Muut

Karolinan ystävänpäivän haaste

Seuraan säännöllisesti Karolinan Puutarha -blogia, jossa oli seuraava ystävänpäivän haaste:

Tässäpä seuraakin teille jokaiselle (ei vain harvoille ja valituille) Puutarha Ystävälle Ystävänpäivä haaste, saatte myös laittaa sen eteenpäin omassa blogissanne. Haluaisin kuulla sinun tarinasi, vastaa kuvien kera seuraaviin kysymyksiin ja laita haaste eteenpäin:

1. Kuka on innosti sinut puutarha-harrastuksen pariin, tai kuka on puutarha idolisi?
2. Missä ja millainen on kaunein puutarha jossa olet käynyt?
3. Mikä on paras puutarha-työkalusi?
4. Millaisia juttuja teet puutarha-ystäviesi kanssa?
5. Mikä on puutarha harrastuksessa parhainta? Mistä nautit eniten?

1. Kuka on innosti sinut puutarha-harrastuksen pariin, tai kuka on puutarha idolisi?

Olen maatalon tytär, joten opin puutarhan hoitoa ja hyötyviljelyä jo lapsena kotona. Maaseudulla ei ole tarjolla kesätöitä, joten kasvatin vihanneksia ja myin ne 4H-kerhon kautta kouluihin. Sain jopa palkinnon vihannesten kasvatuksesta 4H-kerhossa. Alla on kuva minusta (14 v) ja 4H-kerhon neuvojasta, joka kävi muutaman kerran kesässä neuvomassa ja tarkistamassa kerholaisten puutarhapalstat.

4H-kerho

Kun muutin asumaan kerrostaloon opiskeluaikana, niin kasvatin huonekasveja niin innokkaasti opiskelija-asunnossa, että poikakaverini isä sanoi meidän asunnon muistuttavan kukkakauppaa.

Intohimoinen puutarhaharrastus alkoi vajaa kymmenen vuotta sitten, kun rakensimme omakotitalon ja sen jälkeen teimme puutarhan. Edellinen omistaja oli istuttanut tontille pari pionia, joista sain pioni-innostuksen.  Pionien lisäksi kasvatan kärhöjä, ruusuja, liljoja, päivänliljoja, sipulikukkia, syysleimuja, akileijoja, monenlaisia perennoja, marjoja …

Puutarhaidoleita ovat minulle kaikki puutarhaharrastajat, jotka saavat puutarhansa kukoistamaan sekä vaativat kasvit menestymään puutarhassaan.

pionipenkin kehitys

Pionipenkin kehitys: Tontilla kasvanut valkoinen pioni, joka kukki ensimmäisen kerran vuonna 2005. Pionipenkki vuosina 2007, 2011 ja 2013.

2. Missä ja millainen on kaunein puutarha jossa olet käynyt?

Kaunein puutarha, jossa olen käynyt on Claude Monetin säätiön puutarha Givernyssä Ranskassa. Kävin siellä ensimmäisen kerran toukokuun alussa 2010 ja toisen kerran elo-syyskuun vaihteessa 2012.

Ensimmäisellä kerralla hurmaannuin erityisesti sinisateen upeasta kukinnasta, toisella kertaa daalioiden ja auringonkukkien kukinnasta.

Monetin japanilainen silta

Muita suosikkipuutarhojani löytyy tästä artikkelista.

3. Mikä on paras puutarha-työkalusi?

Paras ja eniten käytetty puutarhatyökaluni on istutuslapio, joita minulla on useita erilaisia. Valitsin tämän Japanista ostetun istutuslapion kuvaan sen kauneuden vuoksi.

istutuslapio

4. Millaisia juttuja teet puutarha-ystäviesi kanssa?

Teemme puutarhaystävien kanssa monenlaisia puutarhaan liittyviä asioita: käymme ihailemassa toisten puutarhoja, annamme toisille puutarhavinkkejä, vaihdamme taimia ja siemeniä, käymme yhdessä puutarhakaupoissa, -messuilla ja -matkoillakin sekä järjestämme välillä suuriakin puutarhatalkoita.

puutarhatalkoot

Pidimme kesällä 2013-2014 uudella pihalla puutarhatalkoita useaan otteeseen ja istutimme pihalle erityisesti perennoja. Yllä lähtötilanne ennen talkoita keväällä 2013 ja alla uusi perennapenkki syksyllä 2014.

5. Mikä on puutarha harrastuksessa parhainta? Mistä nautit eniten?

Puutarhaharrastuksessa on parhainta nähdä kasvin kasvavan joko siemenestä tai pienestä taimesta täysikasvuiseksi kasviksi sekä saada omasta puutarhasta marja-, hedelmä-, vihannes- ja juuressatoa.

