Iso-Britannia, Puutarhamatkailu ulkomailla

Pionit Kaakkois-Englannin puutarhoissa

Olen innokas pioniharrastaja, joten etsin Englannin matkalla pioneja kaikista puutarhoista ja katselin erityisesti, millä tavalla englantilaiset yhdistelevät muita kasveja pionien kanssa samaan perennapenkkiin.

Englantilaisissa puutarhoissa on harvoin perennapenkkejä, joissa on vain yksittäistä kasvia. Yläkuvassa näkyvä matkan ainoa pionipenkki löytyi Kew Gardens:n systemaattisen osaston (Plant Family Beds) länsipuolelta.

Lähes kaikkialla muualla pionit oli istutettu yksittäisinä taimina muiden perennojen, ruusujen tai köynöskasvien joukkoon, kuten Orangery-ravintolan itäpuolella olevassa perennapenkissä (alakuva).

Kuninkaallisen keittiöpuutarhan koristeena kasvatetaan muutamia pioneja keittiöpuutarhan laidoilla, keskellä kasvavat hyötykasvit.

KewGarden2

RHS:n Wisleyn puutarhassa pioneja kasvatetaan seitsemän aarin (Seven acres) alueella. Laajalla alueella on erilaisia perennapenkkejä, metsää, nurmikoita ja pari pientä lampea.

Pionit oli istutettu yksittäisinä kasveina muiden perennojen joukkoon. Yleisin kukkiva pioni oli valkoinen Jan van Leeuwen.

JanvanLeeuwen

Pionien taustakasvina on illakoita.

Wisley

Pashley kartanon puutarhassa oli vain vähän pioneja. Harvat kukkivat pionit löysin kartanon päärakennuksen lähettyviltä.

Pionien lähettyville oli istutettu mm. laukkoja, iiriksiä, kärhö ja kurjenpolvia. Taustalla oli ritarinkannuksia ja erilaisia pensaita.

PashleyManor1

Lähes samanväriset pienet kurjenpolvet näyttävät herttaisilta pionien kanssa.

PashleyManor2

Matkan näyttävimmät pioni-istutukset olivat Sissinghurstin linnan puutarhassa. Pioneja kasvatetaan runsaasti ruusutarhassa sekä jonkin verran valkoisia pioneja valkoisessa puutarhassa.  Ruusutarhan istutukset olivat runsaita ja kauniita, erimuotoisia ja -värisiä kasveja oli yhdistelty kauniisti toisiinsa.

Alla on kolme näkymää, joissa pioneihin on yhdistetty mm. ruusuja, iiriksiä, sormustinkukkaa, jalopähkämöä, unikoita ja kärhöjä.

Sissinhurst2

Sissinhurst3

Sissinhurst1

BBC Gardeners’ World puutarhamessuilla oli erikoinen ”pionidisko”. Hämärässä telttamaisessa tilassa oli kaksi erilaista pioni-istutusta ja rokki soi taustamusiikkina. Rauhallisempi musiikki olisi sopinut mielestäni paremmin puutarhan kaunottarille.

BBCGardenersWorld1

RHS:n kukkamarkkinoilla oli noin 80 taimiston edustajaa, joilla oli upeat näyttelykasvit ja istutukset. Perennojen kukkien koot olivat erittäin suuria verrattuina Suomessa kasvatettaviin samoihin perennoihin. Pionejakin oli esillä, mutta en löytänyt yhtään taimistoa, joka olisi kasvattanut pelkästään pioneja.

BBCGardenersWorld2

Pionikuvakollaasiin keräsin kuvat kauneimmista pioneista, jotka näin matkan aikana. Ulkomaan matkoilla keskityn nauttimaan puutarhojen ja kukkien kauneudesta, joten en ehdi kirjoittaa tai valokuvata kasvien lajikkeita, ellei vastaan tule sellaista kasvia, jonka ehdottomasti haluan hankkia omaan puutarhaani.

Pioniharrastajalle kesäkuun puoliväli on hyvä aika matkustaa Englantiin ihailemaan pionien kukintaa. Ruusujen kukinta on samaan aikaan parhaimmillaan, joten pionien ja ruusujen kukintaa pääsi ihailemaan monissa puutarhoissa samalla kertaa.

pionikollaasi