Muut

Vastaus Jupiterin parta -blogin haasteeseen

Seuraan mielenkiintoista Jupiterin parta -blogia, jonka kirjoittaja lähetti minulle viiden puutarhaa koskevan kysymyksen haasteen muutama päivä sitten.

Alla on Barbajoviksen lähettämät kysymykset sekä vastaukseni niihin.

karhot

 

1. Kuinka paljon vietät aikaa puutarhalla?

Puutarhakaudella vietän suurimman osan vapaa-ajasta sateettomalla säällä puutarhassa. Kun talvella en pääse puutarhatöihin, niin luen puutarhakirjallisuutta, suunnittelen seuraavan puutarhakauden uusia istutuksia tai suunnittelen uusia puutarhamatkoja.

Puutarhakauteni kestää lähes koko sulan maan ajan eli 8-9 kuukautta vuodesta. Aikaisin keväällä ja myöhään syksyllä teemme raskaampia töitä kuten uusia perennapenkkia, hyötypuutarhan laajentamista tai kesämökin puiden kaatoa ja halkojen tekoa. Naapurit ihmettelevät joka syksy, kun puutarhakautemme jatkuu 2-3 kuukautta pidempään kuin heillä.

Kesällä nautin puutarhan kukista ja kauneudesta puutarhassa puuhastelun ohessa. Kesän kohokohta on pionien kukinta-aika juhannuksen tienoilla. Silloin nostan lepotuolin pionipenkin viereen ja ihailen pionien kukintaa.

jarvimaisema

2. Jos sinulla ei olisi puutarhaa, mitä tekisit? Riittäisikö ikkunapuutarha, vai ryhtyisitkö palstaviljelijäksi tai sissipuutarhuriksi? Vai tyydyttäisivätkö puutarhavierailut viherpeukalosi kutsua?

Puutarhanhoito on tärkein harrastukseni, joten olisi vaikea kuvitella elämää ilman omaa puutarhaa.

Ikkunapuutarha laajenisi moninkertaiseksi ja alkaisin kasvattamaan haasteellisempia kukkia kuten orkideoja. Opiskeluaikana kasvatin huonekasveja niin paljon opiskelija-asunnossa, että poikakaverini isä sanoi asunnon muistuttavan enemmän kukkakauppaa kuin normaalia asuntoa.

Ilmoittautuisin entistä enemmän vapaaehtoiseksi puutarhatalkoolaiseksi ystäville ja kunnan yleisiin puutarhoihin.

Vierailut julkisiin puutarhoihin lisääntyisivät vapaa-aikana ja lomilla harrastaisin mahdollisimman paljon puutarhamatkailua.

orkidea

3. Millainen puutarhatyyli vetoaa sinuun?

En ole minkään tietyn puutarhatyylin kannattaja, vaan olen kiinnostunut kaikenlaisista puutarhoista ja pyrin matkoilla vierailemaan mahdollisimman erilaisissa puutarhoissa.

Eniten arvostan omassa puutarhassani kukkivia kasveja ja istutan puutarhaani kasveja, joista joku kukkii aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Olen huomannut, että vuosi vuodelta hankin enemmän englantilaistyyliseen puutarhaan kuuluvia kasveja, vaikka en ole tietoisesti pyrkinyt siihen.

Pioni- ja kärhökokoelman laajentamisen lisäksi olen yrittänyt kasvattaa pientä ”laventelipeltoa” pidemmän aikaa. Joinakin talvina laventelit talvehtivat hyvin ja laventelikasvusto näyttää jo pieneltä pellolta. Viime vuosina on ollut myös haasteellisia talvia, jolloin osa laventeleista on kuollut ja urakkani on alkanut lähes alusta.

laventelit

4. Kirjoitatko puutarhapäiväkirjaa vai riittääkö blogi muistiinpanoille?

En ole koskaan kirjoittanut puutarhapäiväkirjaa säännöllisesti. Olen valokuvannut puutarhaani ahkerasti alusta saakka ja valokuvien avulla dokumentoinut puutarhani vaiheita.  Jatkossa tallennan puutarhan tapahtumia myös tähän blogiini.

Tein viime talvena valokuvakirjan puutarhani kymmenestä ensimmäisestä vuodesta. Vanhoja valokuvia katsellessa huomasin konkreettisesti, miten paljon puutarha on muuttunut kymmenen vuoden aikana.

WP_valokuvakirja1

5. Miten hävität rikkaruohot? Torjunta-aineilla, vanhan kansan menetelmillä, syömällä vai annatko kaikkien kukkien kukkia, myös rikkakukkien?

Hävitämme rikkaruohot vanhan kansan menetelmällä eli kitkemällä. Ainoastaan sammaleeseen käytämme sammalsyöppöä.

Rikkaruohoihin liittyy ikimuistoinen tarina. Ensimmäisenä puutarhakesänä kasvatin siemenestä yli 300 maanpeiteperennaa. Kun olin istuttanut ne maahan, niin mieheni tuli parin päivän kuluttua ylpeänä kertomaan, että hän on kitkenyt paljon isoja rikkaruohoja. Kun hän näytti, mistä oli kitkenyt rikkaruohot, niin pahin pelkoni toteutui ja ”rikkaruohot” olivat kasvattamiani maanpeiteperennoja. Yritin istuttaa maanpeiteperennat takaisin maahan, mutta lähes kaikki kuolivat. Sen jälkeen meillä on ollut selkeä työnjako rikkaruohojen kitkemisen suhteen: mieheni saa kitkeä rikkaruohoja vain nurmikolta ja minä muualta.

maanpeitekasvit

Kiitos Barbajovikselle haasteesta!

This entry was posted in: Muut
Tagged with:

2 Comments

  1. Mielenkiintoisia vastauksia! Ja kiva nähdä enemmän omaa puutarhaasi, siellähän vaikuttaa olevan vaikka mitä. Puutarhavierailuissa on sekin kiva puoli, että löytää aina ideoita toteutettavaksi omalle puutarhalleen. Ei välttämättä ihan sellaisenaan, mutta innostuksena ja ajatuksena.

    Hyviä ideoita puutarhattomalle puutarhurille! Nuo täytyy laittaa korvan taakse 🙂

    ”Rikkaruohojen” lisäksi täytyy olla tarkkana, että erilaiset ”tuo menee puutarhalle” -ideat eivät joudu roskikseen tai pataan… Minun suuresti vaalimilleni espanjalaisvalkosipuleille kävi niin, että veitsi kävi jo, ennen kuin ehdin sanoa mitään…

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.