Muut

Pihatrendit Kevätpuutarhamessuilla

Suunnitteluhortonumi Eva Wuite on suunnitellut Kevätpuutarhamessujen Pihaelämää-alueelle neljä erilaista mallipihaa. Perinnepihalta, modernilta pihalta, lapsiperheen pihalta ja mökkipihalta voi poimia konkreettisia ideoita oman pihansa toteutukseen.

Kävin kuuntelemassa Eva Wuiten mielenkiintoisen esityksen ”Pihatrendit 2015” Pihaelämää-ohjelmapisteessä.  Eva kertoi, että pihasuunnittelun nykytrendinä on tehdä ”meidän näköinen piha”, joka on itseä ja elämistä varten. Puutarhan hoitoa harrastetaan oman tarpeen mukaan ja seurataan luonnossa tapahtuvia muutoksia vuodenaikojen mukaan.

Piha on sisätilojen jatke: pihalle rakennetaan viihtyisiä ”huoneita”, terassien koko laajenee ja rakennetaan erillisiä piharakennuksia. Pihan sisääntulo toivottaa vieraat tervetulleeksi ja antaa vieraille ensi vaikutelman asukkaista. Tämän vuoksi pihan sisääntuloon kannattaa panostaa enemmän kuin talon eteiseen. Pihan sisustukseen panostetaan vuosi vuodelta enemmän.

Pihalla pyritään luonnollisuuteen ja ekologisuuteen. Suositaan sekaistutuksia, jolloin pensaat, koristeheinät, perennat, yrtit ja kesäkukat istutetaan samoihin istutusryhmiin. Suositaan aitoja materiaaleja, kierrätystä ja duunausta.

Kotipihalla kasvatetaan luomuruokaa kasvihuoneissa ja viherlaatikoissa. Hyötyviljelmän ei ole nykyisin tarvitse olla iso, vaan esimerkiksi yrttejä ja salaatteja kasvatetaan erilaisissa ruukuissa ja laatikoissa lähellä keittiötä.

Eva oli jakanut pihatrendit kolmeen eri tyylisuuntaan Hollannin viheralan luokituksen mukaisesti:

 • luonnollinen piha (mökkipiha)
 • ekologinen luksuspiha (moderni piha)
 • iloinen piha (lapsiperheen piha ja perinnepiha)

Moderni piha

”Kaupungin laidalla valkoisessa ja avarassa omakotitalossa asuva pariskunta arvostaa luonnollisuutta, selkeyttä ja persoonallisia ratkaisuja. He ovat innokkaita ruoanlaittajia ja viettävät paljon aikaa pihalla ystäviensä kanssa. ”

Modernilla pihalla on harmoninen ja viihtyisä tunnelma. Materiaalit ovat laadukkaita ja ekologisia kuten puumateriaalit, kiveykset, betoni, metalli ja kupari.

Muotokieli on graafinen ja selkeä, myös kasvien muodot ovat selkeitä.

Modernin pihan värit ovat harmaan eri sävyt ja beige. Tehosteväreinä käytetään valkoista, mustaa, okraa ja vihreää.

moderni piha

Perinnepiha

”Rintamamiestalossa asuva perhe rakastaa pihalla oleilua, kierrätystä ja kukkia. He ovat innostuneita hyötykasvien viljelijöitä ja kokeilevat mielellään jotain uutta”

Perinnepihalla yhdessä olo ja nautinto ovat tärkeintä. Pihalla on tilaa viljelylle ja duunaukselle.

Materiaalit ovat monipuolisia: kestävää ja ekologista, duunattua ja kierrätettyä sekaisin.

Värit ovat ruskea, vihreä ja harmaa, mausteena keltaista ja punaista.

perinnepiha

Lapsiperheen piha

”Valkoisessa omakotitalossa asuva lapsiperhe arvostaa yhteistä aikaa ja elämän perusasioita. Niin aikuiset kuin lapsetkin viihtyvät pihalla. Materiaalit ja ratkaisut ovat kestäviä, luonnollisia ja persoonallisia”

Perinnepihalla yhdessä olo ja nautinto ovat tärkeintä. Pihalla on tilaa leikille ja duunaukselle.

Värit ovat ruskea, vihreä ja harmaa, mausteena keltaista, punaista ja pinkkiä.

lapsiperheen piha

Mökkipiha

”Harmaan hirsimökin piha on suunniteltu kiireiselle perheelle, joka arvostaa helppohoitoisuutta, pientä duunausta ja yhdessäoloa”

Luonto on selkeästi läsnö mökkipihalla, joka saa olla vähän villiintynytkin. Pihalla on rento tunnelma ja rauhoittuminen on tärkeää.

Materiaalit ovat luonnollisia, kulunut yleisilme kuuluu asiaan: harmaantuneet puuterassit, luonnon kivet ja luonnonväriset, kuluneet betonikivet. Muotokieli on orgaaninen ja kaareva.

Värit ovat harmaa, ruskea, beige, vihreä, tehosteväreinä sininen ja valkoinen.

mokkipiha

Eva Wulte päätti esityksensä sanoihin ”luo itsesi näköinen piha, josta nautit”.

 

Kevätpuutarhamessuja 2015 koskevat muut jutut:

2 Comments

 1. Minusta on ihana vierailla erilaisten ihmisten pihoilla. Kertovathan ne paljon asukkaista. Omani olisi varmaan se perinnepiha, vaikka pidän kovastikin modernien pihojen eleganteista ratkaisuista… mutta minulle ne tuskin kumminkaan olisivat. Laaja terassikin olisi ihana. No, haaveiluahan tämä vain on 🙂

  Tuosta olen samaa mieltä, että etupihaan voisi panostaa enemmän. Onhan se sellainen ”käyntikortti”. Viime aikoina olen kiinnittänyt huomioita ojanpientareisiin; Ranskassa ne laitetaan usein nätiksi, meillä ne kasvavat helposti heinää.

  Liked by 1 henkilö

  • Meillä pitäisi talon perusteella olla moderni piha, mutta päävärit sininen ja valkoinen ovat mökkipihan värejä, hyötykasvit ja kukkarunsaus on perinnepihaa ja pihan selkeä jaottelu modernia pihaa. Messuilla viihdyin pisimpään perinnepihalla tutkien runsaita istutuksia ja hyötyviljelyalueita.

   Me pidämme tontin ojanpientareetkin kunnossa, onhan se etupihaakin aikaisempi käyntikortti 🙂 Ensi kesäksi olen suunnitellut, että istutan ihan kesämökin tontin rajalle pitkän rivin auringonkukkia ilahduttamaan myös tiellä kulkijoita. 🙂

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.