Puutarhani

Heinäkuun alun puutarhakuulumisia

Kolean alkukesän vuoksi lähes kaikkien perennojen kukinta on pari viikkoa myöhässä. On vaikea uskoa, että kohta on heinäkuun puoliväli, koska tänä kesänä on ollut vasta pari hellepäivää.

Pionien kukinta on ollut heinäkuun alun tähtihetkiä puutarhassani. Olen julkaissut pionien kuvia Facebookissa 1003 puutarhaa sivustolla lähes päivittäin.

Pionien kukintaa seuraa jalokärhöjen kukinta. Jalokärhöt sijaitsevat ympäri puutarhaani, joten niiden kukinta ei ole yhtä näyttävä kuin samassa perennapenkissä olevien pionen kukinta.

clematis-karho

Tänä kesänä olen ihastunut akileijan kukkiin, jotka muistuttavat kärhöjen kukkia. Ostin kolme ”clematis-akileijaa” Norrgårdista avoimien puutarhan päivänä ja aion hankkia niitä vielä lisää.

iirikset

Nämä iiriksen kukat ovat puutarhan katseenvangitsijoita pionien ohella. Kukkavanat ovat 30-35 cm korkeita.

kurjenpolvet

Kurjenpolvet ovat kukkineet poikkeuksellisen suurin kukin sateisen alkukesän ansiosta.

kurtturuusu

Mökin aikaisempi omistaja on istuttanut tämä ruusukaunottaren.

punapaivankakkarat

Punapäivänkakkarat piristävät puutarhaa pinkillä kukinnalla

lupiinit

Näyttävät jalolupiinit kukkivat mökillä

kuunlilja

Alkukesä on ollut niin sateinen, ettei puutarhaa ole tarvinnut kastella vielä kertaakaan koko kesänä lukuunottamatta ruukkukukkia.

Mökin entinen omistaja, Maija, on tehnyt suuren V-muotoisen perennapenkin mökille.  Perannat on istutettu lähes puoleen perennapenkiin vuorotellen, vähän samaan tapaan kuin Claude Monetin puutarhassa Givernyssä tai englantilaisissa puutarhoissa.

Suunnittelin jo aikaisemmin, että jatkan samaan tyyliin istuttamista perennapenkin toiselle puolelle, jonne Maija oli istuttanut laajempia alueita samaa perennaa. Saisikohan tästä lähtökohdasta mini-englantilaista puutarhaa mökille?

Kalifornia

Mökin V-muotoisen penkin ”englantilaistyylinen puoli”

Perennapenkissä kasvaa mm. harjaneilikoita, sormustinkukkia, päivänkakkaroita, illakkoa, palavaa rakkautta ym. perinnekasveja.

harjaneilikka

Maijan vanhat harjaneilikat ovat suosikkejani, erityisesti tämä monivärinen harjaneilikka

jalopahkamot

Perennapenkin toisessa päässä on yhtenäisiä perenna-alueita kuten nämä jalopähkämöt, joiden keskelle olen istuttanut kärhöjä.