Puutarhamatkailu ulkomailla, Ranska

Pariisin puutarhat tammikuussa

Teimme Pariisiin parin päivän matkan tammikuun lopussa. Matkan tarkoituksena oli käydä Queen + Adam Lambertin konsertissa sekä parissa taidenäyttelyssä. Muutin suunnitelmiani, koska huomasin, että puutarhoissa löytyy talvellakin mielenkiintoista nähtävää.

Kävimme katsomassa viime vuonna avattua Louis Vuittonin ultramodernia museoa (vasen yläkuva), joka sijaitsee Bois de Boulognen puistossa, lasten leikkipuiston (Jardin d’Acclimatation) vieressä. Leikkipuisto vaikutti mukavalta paikalta, jossa vanhemmat voivat istua lepotuoleissa ja seurata sieltä leikkiviä lapsia (oikea alakuva). Koska leikkipuistoon oli pääsymaksu, niin emme käyneet puutarhan sisällä. Matkalla museoon oli useampia kukkivia kasveja (esim. mahonia ja ruusu), joten päätin käydä katsomassa, miltä pari muuta Pariisin puutarhaa näyttää talvella.

lastenpuistokollaasi

Louvren pohjoispuolella sijaitseva Le Jardin du Palais Royal kuuluu ”1001 puutarhaan, jotka sinun tulee nähdä ennen kuolemaasi”. Valitsin sen seuraavaksi käyntikohteeksi, koska edellisestä käynnistä on yli kymmenen vuotta.

Le Palais Royal rakennettiin 1600-luvulla kardinaali Richelieulle, joka testamenttasi palatsin kuningasperheelle. Nykyisin palatsi on Ranskan valtion omistuksessa ja palatsissa sijaitsee mm. kulttuuriministeriö ja la Comédie-Française teatteri.

Le Palais Royal on U:n muotoinen symmetrinen rakennus, jonka keskellä on kolmen hehtaarin kokoinen sisäpiha. Palatsin pienemmällä pihalla on Daniel Durenin mustavalkoisten katkaistujen pilarien pysyvä näyttely (kuva alhaalla keskellä).

Suurempi puutarha on tehty 1600- ja 1700-luvun klassisen ranskalaisen puutarhatyylin mukaisesti. Pihan keskellä on ympyrän muotoinen suihkuallas, joka on talvisin poissa käytöstä. Altaan molemmilla puolilla on suorakaiteen muotoiset leikatut pensasaidat, joiden sisäpuolta kiertää ruusupensaita ja kesäkukkapenkkejä, keskellä on nurmikko (vasen yläkuva). Useat taitavasti leikatut valkopyökkirivit kasvavat pihalla pitkittäissuunassa (oikea yläkuva). Puutarhaan oli istutettu jo syklaameja, kaukokaisia ja orvokkeja. Muutamat ruusut kukkivat talvellakin.

ROyalPalais

Kävin katsomassa, miltä Jardin des Plantes eli kasvitieteellisen puutarha näyttää talvella. Grande Gallerien (vasen yläkuva) edessä on kesäisin laajat ja näyttävät kesäkukkaistutukset. Kukkapenkkejä kunnostettiin parhaillaan kesäkukkien istutusta varten. Joihinkin penkkeihin oli kylvetty siemeniä ja penkit oli peitetty verkolla.

Monet puut olivat aloittaneet kukintansa. Kauniisti kukkiva ja hyvälle tuoksuva keisarinheisi (oikea yläkuva) oli minulle uusi tuttavuus. Keisarinheisin kukinta oli erittäin näyttävä, koska puu oli täysin lehdetön ja kukkia oli paljon. Luumupuut (keskellä alhaalle) ja monet minulle tuntemattomat puut kukkivat parhaillaan.

Eniten nähtävää oli puutarhan systemaattisella osastolla, jossa oli mm. kukkivia jouluruusuja, iiriksiä sekä muutamia perennoita, joita en tunnistanut. Suurin yllätys oli nepalilaisen kärhön kukinta (oikealla keskellä).  Systemaattisen osaston vieressä oli suurikokoinen hyönteishotelli (oikea alakuva). Hyönteishotellin voisi rakentaa itsellekin puutarhaan suhteellisen helposti.

Pariisin kasvitieteellinen puutarha

Pariisin kukkatorit ovat viehättäviä vierailupaikkoja. Suurin tuntemani kukkatori, Marché aux Fleursin kukkatori,  on Citén saarella Citén metroaseman vieressä, lähellä Notré Damea. Kukkatori on auki kaikkina vuodenaikoina, mutta talvisin osa kukkatorin kaupoista on kiinni. Kukkatorilla on tarjolla laadukkaat valikoimat leikkokukkia, orkideoita, perennoita, ulkokukkia, kukkien ja vihannesten siemeniä, sisustustuotteita ja matkamuistoja.

Toisen, pienemmän kukkatorin löysin Place de la Madeleinelta. Siellä oli myynnissä lähinnä leikkokukkia, kukka-asetelmia ja pieniä sisustustuotteita.

kukkatorit

2 Comments

 1. Kivoja kuvia. Pariisissa on paljon nähtävää talvellakin, eikä Jardin des Plantes tuota koskaan pettymystä. Mutta miten kiva, nyt sain vihdoin nimen tuolle keisarinheisille/heidelle! Se on niin nätti.
  Marché aux fleurs on minunkin lempipaikkojani Pariisissa. Nykyäänhän se on nimetty kuningatar Elisabethin mukaan 😉

  Liked by 1 henkilö

  • Keisarinheiden kukka oli niin kaunis ja tuoksu hurmaava, että kirjoitin sen latinankielisen nimen ylös ja tarkistin kotona, menestyisikö se Suomessa. Suomalaisissa puutarhakaupoissa sitä ei ole juurikaan myynnissä, joten oletan sen olevan liian herkkä Suomen ilmastoon.
   Kiva saada sinulta kommentteja ja puutarhavinkkejä tuleville Ranskan matkoille.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.