Mikään ei maistu niin hyvältä kuin itse kasvatettu mansikka aurinkoisena päivänä mansikkamaalta poimittuna.

marjasato

Oman puutarhan marja- ja hedelmäsatoa viime kesältä: 3 lajia karviaisia, 3 lajia herukoita, herukkakarviaisia, vadelmia, 3 lajia mansikoita, pensasmustikoita sekä kaneli-omena

Puutarhaharrastuksesta on mukavaa vaihtaa kokemuksia toisten harrastajien kanssa erityisesti talvella, jolloin omassa puutarhassa on vain vähän tehtävää.

Eniten nautin kauniiden kukkien ihailusta ja tuoksuista joko omassa puutarhassa tai julkisissa puutarhoissa. Tähän saakka olen viettänyt puutarhakaudella lähes kaiken vapaa-ajan omassa puutarhassa, mutta jatkossa haluan nähdä kesäisinkin enemmän puutarhoja, jotka kuuluvat ”1001 puutarhan joukkoon, jotka sinun pitää nähdä ennen kuolemaasi”.

 

This entry was posted in: Muut
Tagged with:

7 Comments

 1. Olipa kiva lukea vastauksiasi! Hauska tuo lehtileike 🙂
  Oma puutarhasi näyttää upealta, ja ah, pionit ovat vaan niin hurmaavia.

  Giverny-odotukseni sen kuin kasvavat. Nuo sinisateet näyttävät upeilta. Oliko toukokuussa jo kauhea ryysis? Sitä ainoastaan pelkään…

  Tykkää

  • Pionit,kärhöt ja ruusut ovat parasta puutarhassani. Pionien kukinta-aikana pysyttelen kotona ja nautin puutarhakesän kohokohdasta 🙂

   Sinisateet ovat uskomattoman upeita parhaaseen kukinta-aikaan Monetin puutarhassa. Toukokuussa on jo ruuhkaa. Jos haluat välttää pahimpia ruuhkia, niin puutarhaan kannattaa mennä heti aamulla, kun se avautuu. Aamupäivällä saa ihailla puutarhaa rauhassa pari tuntia ennen kuin valtaosa turistibusseista tulee. Jos puutarhassa aikoo olla pitkään, niin kannattaa ottaa omat eväät mukaan, koska siellä ei ole kahvilaa, vaan ainoastaan juoma-automaatti.

   Tykkää

   • Hyviä vinkkejä, kiitos! En tullut ajatelleeksi, että sinne tulee tosiaan bussilastillisia turisteja… Eli aikaisin aamulla ja omat eväät. Jospa pääsisin Givernyyn jo tänä vuonna!

    Liked by 1 henkilö

 2. Mukava lukea sinunkin vastaukset näihin Karolinan kysymyksiin 🙂
  Minä olen niin vähän käynyt missään puutarhoissa, euroopan puutarhat olisivat suht lähellä, pitäisköhän ukkokulta houkutella reissuun 😀

  Liked by 1 henkilö

  • Jos saat ukkokultasi mukaan matkalle, niin suosittelen ensimmäiseksi matkakohteeksi Hollantia tulppaanien kukinta-aikana. Keukenhofissa ja tulppaanialueella on niin paljon mielenkiintoista nähtävää, että miehet viihtyvät siellä paremmin kuin monissa muissa puutarhakohteissa. Olen käynyt mieheni kanssa kaksi kertaa Keukenhofissa sekä kukkaparaatia katsomassa ja hän lupasi lähteä kolmannenkin kerran :).
   Jos kiinnostuit Keukenhofista, niin blogistani löytyy kolme artikkelia Keukenhofista ja yksi Keukenhofin lähistöllä järjestettävästä kukkaparaatista viime keväältä.

   Tykkää

 3. Kiitos, olipa mukava lukea näitä tarinoita. Niin mielenkiintoista tutustua myös ihmisiin puutarhablogien takana. Tuo mainitsemasi Monetin puutarha olisi kyllä upea kohde. Kiitos vinkistä!

  Osaatko sano miten blogiisi voisi tulla lukijaksi?
  Olen yrittänyt lisätä blogiasi bloggerini lukulistaan mutta se ei onnistu??

  Aurinkoista kevättä, KArolina

  Tykkää

  • Kiitos kommentistasi! Olen aikaisemmin käyttänyt Bloggeria, joten pystyin kokeilemaan lisäämistä. Lisääminen lukulistaan onnistui, kun laitoin lukulistassa URL-osoitteeksi 1003puutarhaa.wordpress.com.
   Toinen vaihtoehto on seurata blogia sähköpostin kautta: syötä sähköpostiosoitteesi ko. kenttään ja paina Seuraa painiketta sivun oikeassa reunassa.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.