Iso-Britannia, Puutarhamatkailu ulkomailla

Kaakkois-Englannin puutarhat ja BBC Gardeners’ World puutarhamessut

Terveiset Kaakkois-Englannin ja Lontoon hurmaavista puutarhoista sekä puutarhamessuilta Birminghamista!

Kerron tässä jutussa lyhyesti puutarhoista sekä puutarhamessuista, joissa vierailin kesäkuun puolessa välissä. Kirjoitan myöhemmin yksityiskohtaisemman jutun kustakin puutarhakohteista.

Sissinghurstin linnan puutarha on yksi Englannin kuuluisimpia puutarhoja ja erittäin suosittu matkailukohde. Sissinghurst koki muodonmuutoksen 1930-luvulla, kun Vita Sackville-West ja Harold Nicolson ostivat ränsistyneen tilan. He rakensivat puutarhan, mistä tuli parinkymmenen vuoden työn jälkeen yksi Englannin kuuluisimmista ja kauneimmista.

Sissinghurstin puutarhassa ruusujen kukinta oli kauneimmillaan. Yläkuvassa on englantilaiseen tyyliin tehty ruusutarha, jossa ruusujen lisäksi kasvaa myös erilaisia köynöksiä ja perennoja.

Sissinghurstin kuuluisin puutarhan osasto lienee valkoinen puutarha, jossa kasvaa pelkästään valkokukkaisia kasveja. Valkoisen puutarhan kasvien kukinta ei ollut vielä parhaimmillaan, mutta puutarhan hyvä idea tuli selvästi esille.

Odotin näkeväni matkalla visterian eli sinisateen kukintaa useammassa puutarhassa, mutta ainoastaan valkoinen visteria kukki Sissinghurstin entisessä vallihaudassa.

Visteria Sissinghurstin linnan vanhassa vallihaudassa

Heverin linnalla on osittain kuninkaallinen historia, koska se oli 1500-1600 -luvuilla kuningas Henrik VIII:n toisen vaimon, Anna Boleyn, sekä neljännen vaimon, Anna Kleveläisen, omistuksessa.

Linna on puutarhan lisäksi käymisen arvoinen, koska linna on täysin kalustettu  vanhoilla huonekaluilla ja esineillä, joista vanhimmat ovat peräisin Tudorien ajoilta.

Puutarhan merkittävä laajentaminen aloitettiin, kun William Waldorf Astor hankki linnan vuonna 1903.  Astorilla oli laaja italialaisten veistosten ja patsaiden kokoelma ja hän halusi rakentaa italialaisen puutarhan veistosten ja patsaiden näyttelypaikaksi.

Italialaisessa puutarhassa on mm. yli 180 pitkä pompeijilainen muuri. Muurin eteen on rakennettu erilaisia minipuutarhoja, joissa patsaat ja veistokset ovat Välimeren kasvien ympäröimänä.

Heverin linnan italialainen puutarha, pompeijilainen muuri taustalla

Heverin linnassa on romanttinen muurien ympäröimä ruusutarha, jossa on patsaita ja pylväitä koristeena. Ruusutarhassa on noin 4000 ruusupensasta.

Linnan puutarhan  kohokohtiin kuuluvat myös erilaiset leikatut pensaat, mm. erilaiset eläimet ja jättikokoiset shakkinappulat. Metsäpuutarhassa on paljon alppiruusuja.

Heverin linnan ruusutarha

Leedsin linna valikoitui käyntikohteeksi linnan kauniin ulkonäön vuoksi. Matkaoppaiden mukaan Leedsin linna on yksi kauneimmista Englannin linnoista.

Linna puutarhoineen on monipuolinen koko perheen vapaa-ajan viettopaikka. Puutarhassa on lapsille erilaisia leikkipaikkoja sekä nurmikoita ja pöytiä piknikien viettoa varten.

Leedsin linna

Leedsin linnan puutarha oli muihin matkalla käymiini puutarhoihin verrattuna vaatimattomampi, mutta kaunis pieni linna oli näkemisen arvoinen.

Varsinkin keväällä ja alkukesästä Leedsin linnaan kannattaa kävellä metsäpuutarhan kautta minijunalla matkustamisen sijasta. Metsäpuutarhaan on istutettu paljon sipulikukkia, atsaleoja ja alppiruusuja.

Linnassa on cottage garden tyylinen puutarha, jossa kasvaa tyypillisiä kasveja kuten ruusuja, lupiineja ja unikkoja. Leedsin linnan viimeinen yksityinen omistaja rakennutti Välimeren tyylisen terassipuutarhan cottage gardenin ja vesistön väliin.

Leedsin linnan metsäpuutarha

Pashleyn kartano on Sellickin perheen omistuksessa oleva oleva vanha kartano. Sellickin perhe hankki kartanon vuonna 1981, kunnosti ja laajensi puutarhaa parin vuosikymmenen ajan ja avasi puutarhan yleisölle vuonna 1992.

Pashleyn puutarhassa on mm. laaja ruusutarha ja keittiöpuutarha. Kartanoa ympäröivät laajat nurmikot, joiden reunoilla alppiruusut kukkivat kauniisti. Vanhojen, vedellä täytettyjen vallihautojen ympärillä oli varjoisia ja rauhallisia kävelypolkuja.

Pashleyn kartanon puutarhan erikoisuus on laaja patsaiden ja koriste-esineiden myyntinäyttely.

