Japani, Puutarhamatkailu ulkomailla

Hibiya puiston upea krysanteeminäyttely

Tokiossa sijaitseva Hibiya Park on Japanin ensimmäinen länsimaalaistyylinen puisto. Laajassa puistossa (16 ha) on kaksi aluetta, joissa toisessa kasvatetaan etupäässä tulppaaneja ja toisessa ruusuja.

Puisto kuului samuraiden aikana paikallisen aatelismiehen tiluksiin. Siitä tuli sotilaallinen paraatipaikka 1800-luvun lopulla ja julkinen puisto vuonna 1903.

Hibiya park

Japanin länsimaalaistyyliset puistot eivät vedä vertoja perinteisille japanilaisille puutarhoille, mutta oli mielenkiintoista nähdä japanilainen versio länsimaalaisesta puutarhasta.

Hibiya puiston parasta antia oli krysanteeminäyttely, joita järjestetään eri puolella Japania syksyisin.

krysanteeminayttely

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Krysanteemejä on viljelty Japanissa keisarin kukkana jo ennen ajanlaskumme alkua. Krysanteemista on paljon erilaisia lajikkeita. Suomessa yleisiä ovat pienikukkaiset krysanteemit. Japanissa krysanteemien kukkien koko voi olla suuri (halkaisija jopa 30-35 cm) ja lajivalikoima on monipuolinen.

Krysanteemi yhdistetään Japanissa kuolemattomuuteen sekä keisariin. Krysanteemisymboli on Japanin epävirallinen vaakuna, joka esiintyy mm. Japanin passien kansissa.

Krysanteemikollaasi

Näyttelyn yhdessä paikassa näkyi suomalaiselle tutumman näköisiä krysanteemejä.

2_krysanteemit

Näin Hibiya puiston krysanteeminäyttelyssä ensimmäistä kertaa krysanteemeistä tehtyjä bonsaipuita. Krysanteemibonsait kasvattaneet puutarhurit osallisuivat myös bonsainäyttelyyn. Yksi heistä puhui hyvin englantia, joten keskustelin hänen kanssaan pitkään krysanteemien kasvattamisesta.

Toisin kuin normaalit, vanhaksi kasvavat bonsaipuut, krysanteemibonsaita kasvatetaan vain yhden vuoden ajan. Kukkimisen jälkeen krysanteemibonsai on tehnyt tehtävänsä ja se heitetään pois.

krysanteemibonsait

Kysyin puutarhurilta neuvoa, mistä voisin ostaa itselleni japanilaisten jättikrysanteemien siemeniä. Puutarhurin vastaus oli niin välttelevä, että sain vaikutelman, ettei jättikrysanteemien kasvatuksesta haluta levittää tietoa. Siemenet ovat hänen kertoman mukaan erittäin kalliita ja huonosti-itäviä sekä niitä myyviä kauppoja on vähän.

krysanteemibonsait

Hibiya puistossa näin Japanin matkan ainoan puutarhakaupan, vaikka yritin etsiä niitä Kiotossakin. Puutarhakaupat eivät mainosta itseään englanniksi, joten niitä oli hankala löytää ilman japanin kielitaitoa.

kukkakauppa