Islanti, Muut

Islannin upeat luonnon nähtävyydet

Koska Islannin nähtävyydet ovat harvinaisen upeita, niin kirjoitan Reykjavikin kasvitieteellisen puutarhan jutun lisäksi myös hienoimmista luonnon nähtävyyksistä, jotka näimme viiden päivän matkalla Islannissa huhtikuun alkupuolella.

Nähtävyydet on kerrottu alueittain: Reykjanesin niemimaa, Etelä-Islannin kultainen kierros ja Snaefellsnesin niemimaa.

Ylimmässä kuvassa on Blue Lagoon kylpylä, joka on yksi Islannin kuuluisimpia nähtävyyksiä . Kylpylä saa vetensä läheisen geotermistä energiaa tuottavan voimalan ylijäämävedestä. Kylpylän linnunmaidon värinen, runsaasti erilaisia mineraaleja sisältävä vesi on +37 – +39 C ympäri vuoden. Uima-altaassa voi tehdä itselleen mutakasvonaamion, käydä erilaisissa saunoissa ja hierovassa vesisuihkussa. Kylpylässä on tarjolla hierontaa ja erilaisia hoitoja sekä ravintola ja kahvila.

Krysuvik

Krysuvikin geotermisellä alueella on paljon kuumia lähteitä ja poreilevia muta-altaita. Alueeseen pääsee tutustumaan kätevästi puisia kävelysiltoja pitkin.

Kansantarinoiden mukaan Islannin kuumat lähteet ovat jättiläisten vesipatoja ja tulivuoret heidän tulisijoja.

Pingvellir

Pingvellir sijaitsee Euraasian ja Pohjoisamerikan mannerlaattojen repeämälaaksossa. Ko. repeämästä on pulpunnut miljoonia vuosia sitten laavaa, josta Islanti on syntynyt. Repeämälaakso on leveimmillään 64 metriä leveä ja 7 kilometriä pitkä. Mannerlaatat etääntyvät edelleen toisistaan parin sentin vuosivauhtia. Ajoittain laakson pohja valahtaa alaspäin. Viimeksi 1970-luvun lopussa laakson pohja putosi kaksi metriä alaspäin.

Pingvellirissä oli viikinkien parlamentti v. 930-1798 Lögberg-lakikivellä. Islannin valtio on julistettu itsenäiseksi Pingvellirissä vuonna 1944.

Pingvellirissa on matkailukeskus, jonka multimediaesityksessä kerrotaan alueen luonnosta ja historiasta. Lähellä on erittäin kirkasvetinen ja puhdas Pingvallavatn-järvi. Järven rannalla sijaitsee kirkko ja kirkon vieressä periytyvä maatila, jossa Islannin pääministeri viettää kesälomiaan.

Geysir

Kuumista lähteistä tunnetuin on geysir. Geysiristä purkautuu säännöllisin väliajoin kuumaa vettä ja höyryä.

Alkuperäinen geysir on aktiivinen nykyisin vain satunnaisesti. Sen vieressä sijaitseva Strokkur purkautuu 5-10 minuutin välein keskimäärin 15-20 metrin korkuisena.

Geysir-alueella on kymmeniä pieniä kuumia lähteitä, joissa vesi poreilee kiehuvana tai voi pulputa muutaman sentin korkeuteen.

Gullfoss

Yli 30 metriä korkea Gullfoss on Islannin tunnetuin vesiputous. Kaksiosainen vesiputous virtaa kapeaan rotkoon. Tulvan aikana vesi saattaa nousta niin paljon, ettei putousta näe lainkaan.

Hvita-joen vesiputoukseen oltiin tekemässä vesivoimalaa 1920-luvulla, mutta läheisen maatilan omistaja ja hänen tyttärensä onnistuivat estämään hankkeen. Tyttärelle on pystytetty muistomerkki Gullfossin viereen.

Snaefellsnes

Snaefellsnesin niemimaa sisältää melkein kaikki Islannin luonnon nähtävyydet lukuunottamatta geysiriä suhteellisen pienellä alueella. Kiersimme niemimaan autolla kahdessa päivässä.

Niemimaan länsiosassa on 1750 vuotta sitten purkautunut Snaefellsjökullin tulivuori (1446 m), jonka huippua peittää jäätikkö. Jäätikkö oli upean näköinen auringonlaskun aikaan.

Budir

Snaefellsnesin niemimaalla sijaitsee yksi Islannin parhaimmista hotelleista (Hotel Búdir). Hotelli ei näyttänyt ulkoapäin kovin erikoiselle, mutta ympärillä oleva luonto on upeaa: vaalea hiekkaranta, musta laavapelto, Snaefellsjökullin tulivuori, niemimaan muut vuoret ja meri.

Arnarstapi

Arnarstapi on Snaefellsnesin niemimaan etelärannan tärkein pikku kylä. Kylästä järjestetään mm. moottorikelkkasafareja Snaefellsjökullin jäätikölle.

Jyrkät rantakalliot ovat myös näkemisen arvoiset. Meressä voi hyvällä tuurilla nähdä hylkeitä.

Arnarstapin ympäristössä on edelleenkin näkyvissä Snaefellsjökullin edellisen tulivuoren purkautumisen merkkejä, esimerkiksi kymmeniä metrejä korkeita laavavirtoja.

Malarrif

Malarrifin korkeampi laavalohkare on 75 m. Lohkareet ovat muodostuneet siten, että sula laava on jähmettynyt tulivuoren aukkoon purkautumisen aikana.

Kirkjufell

Kirkjufell on yksi Islannin tunnetuimpia vuoria erikoisen muotonsa vuoksi.

auringonlasku

Ihailemme auringonlaskua Helissandurissa, Snaefellsnesin niemimaan pohjoispuolen pikku kylässä.

Islannin tärkein turistisesonki on heinä-elokuussa. Silloinkin keskilämpötila on vain +13 C. Lämpötila voi parhaimmillaan nousta +25 C, mutta sää on usein tuulinen ja myös sateinen. Touko-kesäkuu sekä syyskuu ovat paikallisten kertoman mukaan myös hyvää matkustusaikaa, jos haluaa välttää suurinta turistisesonkia.

Turistisesongin ulkopuolella auton vuokraaminen viideksi päiväksi tuli paljon edullisemmaksi kuin edestakaiset bussimatkat Keflavikin lentokentältä Reykjavikin keskustaan ja Reykjavikin lähialueen tärkeimpiin nähtävyyksien tutustuminen turistibussin kyydissä parina päivänä.

2 Comments

  1. Islanti pitäisi todella ottaa jossain vaiheessa ohjelmaan. Ilmeisen maaginen paikka.

    Pirjo

    Tykkää

    • Suosittelen Islantia matkakohteeksi, koska siellä on Euroopan eksoottisin luonto. Matka ylitti ennakko-odotukset moninkertaisesti. Upeat luontokohteet ovat Reykjavikin ulkopuolella, mutta lähimpiin voi tutustua päiväretkellä Reykjavikista.

      Liked by 1 henkilö

Kommentointi on suljettu.