Japani, Puutarhamatkailu ulkomailla

Hama Rikyu – pilvenpiirtäjien ympäröimä puutarha

Yksi Tokion suosituimista puutarhoista, Hama Rikyu, sijaitsee Sumida-joen rannalla. Hama Rikuy on kaunis maisemapuutarha, jonka ympärillä näkyvät Shiodomen pilvenpiirtäjät muistuttavat siitä, että puutarha sijaitsee Tokion ydinkeskustan lähellä.

Puutarha rakennettiin alunperin feodaaliherrojen Tokion asunnon puutarhaksi ja sorsastusmaiksi Edo-kaudella (1603–1867). Myöhemmin keisarilliseen palatsiin liitetty puutarha avattiin yleisölle vuonna 1946.

Lammen keskellä olevassa teehuoneessa voi nauttia kupin vihreää matcha-teetä ja japanilaisen leivoksen samalla kun ihailee puutarhan kauneutta.

Hama Rikyu

Yksi Hama Rikyu puutarhan tärkeimmistä nähtävyyksistä on 300-vuotta vanha mänty Otemon-portin lähellä. Männyn pitkät oksat on tuettu erilaisilla tukipuilla. Mänty leikataan muotoonsa kaksi kertaa vuodessa. Kullakin kerralla leikkaaminen kestää noin kaksi viikkoa viideltä puutarhurilta.

300 v vanha puu

Luumupuut kukkivat puutarhassa helmikuun lopussa. Kirsikkapuut kukkivat maaliskuun lopusta huhtikuun alkuun, mutta Hama Rikyu ei kuulu Tokion suosituimpiin kirsikankukkien ihailupaikkoihin. Pionit ja sinisade (alakuvassa vasemmalla) kukkivat myöhemmin keväällä ja kosmoskukat kesällä. Syksyllä on värikäs japaninvaahteroiden ja neidonhiuspuiden ruska.

Hama Rikyu

Vasemmassa yläkulmassa on rakenne, jolla ohjataan puut kasvamaan halutulla tavalla.

Hama Rikyun lampi saa vetensä Sumida-joen kautta Tokionlahdesta. Lammen veden pinnan korkeutta voidaan säädellä porttien ja vuoroveden avulla (vasen alakuva).

Hama Rikyu on yksi Tokion suurimmista pionipuutarhoista. Siellä kasvaa noin 800 pionia, joista valtaosa on puupioneja (oikea keskikuva).

Hama Rikuy kollaasi

Hama Rikyu-puutarhaan pääsee kätevimmin Sumida-jokea pitkin kulkevalla vesibussilla, jonka yksi laitureista sijaitsee puutarhassa. Vesibussin lähtölaituri on Asakusan metroaseman lähellä. Puutarhaan pääsee metrolla jäämällä Shiodomen tai Shimbashin asemalle ja kävelemällä 10-15 min.

Puutarhan Otemon- ja Nakanogomon-porteilta saa ilmaiseksi lainaksi puutarhan historiasta kertovan englanninkielisen audio-oppaan. Audio-oppaan mukana saa kartan, johon on merkitty kaksi suositeltua reittiä kestoltaan noin 60 ja 90 min.  Puutarhan kohteet voi kiertää myös haluamassaan järjestyksessä.

Hama rikyu oli käymisen arvoinen paikka mihin tahansa vuodenaikaan. Kauneimmillaan puutarha on myöhään kevääällä, kun sinisade ja pionit kukkivat.