Hollanti, Puutarhamatkailu ulkomailla

Amsterdamin kasvitieteellinen puutarha

Kävin Amsterdamin kasvitieteellisessä puutarhassa (Hortus Botanicus Amsterdam) viime keväänä Keukenhofin vierailun yhteydessä. Puutarha sijaitsee Amsterdamin keskustan lähellä, Plantage-alueella.  Sinne pääsee helposti raitiovaunulla, metroasema on kävelymatkan päässä.

Amsterdamin kasvitieteellinen puutarha on yksi maailman vanhimpia kasvitieteellisiä puutarhoja. Se perustettiin vuonna 1638 lääketieteelliseksi yrttipuutarhaksi. Puutarhan käyttötarkoitus laajeni 1600- ja 1700-luvuilla, kun Dutch East India Companyn laivat toivat puutarhaan yrttien ja mausteiden lisäksi myös eksoottisia kasveja ulkomailta.

Ulkopuutarhassa ja kasvihuoneissa kasvaa noin 6000 kasvia, jotka edustavat yli 4000 eri kasvilajia.

Systemaattinen puutarha sijaitsee puoliympyrän muotoisessa leikattujen matalien pensasaitojen reunustamalla alueella. Läheistä sukua olevat kasvit on sijoitettu lähelle toisiaan.

Amsterdamin kasvitieteellinen puutarha 2

Puutarhassa on kolme kasvihuonetta. Ylimmässä kuvassa on uusin kasvihuone, jonne on istutettu aavikon, subtrooppisen ja trooppisen ilmastovyöhykkeen tyypillisiä kasveja.

Perhoskasvihuone on samalla tärkeiden viljelykasvien opetuskasvihuone. Kasvihuoneessa elää satoja trooppisia perhosia hyötykasvien (esim. kahvi- ja kaakaopuut, teepensaat ja sokeriruoko) joukossa.

Vuonna 1912 rakennettu kaunis palmukasvihuone kuuluu Amsterdamin historiallisiin maamerkkeihin. Kasvihuoneessa on nimensä mukaisesti laaja kokoelma erilaisia palmuja ja ruukkukasveja. Kasvihuoneen vanhin kasvi on 350-vuotta vanha palmu (Encephalartos altensteinii), jonka tarkempaa suomenkielistä nimeä en valitettavasti tiedä (oikea alakuva).

Vasemmassa alakuvassa on toinen kasvitieteellisen puutarhan harvinaisuus, wollemi-mänty (Wollemia Nobilis). Wollemi-mäntyjä kasvaa luonnossa vain kahdessa laaksossa Australiassa, yhteensä 60 mäntyä. Monet kasvitieteelliset puutarhat yrittävät elvyttää Wollemi-mäntyjen populaatiota kasvattamalla niitä puutarhoissa.  Taustalla näkyvä korkea rauta-aita takaa Wollemi-männylle kasvurauhan.

Amsterdamin kasvitieteellinen puutarhan puut

Toukokuun alussa kamelian, iiristen ja sinisateen kukinta oli parasta nähtävää ulkopuutarhassa. Kasvihuoneessa muutamat kaktukset sekä trooppiset kasvit kukkivat.

Jos on kukkivien kasvien ystävä kuten minä, niin parempi puutarhassa vierailuaika on kesällä, kun ulkopuutarhan kasvit kukkivat laajemmin.

Amsterdamin kasvitieteellinen puutarhan kukat

Amsterdamin kasvitieteellinen puutarha oli mukava ja sopivan pieni käyntikohde parin tunnin vierailulle. Puutarha on niin rauhallinen, että on vaikea uskoa olevansa lähellä Amsterdamin vilkasta keskustaa. Puutarhasta löytyy taukopaikaksi mukava kahvio ja pieni puutarhamyymälä.

Sinisateen suurena ihailijana puutarhassa käynnin kohokohta oli sinisateen hieno kukinta. Pelkästään tämän takia kannatti käydä puutarhassa ja samalla näki myös harvinaisia puita ja ikivanhoja palmuja.

Amsterdamin kasvitieteellinen puutarha

2 Comments

 1. Mielenkiintoista historiaa ja huikean kauniin näköinen paikka. Tuonne pitäisi kyllä suunnata, jos Amsterdamiin joskus eksyy.

  Tykkää

  • Suosittelen lämpimästi Amsterdamin kasvitieteellistä puutarhaa sekä kelluvaa kukkatoria Singel-kanaalin varrella käyntikohteeksi Amsterdamissa.
   Kelluvasta kukkatorista on oma postaus, joka löytyy avainsanalla Hollanti, jos et ole vielä lukenut sitä. Kelluvalta kukkatorilta ostin sinikukkaisen pionin, jota ei ole vielä jalostettukaan. Odotan mielenkiinnolla, minkä värinen kukka pioniin tulee…

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.