Puutarhamatkailu ulkomailla, Saksa

Berliinin kasvitieteellinen puutarha

Berliinin kasvitieteellinen puutarha (saksaksi Botanischer Garten und Botanisches Museum Berlin-Dahlem) on yksi maailman suurimmista ja tärkeimmistä kasvitieteellisistä puutarhoista, jossa kasvatetaan yli 20 000 eri kasvilajia. Puutarhaan kuuluu myös kasvimuseo, jossa säilytetään laajaa kasvikokoelmaa ja tieteellistä kirjastoa.

Vasemmassa yläkuvassa näkyvä suurin kasvihuone on pinta-alaltaan ison omakotitalotontin (1500 m2) kokoinen ja 25 metriä korkea. Suureen kasvihuoneeseen ympärillä on 13 pienempää kasvihuonetta.

Kukin kasvihuone  edustaa tietyn maanosan tai alueen kasvillisuutta (esim. Etelä-Afrikan, Austraalian ja Uuden-Seelannin kasvit)  tai tietyn tyyppistä kasvillisuutta (esim. kameliat ja atsaleat, orkideat, tropiikin hyötykasvit). Kasvihuoneiden yhteispinta-ala on noin 6000 m².

kasvihuone

Kasvihuoneiden suurin nähtävyys maaliskuun puolessa välissä oli kamelia- ja atsaleanäyttely, josta kerroin aikaisemmassa jutussa.

Muita kasvihuoneiden kohokohtia olivat hienot kaktus- ja mehikasvihuoneet sekä alakuvassa näkyvän linnan muotoinen kasvihuone, jossa oli Välimeren, Kanarian saarten ja Madeiran kasvillisuutta.

Muutama kasvihuonetta korjattiin, joten mm. orkideat ja jättilumme jäivät näkemättä tällä kertaa.

Välimeren kasvihuone

Ulkopuutarhan koko on yli 30 hehtaaria. Ulkopuutarhassa on mm. kasvimaantieteellisesti järjestetyt puutarhat, puulajipuisto, hyöty- ja lääkekasvien puutarha ja italialainen puutarha.

Annan täydet pisteet puutarhan tekemille esitteille, jotka kertovat kunkin vuodenajan kauneimmat kasvit sekä ulkopuutarhassa että kasvihuoneissa. Esitteessä on puutarhan kartta, johon on merkitty suositeltu kävelyreitti ja numeroitu ko. vuodenajan kauneimmat kasvit. Ulkopuutahaan oli merkitty myös vastaavat numerot, joten reittiä oli helppo seurata. Ilman esitettä laajasta ulkopuutarhasta olisi ollut mahdoton löytää kauden tärkeimpiä kasveja.

esitteet

Maaliskuun puolessa välissä oli alkukevät, joten ulkopuutarhassa kukki vasta muutamia sipulikukkia, jouluruusut, osa kirsikkapuista ja osa alppiruusuista.

ulkopuutarha

Koska pionit ovat suosikkiperennoitani, niin selvitin seuraavaa puutarhassa käyntiä varten etukäteen pionien sijainnit. Pioneja on kahdessa kohtaa kasvihuoneiden lähellä, japanilaisen paviljongin lähellä ja kasvimaantietellisen puutarhan Itä-Aasian osastolla.

Pionit

Kasvitieteellinen museo jäi kokonaan käymättä, koska kuljin ulkopuutarhassa kevät-esitteen kuvaamaa reittiä ja museo ei kuulunut ko. reittiin.

Berliinin kasvitieteellinen puutarha oli niin mielenkiintoinen, että aion mennä käymään siellä uudelleen kesäisempänä ajankohtana, kun ulkopuutarhan kasvit kukkivat. Silloin käyntiin tarvitaan kokonainen päivä, koska alue on niin laaja ja mielenkiintoisia kasveja on valtavasti.

kameliat

Berliinin kasvitieteellisen puutarhan sivuilla neuvotaan, miten puutarhaan pääsee julkisilla kulkuneuvoilla.

Menin puutarhaan S1-junalla, joka ei ollut kätevä yhteys meneillään olevan radan korjaustyön vuoksi . S1-juna oli korvattu bussiyhteydellä radan korjaustyön kohdalla. S1:n Botanischer Garten asemalta oli muutaman sadan metrin kävelymatka puutarhaan, eikä opasteita ollut riittävästi matkan varrella.

Paluumatkalla menin keskustaan 48 bussilla. Sain samalla kertaa ilmaisen kaupunkikierroksen kaksikerroksisen bussin yläkerrasta sellaisella Berliinin alueella, jossa en olisi muuten käynyt.

Bussia 48 nopeampi yhteys kasvitieteelliseen puutarhaan on mennä keskustasta metrolla U9 Rathaus-Steglitzin metroasemalle ja sieltä kävellen tai bussilla 48 kasvitieteelliseen puutarhaan.

—————

Berliinin kasvitieteellisen puutarhan kamelia- ja atsaleanäyttelystä on kirjoitettu oma juttu.