Puutarhani

Unelmana pieni pala Toscanaa

Keltainen ei ole ollut koskaan kuulunut lempiväreini, eikä minulla ollut aikaisemmin yhtään keltaista kukkaa puutarhassani lukuunottamatta muutamaa keltaista narsissia. Jos sain tai ostin vahingossa keltakukkaisia perennoja, niin annoin ne puutarhurikavereilleni, kun havaitsin kukat keltaisiksi.

Muutama vuosi sitten matkustimme loppukesällä Toscanaan. Ihastuin Toscanan maaseudulla näkyviin laajoihin keltaisiin auringonkukkapeltoihin.

Kiinnostukseni auringonkukkia kohtaan lisääntyi, kun pari vuotta myöhemmin kävin Ranskassa Claude Monetin puutarhassa ja näin siellä keltaisten auringonkukkien lisäksi myös muun värisiä auringonkukkia.

Claude Monetin puutarhan auringonkukat

Monetin auringonkukat

Kolme vuotta sitten kasvatin ensimmäiset auringonkukat kesämökillä. Kun auringonkukat alkoivat kukkimaan, niin ihmettelin, miksi 2,5 metriä korkeat, jämäkät auringonkukat alkoivat kaatua ilman näkyvää syytä. Mieheni huomasi sattumalta, että orava kiipeili auringonkukissa, eivätkä varret kestäneet oravan painoa.

Olen kasvattanut joka kesä erilaisia auringonkukkalajeja.

auringonkukkia

Tänä keväänä hankin monenlaisia auringonkukan siemeniä. Ihan kaikkia lajeja en kylvänyt, koska siemeniä löytyi pusseista niin paljon, ettei puutarhassa ollut tilaa kaikille taimille.

siemenet

Idätin siemenet sisällä. Kun taimet olivat noin viikon vanhoja, niin siirsin yli kaksi sataa tainta kasvamaan kesämökille neljään eri paikkaan.

taimet

Odotan nyt innokkaana, että kesämökille kasvaisi muutama pieni auringonkukkapelto muistuttamaan Toscanan lämpimästä ja aurinkoisesta kesästä.