Japani, Puutarhamatkailu ulkomailla

Hopeisen paviljongin temppeli (Ginkaku-ji)

Shogun Ashikaga Yoshimasa rakennutti hopeisen paviljongin eläkehuvilakseen vuonna 1482 isoisänsä rakennuttaman kultaisen paviljongin temppelin mallin mukaan Kioton pohjoisten vuorien juurelle.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan paviljonki aiottiin päällystää hopealla, mutta Onin sodan takia rakennustyöt jouduttiin keskeyttämään. Hopeista temppeliä ei saatu koskaan valmiiksi eikä päällystettyä hopealla. Yoshimasan kuoleman jälkeen huvila muutettiin buddhalaiseksi zen-temppeliksi.

Ginkaku-ji

Ginkaku-ji koostuu hopeisesta paviljongista, useasta temppelirakennuksesta, kauniista sammalpuutarhasta ja harvinaisesta sorapuutarhasta.

Sorapuutarhan nimi on ”hopeisen soran meri”. Sora-alueen laidalla on kartion muotoinen ”vuori”, jota kutsutaan ”kuun katselu korokkeeksi”. Kartion sanotaan myös kuvaavan Fuji-vuorta.

Ginkaku-jin puutarha

Puutarhaa kiertää useita polkuja, joita pitkin voi nousta läheiselle kukkulalle ja nähdä hienot näkymät temppelin puutarhaan ja Kioton keskustaan.

Sammalpuutarhassa on lampia saarineen ja siltoineen sekä pieniä puroja ja putouksia vaihtelevassa maastossa kukkulan rinteellä.

Ginkaku-jin puutarha

Ensimmäistä kertaa aloin arvostaa sammalta hienona aluskasvillisuutena, kun näin Ginkaku-ji:ssä hienoa vihreää sammalta kumpuilevassa maastossa. Punaiset vaahteran lehdet korostivat kauniisti sammaleen vihreyttä.

Ginkaku-ji kollaasi

Hopeisen paviljongin temppeli oli paljon rauhallisempi paikka kuin erittäin suosittu kultaisen paviljongin temppeli. Temppelin puutarhassa on paljon vierailijoita, mutta ei tungokseen asti. Puutarhassa oli myös paljon mielenkiintoista katsottavaa, syksyllä erityisesti kaunis ruska.

Ginkaku-ji sijaitsee Kioton keskustan ulkopuolella. Bussi on ainoa julkinen kulkuneuvo, jolla pääsee temppeliin. Nähtävyyksien välillä liikennöivistä ”raku”-busseista numeroilla 100 ja 102 pääsee Ginkaku-ji:hin. ”Raku”-bussit eivät pysähdy kaikilla bussipysäkeillä, joten niillä liikkuminen on vähän nopeampaa kuin tavallisilla busseilla.

4 Comments

 1. Ginkaku-ji oli minullekin unohtumaton kokemus. Tuo hiekkakartio on käsittämätön, haluaisin niin tietää, miten se on toteutettu!

  Tämä menee vähän väärinpäin, mutta sitä kultaista paviljonkia en sen sijaan ole nähnyt… Kiotossa riittää kierrettävää. Temppelit ja puutarhat ovat sananmukaisesti kuin toisesta maailmasta.

  Liked by 1 henkilö

  • Olen miettinyt samaa asiaa, miten Ginkaku-jin hiekkakartio on tehty niin symmetriseksi sekä vesisateen ja tuulen kestäväksi. Missään ei paljasteta kartion tekemisen salaisuutta.
   Olen lukenut, että Kiotossa on yli 1600 buddhalaistemppeliä ja yli 200 shintolaispyhäkköä. Melkein kaikissa on puutarha, joten mielenkiintoista nähtävää riittäisi vielä yli 1790 puutarhassa pitkäksi aikaa…

   Liked by 1 henkilö

 2. Miten kauniita ja länsimaisista tyyleistä poikkeavia puutarhoja onkaan Japanissa! Kunpa pääsisi joskus… Tuohon hiekkakartioon käytetään ehkä samantyyppistä tekniikkaa kuin isoihin hiekkaveistoksiin, jotka kestävät sadetta ja myrskyjä.

  Liked by 1 henkilö

  • Kiitos kommentistasi! Muutamia japanilaistyylisiä puutarhoja löytyy myös Suomesta. Esimerkiksi Roihuvuoren japanilaisessa puutarhassa Helsingissä järjestetään kirsikankukkajuhla japanilaiseen tapaan toukokuun puolessä välissä.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.