Pashleyn kartanon puutarha

Kuninkaallisen puutarhanhoitoyhdistyksen (RHS, Royal Horticultural Society) omistuksessa oleva lähes 100 hehtaarin kokoinen Wisleyn puutarha on yksi Englannin suosituimmista puutarhoista 750 000 vuosittaisen kävijän ansiosta.

Ruusujen kukinta-aika oli parhaimmillaan, joten käynti kahdessa ruusutarhassa olivat vierailun kohokohtia.  Toinen ruusutarhoista oli perinteinen ruusutarha, jossa kasvaa pelkästään ruusuja. Toinen ruusutarha oli cottage garden tyyppinen ruusutarha, jossa ruusut oli istutettu perennojen ja köynöksien joukkoon.

Wisleyn puutarhan perinteinen ruusutarha

Muita Wisleyn puutarhan mielenkiintoisia kohteita olivat mm. Battelston-kukkulan alppiruusut, kaksi 128 metriä pitkää perennapenkkiä, kivikkopuutarha, seitsemän aarin puutarhan pionit ja muut perennat sekä kasvihuoneiden eksoottiset kasvit.

Wisleyn puutarhan vaihtuva pelargoninäyttely kasvihuoneessa

Kew Gardens (kuninkaallinen kasvitieteellinen puutarha) on UNESCOn maailmanperintökohde ja yksi Lontoon suosituimpia nähtävyyksiä. Kew:ssä on maailman laajin elävien kasvien kokoelma, yli 30 000 erilaista kasvia

Kew on 121 hehtaarin kokoinen puutarha, joten yhden päivän aikana ehtii nähdä vain osan valtavaa puutarhaa. Hankkimalla 4,50 £ hintaisen minijunalipun pääsee liikkumaan puutarhaosastolta toiseen nopeammin.

Ruusut olivat jälleen suosikkeja Kew:ssäkin. Systemaattisella osastolla on pitkä ruusupergola ja palmukasvihuoneen vieressä on suuri ruusutarha.

Kew Gardens:n ruusupergola

Kew:ssä on viisi kasvihuonetta, joista neljä oli avoinna yleisölle. Walesin prinsessan laajassa kasvihuoneissa on kymmenen eri ilmastovyöhykkeen kasveja. Palmukasvihuoneessa kasvaa reheviä ja kookkaita palmuja. Monenväriset jättilumpeet kukkivat pienessä lummekasvihuoneessa. Alppikasvihuoneessa kasvaa herkkiä alppikasveja.

Systemaattisella osastolla näkee samaan sukuun kuuluvat kasvit yhdellä kertaa. Alppipuutarha on laaja ja mielenkiintoinen. Kew:n palatsin kuninkaallisessa keittiöpuutarhassa hyötykasvipenkkejä ympäröivät perennaistutukset.

Paljon mielenkiintoista jäi tällä kertää näkemättä, mutta ehkä seuraavalla Lontoon matkalla ehtii enemmän… Alppiruusualueen jätin käymättä, koska olin nähnyt kukkivia alppiruusuja jo useammassa puutarhassa. Puutarhassa on paljon historiallisia rakennuksia, joista kävin vain Kew:n palatsissa.

Walesin prinsessan kasvihuoneen kaktusosasto

Kävin Holland-puistossa viimeisenä, Kew Gardens:n jälkeen.  Holland-puisto on Länsi-Lontoon parhaimpia puistoja, mutta Kew:n upean puutarhan jälkeen Holland-puisto tuntui väistämättä vaatimattomalta.

Holland-puiston 22 hehtaarin alueella on mm. japanilainen puutarha, pieni ruusutarha, muotopuutarha, jossa kasvaa yksivuotisia kesäkukkia,  laaja metsäalue lenkkeilijöille, suuret lasten leikkipaikat ja pelikentät.

Holland-puiston japanilainen puutarha

Kävin matkalla myös BBC Gardeners’ World puutarhamessuilla Birminghamissa. Messut ovat kävijämäärältään kaksinkertainen verrattuna Helsingin puutarhamessuihin. Näyttelyalaltaan messut vaikuttivat suuremmilta, koska yli puolet näytteilleasettajista sekä mallipihat olivat ulkona.

Messuilla oli esillä parikymmentä erilaista pientä mallipihaa ja -perennapenkkiä. Mallipihat olivat pienen rivitalopihan kokoisia, kahdella eri teemalla: ’A Design Journey’, ja ’Lifestyle gardens’ sekä perennapenkit teemalla Industrial Heritage of the West Midlands’.

Solihullin yhteisö oli tehnyt ”omakotitalopuutarhan”, jossa talon ”huonekalut” oli rakennettu tai koristeltu erilaisin kasvein

RHS:n järjestämät kukkamarkkinat ovat yksi Englannin suurimmista kukkamarkkinoista. RHS oli valitut markkinoille parhaat taimistot ja puutarhamyymälät. Jokaisella taimistolla oli erittäin suuret ja näyttävät koristelut sekä taimimyymälä.

Messuhalleissa oli myynnissä perinteisiä puutarhanhoitoon liittyviä tuotteita, erilaiset puutarhaseurat esittelivät toimintaansa ja messuilla oli paljon puutarha-aiheisia luentoja.

Messujen parasta antia olivat mallipuutarhat sekä taimistojen ja puutarhamyymälöiden monipuoliset valikoimat ja hienot myyntiosastojen koristelut.

Puutarhamessujen lisäksi järjestettiin samaan aikaan ruokamessut, mutta kävin vain pikaisesti piipahtamassa ruokamessujen puolella.

Näyttelyosaston koristelua RHS:n kukkamarkkinoilla