

  Tykkää

  • Vaalea mansikka on ananasmansikka. En tiedä mistä nimi tulee, koska maku ei muistuta mielestäni lainkaan ananasta.
   Vaalean mansikan etuna on se, että Suomessa on niin vähän vaaleita marjoja, että lintujen ei pitäisi syödä lainkaan ananasmansikoita.

   Liked by 1 henkilö

Kommentointi on suljettu.