Japani, Puutarhamatkailu ulkomailla

Oharan puutarhat – Sanzen-in ja Jikko-in

Pääsimme tutustumaan Oharan kylään ja temppeleihin japanilaisen ystävämme mukana. Ohara on Kioton pohjoisosassa, metsäisessä vuoristossa sijaitseva pieni kylä. Ohara tunnetaan erityisesti Sanzen-in temppelistä, joka on suosittu vierailukohde syysruskan aikana.

Aloitimme puutarharetkemme pienestä Jikko-in temppelistä, joka on kuuluisa syksyllä kukkivista kirsikanpuista. Kirsikkapuiden kukinta on erityisen kaunista yhtä aikaa syysruskan kanssa.

Jikko-in temppeli on rakennettu vuonna 1013 Shorin-in temppelin alatemppeliksi. Sisäänpääsymaksu sisältää vihreän teen ja pienen leivoksen, joka nautitaan temppelin ”terassilla”. Terassilta voidaan ihailla samalla kertaa kaunista pientä puutarhaa.

Puutarhassa on lampi, jonka etupuoli edustaa arkista elämää ja takapuoli kuvaa paratiisia, joka on koristeltu kauniisti leikatuilla kasveilla ja puilla.

Isossa kuvassa on Jikko-in:n temppelirakennus taustalla. Oikeassa reunassa näkyvät lehdettömät puut ovat kirsikkapuita. Muut kuvat on otettu puutarhan kävelypolkujen varrelta.

Jippo-in kollaasi

Sanzen-in temppeli sijaitsee Jikko-in temppelin läheisyydessä. Temppelialueella on useampia rakennuksia, jotka on rakennettu Heian-aikakaudella (794-1185). Temppelillä on vahva sidos keisarilliseen perheeseen, jonka jäsenet ovat toimineet temppelin johtajina vuosisatojen ajan.

Sanzen-in temppelin puutarhan kohokohtia on hortesian kukinta alkukesällä ja vaahteroiden ruska syksyllä. Temppeliin johtavan tien varrella kukki marraskuussakin vielä muutama hortensia.

Sanzen-in puutarha on arvostettu sammal- ja lampipuutarha. Maata peittävä sammal on erittäin hyvin hoidettua ja siistin näköistä. Pyöreäksi leikatut pienet pensaat tekevät puutarhan hauskan näköiseksi (ylin kuva).

Vasemmassa yläkuvassa on Sanzen-in temppelin pieni hovityylin puutarha. Hovityylin puutarhoissa on muutamia kasveja suljettussa tilassa, joita katsellaan joko toisen huoneen ikkunasta tai terassilta.

Sanzen-in

Jikko-in temppelin kauniita kirsikan kukkia.

kirsikankukka

Temppeleihin johtavan tien varrella on paljon erilaisia pikkukauppoja, jossa myydään paikallisia ruokaerikoisuuksia ja matkamuistoja. Yksi myyntikojuista oli koristeltu krysanteemillä, jossa oli erikoisen muotoiset kukat.

krysanteemi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiotosta pääsee bussilla Oharaan. Helpointa on matkustaa suoralla bussilinjalla 17, joka lähtee Kioton päärautatieasemalta ja ajaa Oharaan noin tunnissa. Oharassa bussipysäkki on temppeleihin johtavan tien kohdalla.