Hollanti, Puutarhamatkailu ulkomailla

Keukenhof – paviljonkien näyttelyt ja kanavaristely

Keukenhofissa on neljä paviljonkia, jotka ovat nimetty Hollannin kuninkaallisten mukaan. Oranje Nassau, Beatrix, Willem-Alexander ja Juliana paviljongeissa järjestetään erilaisia kukka- ja muita näyttelyitä.

Beatrix-paviljongin viime kevään orkideanäyttelystä voit lukea täältä.

Oranje Nassau-paviljongissa järjestettiin viime keväänä joka viikko erilainen kukkanäyttely. Toukokuun ensimmäisellä viikolla näyttelyssä oli erilaisia krysanteemiasetelmia hollantilaisissa kaupunkinäkymissä.

Keukenhofin paviljonkinayttelyt

Suuressa Willem-Alexander paviljongissa oli esillä mm. ylimmässä kuvassa näkyviä perennoja, leikkokukka-asetelmia, hortensioita ja liljoja. Upea liljanäyttely oli vasta avattu, jonka vuoksi useimmat kukat olivat nupulla liljoista tehdyssä kaarikäytävässä, mutta liljakäytävän kauneuden saattoi kuvitella mielessään.

Keukenhofin paviljonkinayttely

Juliana paviljongissa oli tietoa tulppaaneista sekä tulppaanimania-näyttely. Tulppaanisipuleita tuotiin Turkista Hollantiin 1500-luvun lopulla  ja niiden kasvatus aloitettiin Leidenin kasvitieteellisessä puutarhassa vuonna 1593. Tulppaaneista tuli nopeasti statussymboleja ja ylhäisö oli valmis maksamaan tulppaanisipuleista huomattavia summia. Sijoittajat ymmärsivät rikastumisen mahdollisuuden, koska harvinainen kukkasipuli saattoi maksaa jopa työläisen kymmenen vuoden palkan verran. Sipulikauppa kiihtyi hintojen kohotessa 1630-luvulla, markkinat ylikuumenivat ja hinnat romahtivat parissa kuukaudessa vuonna 1637. Tulppaanimanian sanotaan olevan yksi maailman ensimmäisistä hintakuplista.

Toukokuun ensimmäisellä viikolla oli rhodojen kukinta-aika oli parhaimmillaan. Tulppaani-istutusten välissä oli upeasti kukkivia rhodoja.

Keukenhofin atsaleat

Keukenhofin puutarhan tuulimyllyn vierestä oli mahdollisuus osallistua tunnin kestävälle kanaaliristeilylle. Kanaaliristeily oli Keukenhofin käynnin ainoa pettymys. Sää oli niin viileä ja tuulinen,  että veneessä tuli kylmä heti risteilyn alussa. Suurin osa tulppaanipelloista oli jo kukkinut, joten emme nähneet juuri lainkaan tulppaanin kukkia.  Parhaat näkymät tulppaanipelloille olivat tuulimyllyn näköalatasanteelta.

Keukenhofin risteily

Schipholin lentokentältä järjestettiin vanhalla DC-3 Dakota lentokoneella lyhyitä tilauslentoja tulppaanialueen ympärillä. Harkitsimme lennolle osallistumista. Kun näimme tulppaanialueelle ajaessamme, että tulppaanit olivat pääosin kukkineet, niin lento ei enää kiinnostanut.

Keukenhofin kaupoissa oli monenlaisia tulppaaniaiheisia myytäviä tuotteita.

Keukenhof

Keukenhofin puutarhakäynnin iloisin yllätys oli kukkivan visterian eli sinisateen löytyminen historiallisesta puutarhasta. Visteria on yksi lempikasvejani. Koska sitä on erittäin vaikea saada menestymään ja kukkimaan Suomessa, niin on erittäin ihanaa nähdä kukkivia visterioita matkoilla.

visteria

EDIT 5.2.2015

Schipholin lentokentältä järjestetään tilauslentoja tulppaanialueelle parhaimpaan tulppaanien kukinta-aikaan.

Lisätietoja lennosta: https://www.dutchdakota.nl/en/home

lento_tulppaanialueelle

Keukenhofista ja Hollannin tulppaanialueesta olen kirjoitanut myös seuraavat jutut