Japani, Puutarhamatkailu ulkomailla

Kultaisen paviljongin temppeli (Kinkaku-ji)

Kinkaku-ji eli kultaisen paviljongin temppeli puutarhoineen on Kioton suosituimpia nähtävyyksiä.

Temppeli rakennettiin vuonna 1397 shōgun Ashikaga Yoshimitsun eläkehuvilaksi. Hänen poikansa muutti rakennuksen zenbuddhalaiseksi temppeliksi isänsä kuoleman jälkeen. Temppeli on palanut useita kertoja, viimeksi vuonna 1950. Nykyinen rakennus on rakennettu alkuperäisen mallin mukaan vuonna 1955.

Kultaisen paviljongin temppeli on kolmikerroksinen rakennus, jonka kerrokset edustavat eri arkkitehtuurityylejä. Ensimmäinen kerros on rakennettu Heian-ajanjakson palatsien rakennustyylillä, toinen kerros samuraiden asuntojen rakennustyylillä ja kolmas kerros kiinalaisella zen-rakennustyylillä. Kaksi ylintä kerrosta on päällystetty puhtaalla lehtikullalla. Katolla on kultainen feeniks-lintu.

Kinkaju-ji

Temppelin edessä olevaa lampea kutsutaan nimellä Kyōko-chi eli peililampi. Peililampi esittää buddhalaisen taivaan seitsemän aarteen lampea. Lammessa on useita saaria ja kiviä, jotka esittävät buddhalaista luomiskertomusta.

Temppeli ja sen heijastus lammessa olivat niin upeita, että temppelin ympärillä oleva japanilainen puutarha tuntui toissijaiselta nähtävyydeltä.

Kinkaku-jin puutarha

Temppelin puutarha on edelleen 1400-luvun puutarhasuunnitelman mukainen.

Kultaisen paviljongin temppeli on erityisen kaunis syksyllä ruska-aikana kun ruskanväriset puut heijastuvat lammesta.

Kinkaju-jin puutarha 2

Vasemmassa alakuvassa on pieni pronssinen malja. Jos kolikko osuu maljaan, niin se tuo onnea kolikon heittäjälle.

Puutarhojen hoitoon ja siisteyteen kiinnitetään Japanissa paljon huomiota. Puutarhan hoitajat haravoivat maahan pudonneet roskat ja lehdet sitä mukaa kun ne tippuivat puista.

Kinkaku-jin puutarha kollaasi

Kultaisen paviljongin temppeli on niin suosittu nähtävyys, että sitä kannattaa käydä katsomassa arkipäivänä, jotta temppeliä ja puutarhaa pääsisi ihailemaan ilman valtavaa ruuhkaa.

Bussi on ainoa julkinen kulkuneuvo, jolla pääsee kultaisen paviljongin temppeliin. Nähtävyyksien välillä liikennöivistä ”raku”-busseista numeroilla 101 ja 102 pääsee Kinkaku-ji:hin. ”Raku”-bussit eivät pysähdy kaikilla bussipysäkeillä, joten niillä liikkuminen on vähän nopeampaa kuin tavallisilla busseilla.

Kultaisen paviljongin temppelissä käyntiin kannattaa yhdistää vierailu yhdessä Japanin kuuluisimmassa kivipuutarhassa, Ryoan-jissa, jossa on myös mielenkiintoinen lummelampipuutarha.