Puutarhani

Sateensuoja pionin kukille

Viime syksyn Japanin matkalla näin kuvia, miten puupionit suojataan liialta auringonpaisteelta erilaisilla aurinkovarjoilla. Alla on kuva Cricket Hill Gardenin nettikaupan pioneille tarkoitetuista aurinkovarjoista.

lggreatumbrellas

Suomessa ei ole juurikaan tarvetta suojata pioneja liialta auringonpaisteelta, vaan sen sijaan sateelta, joka kaataa ja vahingoittaa jalopionien suuria kukkia.

Mietin talven aikana, miten pioneille voisi tehdä japanilaistyylisen sateensuojan. Suunnittelin käyttäväni normaaleja sateenvarjoja, mutta ne tarvitsevat lisätuen, koska normaalin sateenvarjon varsi ei ole riittävän pitkä.

Muutama viikko sitten löysin sattumalta metallisia kukanmuotoisia pannunalustoja. Keksin heti pannunalustan nähdessäni, että sitä voisi käyttää pionien sateensuojan tekemiseen.

pannunalusta

Hitsasin sentin paksuiseen harjateräkseen kiinni pannunalustaan.

hitsausjalki

Pystytin sateenvarjotuen pionipenkkiin. Pannunalustan kukka toimii koristeena silloin, kun ei ole tarvetta käyttää sateenvarjoa.

Ruostunut harjateräs maastoutuu hyvin pionien sekaan, metallin värinen kukka näkyy paremmin pionien joukosta.

sateenvarjotuki paikallaan

Yläkuvassa sateenvarjo on asetettu paikoilleen tukeen.  Läpinäkyvät sateenvarjot olisivat parhaimpia, koska pionien kukat näkisi sateenvarjon läpi.

Sateenvarjotuki näyttää toimivan niin hyvin, että aion käyttää kaikki ostamani pannunalustat pionien sateensuojien tekemiseen.  Lähipäiviksi on ennustettu vaihtelevaa säätä, että pionien sateensuojille tulee heti käyttöä.

EDIT 22.7.2015

Pionien sateensuojat toimivat hyvin ja suojasivat pioneja sateelta useampana päivänä. Kun kukat olivat auenneet, niin jouduin sitomaan kukat paksulla narulla sateensuojatukeen, jotta kukat pysyivät sateenvarjojen alla kovalla tuulellakin.

Ensi kesäksi aion hankkia yhtenäiset pionien sateenvarjot ja leikata omenapuiden alimpia oksia, jotta sateenvarjojen laittaminen ja poistaminen tapahtuu nopeammin.

sateensuojat

2 Comments

    • Kiitos Sinikka! Pionien kukinta-ajaksi on luvattu niin epävakaista säätä, että sateensuojaidea piti vihdoinkin toteuttaa.

      Tykkää

Kommentointi on suljettu.