Puutarhani

Seitsemän kukkaa tyynyn alle

Vanhan kansan juhannustaian mukaan pitää kerätä seitsemän erilaista kukkaa seitsemältä eri niityltä, laittaa ne illalla tyynyn alle ja tuleva sulho näkyy seuraavana yönä unessa.

Nuorena tyttönä kokeilin maalla asuessani ko. taikaa, mutta en enää muista, näinkö sulhoa unessa juhannusyönä. Sulho kuitenkin ilmestyi yhtenä kesänä aitan ovelle koputtelemaan ja olemme olleet siitä asti yhdessä, avioliitossakin yli 25 vuotta.

Juhannustaika on aasinsiltana puutarhani juhannuksena kukkiviin kasveihin. Tarkoituksenani oli kerätä seitsemän Suomen lipun väristä sinistä ja valkoista kukkaa, mutta koska sinisiä kukkia ei löytynyt riittävästi, niin kuvasin seitsemän akileijaa ja seitsemän muuta perennaa/kesäkukkaa.

Yläkuvassa olevat akileijat muuttavat siemenistä lisääntyessään välillä väriä ja joskus muotoakin. Näin tänään ensimmäisen kerran oikeanpuoleisen vaaleansinisen akileijan puutarhassani alunperin hankkimani vaaleansinisen akileijan seurana.

Siperian unikot

Siperian unikot kuuluvat suosikkiunikoihini. En kasvata muun värisiä kuin valkoisia siperian unikkoja, mutta joka kesä joku unikko kukkii joko vaalean keltaisin tai vaalean kelta-oranssein kukin. Vaalean kelta-oranssit siperian unikot ovat niin erikoisen värisiä, että annan niiden kasvaa, vaikka en hyväksy mitään oranssia kukkaa puutarhaani.

lumipalloheisi

Lumipalloheisi aloitti kukintansa juuri sopivasti ennen juhannusta.

akileija

Tämän supersöpön ”petticoat pink” akileijan taimen sain viime kesänä siskoltani. Pari vuotta sitten samantapainen valko-pinkki akileija ilmeistyi pihalleni sellaiseen paikkaan, missä ei edes kasva akileijoja! Nyt minulla on näitä valko-pinkkejä akileijakaunottaria kaksin kappalein.

sammalleimu

Lähes kymmenen erilaista sammalleimua kasvaa myös pihallani. Ehdoton suosikkini on ”candy stripes” eli Marianne erään puutarhaliikkeen suomentamana.

kosmos

Yksi kesäkukkakin eli kosmos piti kuvata juhannuksen suosikkikukkien joukkoon. Juuri tämän värisiä kosmoskukkia näin paljon viime syksynä Japanin matkalla ja ihastuin niihin täysin.

alppiruusu

Pinkki alppiruusu kukkii parhaillaan puutarhassani, muun väriset alppiruusut availevat vasta kukkiaan.

Ukkolaukka

Ukkolaukan upeat kukat koristavat näyttävästi uutta perennapenkkiä, jossa ei tänä kesänä kuki juuri muuta kuin sipulikukkia ja toivottavasti myös kärhöjä.

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Odottelen kovasti mehiläisen kanssa puutarhakesän kohokohtaa eli jalopionien kukintaa. Pionien varret ovat kasvaneet sateisen ja kolean kevään ja alkukesän aikana harvinaisen pitkäksi, jopa 1,5 metrisiksi. Toivottavasti pionien kukinta-aikana ei ole kovin sateista, jotta pionien pitkät varret jaksavat kannatella suuria kukkia.

pioni ja mehilainen

2 Comments

  1. Hauska idea, tuo seitsemän akileijaa kedonkukkien tai yrttien sijaan! Ja ihana tarinanpoikanen tapaamisestanne 🙂

    Pulleat pionin nuput ovat hurmaavia!

    Tykkää

    • Kiitos Barbajovis! Pionin nuput ovat kauniita, mutta ne saisivat jo avautua! Kolean sään vuoksi pionien kukinta on myöhässä. Kukinta alkanee ensi viikolla, mutta sääennusteet lupaavat vesisateita melkein joka päiväksi, mikä ei tiedä hyvää pionien kukille.

      Tykkää

Kommentointi on suljettu.