Puutarhamatkailu Suomessa

Lumikuningatar kukkii talvipuutarhassa

Lumikuningatar (Coelogyne cristata) löydettiin Himalajan vuoristosta 1800-luvun alussa. Suomessa lumikuningatarta on kasvatettu yli sadan vuoden ajan.

Talvipuutarha sai ensimmäisen lumikuningattaren lahjoituksena 1970-luvulla. Ko. kasvi oli kasvanut Kalliossa III linjalla. Talvisodan aikana isäntäväki lähti pommituksia pakoon ja työnsi lumikuningattaren suojaan uunin pesään. Kun he palasivat kotiin, ikkunat olivat rikki, mutta lumikuningatar toivotti isäntäväen tervetulleeksi kauniisti kukkimalla. Perheen äiti lahjoitti lumikuningattaren talvipuutarhaan 1970-luvulla. Talvipuutarha on tämän jälkeenkin saanut joitakin lumikuningattaria lahjoituksena ja ne kaikki kukkivat samalla seinämällä tammi-maaliskuussa.

Lumikuningatar

Suomen Orkideayhdistys on useana vuonna järjestänyt orkideanäyttelyn talvipuutarhassa lumikuningattaren kukinnan aikana. Yhdistyksen jäsenet tuovat näyttelyyn omia kauniisti kukkivia orkideoja. Jäseniä oli näyttelyssä myös neuvomassa ja vastaamassa kävijöiden kysymyksiin sekä myymässä orkideayhdistyksen lehtiä ym. materiaalia.

Alla olevat orkideat olivat mielestäni näyttelyn kauneimpia kasveja. Koska pieniä ja hempeitä orkideoja näkee harvemmin näyttelyissä, niin ne valikoituivat suosikiksi osittain siitä syystä.

orkideat

Alla on lisää kuvia orkideayhdistyksen näyttelystä.

eksoottiset orkideat

Menin näyttelyyn reilut puoli tuntia ennen sulkemisaikaa. Aika riitti hyvin orkideoiden katseluun, mutta toinen puolituntinen olisi tarvittu vielä myytävänä olevan materiaalin tutkimiseen ja lisätietojen kyselemiseen mielenkiintoisimmista orkideoista.

Orkideayhdistyksen näyttely jatkuu vielä viikonlopun ajan eli 1.3.2015 saakka. Sen jälkeen talvipuutarhassa voi käydä ihailemassa vielä lumikuningattaren ja muutaman talvipuutarhan oman orkidean kukintaa.

Lumikuningattaren kukinta oli upea ja orkideayhdistyksen näyttely käymisen arvoinen.

5 Comments

 1. Tuota lumikuningatarta olen minäkin käynyt ihastelemassa. Helsingin Talvipuutarha on muutenkin todellinen helmi!
  Kiva, että tällaisia orkideatapahtumia järjestetään, olisin taatusti mennyt katsomaan jos olisin yhtään lähempänä.

  Liked by 1 henkilö

 2. Upeita kuvia! Täytyy ehdottomasti koittaa päästä paikalle tänä vuonna kukinnan aikaan ja näyttelyyn. Mieletön tarina ensimmäisestä lumikuningattaresta! Kiitos kun vinkkasit. 🙂

  Tykkää

  • Giselda, ihanaa kuulla, että kiinnostuit lumikuningattaresta 🙂 Yritän muistaa vinkata sinulle, milloin orkideanäyttely järjestetään, kun saan tietää siitä.

   Tykkää

 3. Päivitysilmoitus: Kameliat kukkivat talvipuutarhassaff | 1003 puutarhaa - 1003 gardens

Kommentointi on suljettu.