Puutarhamatkailu ulkomailla, Saksa

Potsdamin kasvitieteellinen puutarha

Potsdamin kasvitieteellisen puutarhan sijainti on ainutlaatuinen: se sijaitsee Sanssouci-linnan puutarhassa. Sanssoucin linna on UNESCOn maailmanperintökohde ja yksi Saksan kauneimmista linnoista.

Puutarhan koko on noin 8,5 hehtaaria, siellä kasvatetaan noin 10 000 erilaista kasvia.

Osa ulkopuutarhasta oli suljettu kevättöiden vuoksi, joten kävelin vain lyhyen matkan ulkopuutarhan puolella ja keskityin kasvihuoneen kasvien ja näyttelyiden ihailuun.

Potsdamin kasvitieteellisen puutarhan maaliskuun kasvi oli yläkuvassa näkyvä Etelä-Arfikan kansalliskukka, kuningasprotea. Kuningasprotean parhain kukinta-aika oli jo takanapäin, mutta kukka oli edelleen näyttävä.

ulkopuutarha

Potsdamin kasvitieteellisessä puutarhassa oli myös atsalea- ja kamelianäyttely. Berliinin ja Potsdamin kasvitieteelliset puutarhat ovat ehkä sopineet näyttelyistä, koska Potdamissa atsaleat olivat pääroolissa ja Berliinissä kameliat.

atsalea

Näyttelyn upein atsalea (kukkien värin vaihtelun vuoksi)

Atsaleat oli tuotu näyttelyyn ruukuissa. Näyttelyn katsojien kannalta oli mukavaa, että atsaleat olivat kukinnan eri vaiheessa, joten näyttelyssä riittää nähtävää pidemmäksi aikaa.

atsaleat

Potsdamin kasvitieteellisen puutarhan kamelianäyttely oli aika pieni. Kameliat olivat kooltaan paljon pienempiä kuin Berliinin kasvitieteellisessä puutarhassa, mutta kamelian kukat ovat aina kauniita.

kameliat

Kasvihuone koostuu kahdeksasta eri huoneesta, joissa on trooppisia ja subtrooppisia kasveja esim. Amerikasta, Afrikasta ja Austraaliasta. Kasvihuoneesta löytyy mm. hyötykasvi-, kaktus- ja mehikasvihuoneet.

kasvihuoneet

Orkideahuone oli suljettu, mutta pääsin ihailemaan ja kuvaamaan orkideoja kasvihuoneen huollon aikana, jolloin huoneen ikkuna avattiin ja puutarhuri poistui paikalta pariksi minuutiksi.

orkideat

Potsdamin kasvitieteellinen puutarha on näkemisen arvoinen eteenkin kesällä, koska samalla käynnillä on helppo käydä myös Sanssoucin linnassa ja puutarhassa.

Sanssoucin puutarhaa koskevassa jutussa on ohjeet, miten Potsdamiin pääsee julkisilla kulkuneuvoilla Berliinistä.