Puutarhamatkailu ulkomailla, Saksa

Sanssoucin linnan puutarha

Sanssoucin palatsi on kuuluisin Potsdamin linnoista. Fredrik II Suuri rakennutti rokokootyylisen palatsin kesäasunnokseen v. 1745-1747 . Palatsin nimi on suomeksi ”ilman huolia”. Fredrik II Suuri halusi kesäpalatsistaan rauhallisen paikan, jonne hän vetäytyi Berliinistä lepäämään ja viettämään yksinkertaista elämää vapaana valtiollisista velvollisuuksista ja hovielämästä.

Palatsia pidetään Versailles’n palatsin suurimpana ”kilpailijana”, vaikka Sanssouci edustaa eri tyyliä ja on Versailles’ta paljon pienempi. Sanssouci valtavine puutarhoineen on yksi UNESCOn maailmanperintökohde, kuten suurin osa Potsdamin keskustan muista linnoista.

Fredrik II Suuri halusi kasvattaa luumuja, viikunoita ja viiniköynöksiä Sanssoucissa. Sen vuoksi Sanssoucin palatsin eteen suunniteltiin laaja terassipuutarha viiniköynöksille.

Maaliskuun puolessa välillä viiniköynöksissä ei ollut vielä lehtiä, joten puutarha ei ollut vielä parhaimmillaan.

Sanssouci

Sanssoucin 290 hehtaarin kokoisessa puutarhassa on pääpalatsin lisäksi muita palatseja (uusi palatsi, Orangerie-linna, Charlottenhofin palatsi ja Belvederen palatsi) sekä rakennuksia (kiinalainen teehuone, antiikkitemppeli, roomalainen kylpylä, kirkko ja Neptun-luola).

Koska aion käydä linnassa uudelleen kesällä, niin kiersin puutarhassa vain lyhyen reitin, jonka varrella näin sisilialaisen puutarhan,

sisialainen puutarha

tuulimyllyn,

tuulimylly

paljon erilaisia patsaita

patsaat

ja rauhankirkon.

pylvaat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olen käynyt Sanssoucin linnassa ensimmäisen kerran talvella 1996. Tutustuin silloin Sanssoucin linnaan ja uuteen linnaan, mutta puutarha jäi kokonaan käymättä. Sanssoucin puutarhassa käynti oli  tällä kertaa lyhyt lisäohjelma, koska kävin lähistöllä sijaitsevassa Potsdamin kasvitieteellisessä puutarhassa ja aion mennä käymään Sanssoucin puutarhassa uudelleen kesäaikaan.

Seuraavalla kerralla harkitsen polkupyörän vuokraamista puutarhassa liikkumista varten. Puutarhassa saa pyöräillä vain kolmella pyörätiellä, mutta sekin nopeuttaa siirtymistä paikasta toiseen, koska esimerkiksi reitti, joka kiertää uuden ja vanhan linnan sekä Charlottenhofin palatsin, on pituudeltaan 6 kilometriä.

Potsdamiin ja Sanssouciin pääsee Berliinistä kätevästi hankkimalla julkisen liikenteen ABC-alueen päivälipun ja menemällä S7-junalla Berliinistä Potsdamin päärautatieasemalle. ABC-alueen päivälipulla voi matkustaa myös Potsdamin sisäisillä busseilla. Bussi 695 kulkee päärautatieasemalta Sanssoucin linnaan 20 minuutin välein.