Muut

Matkamessut puutarhamatkailijan näkökulmasta

Olin tänään lähes koko päivän matkamessuilla hakemassa matkailuvinkkejä tälle vuodelle ja kysymässä tietoa omatoimiseen puutarhamatkailuun.

Kysyin tietoa sellaisten sellaisten maiden osastoilta, joiden puutarhat esiintyvät eniten ”1001 puutarhaa, jotka sinun tulee nähdä ennen kuolemaasi” kirjassa eli Englanti, Italia, Espanja, Ranska, Saksa, USA, Japani ja Kiina.

Kuvassa on kaikki esitteet, mitkä sain puutarhamatkailuun liittyen.

 1. Japanissa kirsikkapuiden kukinta on yksi vuoden tärkeimmistä juhlista. Sain Japanin osastolta paljon tietoa kirsikkapuiden kukinnasta ja minulle suositeltiin JTB:n järjestämää Sakura (kirsikapuun kukinta) -kiertomatkaa. Sain myös kattavan Japanin matkailijan oppaan, jossa oli mainittu kymmenkunta tutustumisen arvoista puutarhaa Japanissa.
 2. Kiinan Luoyangissa järjestetään maailman suurimmat pionifestivaalit joka vuosi huhtikuussa. Kiinan osastolla tiedettiin pionifestivaali, mutta heillä ei ollut tarkempaa tietoa tapahtumasta. He suosittelivat Matka-Agenttien ”Kiinan kukkivat puutarhat ja pionifestivaalit” seuramatkaa. Esittelijä otti sähköpostiosoitteeni ylös ja lupasi selvittää asiaa ja lähettää lisätietoa messujen jälkeen.
 3. Italian osastolla jaettiin yksityiskohtaista esitettä  Villa Taranton kasvitieteellisestä puutarhasta.
 4. Singaporen osastolla jaettiin esitettä Gardens By The Bay -puutarhasta ja kasvihuoneista. Kävin ko. puutarhassa reilu vuosi sitten,  mutta voisin käydä sinne uudelleenkin, koska toinen kasvihuoneista oli huoltotöiden vuoksi suljettu.

Muiden maiden osastoilta en saanut muuta neuvoa kuin etsiä itse tietoa joko kirjoista tai googlettamalla netistä.

Kävin kuuntelemassa Mondo-lavalla Skotlannin, Islannin ja Pietarin matkaoppaan tekijöiden esitelmät sekä kyselemässä vinkkejä Skotlannin puutarhamatkailuun matkaoppaan tekijältä esityksen jälkeen. Eeva Simola suositteli erityisesti Edinburghin kasvitieteellistä puutarhaa, mutta ei muistanut nimeltä muita käymisen arvoisia puutarhoja.

Luin menomatkalla uusimpaa Mondoa, jonka pääkirjoituksessa pohdittiin parhaan lentodiilin hankkimista. Matkustamme mieheni kanssa useita kertoja vuodessa ulkomaille. Valitsemme yleensä vuoden pisimmän matkan maan/kohteen hyvissä ajoin etukäteen. Muut matkakohteet valitsemme pääkirjoituksen suosittelemalla tavalla eli googlaamalla tarjouksia ja valitsemalla mielenkiintoisimmat lomakohteet sen jälkeen. Kävin keräämässä esitteitä paristakymmenestä potentiaalisesta matkakohteesta tulevia tarjousmatkoja varten.

Koska olen kiinnostunut valokuvauksesta, niin kävin katsomassa Samuel ja Daniel Taipaleen esityksen ”10 vinkkiä täydellisen matkakuvan ottamiseen”.  Vinkit ovat tiivistettynä:

 1. Pidä linssi puhtaana
 2. Älä käytä zoomia
 3. Tasapainoinen sommittelu
 4. Herää aikaisin valokuvaamaan
 5. Muista lisäakku erityisesti talviolosuhteissa
 6. Älä kiirehdi valokuvaamisen kanssa
 7. Tunne valon vaikutus valokuvauksessa
 8. Leiki kuvakulmilla
 9. Käytä mielikuvitusta valokuvauksessa
 10. Käsittele kuvat ennen julkaisua

Matkamessujen anti puutarhamatkailun suhteen oli heikko, mutta erityisesti mielenkiintoiset esitykset tekivät messuista käymisen arvoiset.