Hollanti, Puutarhamatkailu ulkomailla

Hollannin tulppaanialueen kukkaparaati

Hollannin tulppaanialueen ja Keukenhofin näyttävin tapahtuma on huhtikuun lopussa tai toukokuun alussa järjestettävä kukkaparaati ”Bloemencorso Bollenstreek”. Kukkaparaati kulkee noin 40 kilometrin matkan reittiä Noordwijk – Voorhout – Sassenheim – Lisse (Keukenhof) – Hillegom – Bennebroek – Heemstede – Haarlem.

Viime vuonna kukkaparaati oli kaksipäiväinen (3-4.5.2014). Perjantaina 3.5.2014 osa kukkaparaatin ajoneuvoista ajettiin Noordwijkin rantabulevardille klo 18. Ajoneuvot olivat siellä muutaman tunnin katsojien ihailtavana. Kukkaparaatin kenraaliharjoitus oli klo 21-22, jolloin kukkaparaatin ajoneuvot ajoivat lyhyen reitin Noorwiijkissä.

Hollannin kukkaparaati - Bloemenkorso

Emme tienneet etukäteen kukkaparaatin ensimmäisen päivän  ohjelmasta, vaan menimme perjantaina etsimään hyvää kukkaparaatin katselupaikkaa Noordwijkistä. Satuimme näkemään kukkaparaatin autoja ravintolan ikkunasta, kysyimme tarjoilijalta asiasta ja hän kertoi meille illan ohjelman.

Kävimme katsomassa kukkaparaatin ajoneuvoja Noordwijkin rantabulevardilla. Näyttelyssä oli noin 30 ajoneuvoa, mm. edellisen ja seuraavan kuvakollaasin ajoneuvot. Noordwijkin kukkaparaatissa oli muutamia sellaisia ajoneuvoja (mm. alakuvan kolme rekkaa), jotka ei olleet mukana lauantain pääparaatissa. Yksikään pääparaatin rekoista ei ollut mukana näyttelyssä.

Hollannin kukkaparaati - Bloemenkorso

Koska sää oli kolea ja tihkusateinen, niin emme jääneet seuraamaan illan kukkaparaatia vaan ajoimme takaisin hotelliimme Amsterdamiin.

Katselupaikan valinta kukkaparaatin  seuraamiseen on haasteellinen tehtävä ulkomaiselle turistille. Koska halusimme nähdä kukkaparaatin aamupäivällä, jotta meillä jäisi aikaa kierrellä tulppaanialueella muutenkin, niin menimme katsomaan paraatia Noordwijkin kaupungin reunamalle. Monet muut katsojat ja ulkomailta tulevat turistibussit olivat valinneet saman taktiikan, joten olimme sellaisessa paikassa, jossa oli valtavasti ihmisiä. Ajoneuvojen näkeminen ja hyvien valokuvien ottaminen oli hankalaa. Harmikseni en saanut yhtään kokonaista sivukuvaa kaksiosaisista rekka-autoista.

Olemme käyneet katsomassa kukkaparaatia aikaisemminkin, vuonna 1995, Sassenheimissa. Siellä katselupaikan valinta onnistui paremmin ja pääsimme katsomaan paraatia hyvältä paikalta ilman ruuhkaa. Jälkiviisaana voisi sanoa, että kukkaparaatia ei kannata käydä katsomassa Noordwijkissä eikä Lissessä, jossa Keukenhofin vierailijat seuraavat paraatia.

Kukkaparaati päättyi illalla Haarlemiin, jossa ajoneuvot olivat illan ajan katsojien nähtävänä.

Hollannin kukkaparaati - Bloemenkorso

Kukkaparaatin ajoneuvojen koristelussa on joka vuosi  eri teema. Viime vuonna teemana oli energia. Aika monen ajoneuvon koristelua oli vaikea yhdistää energiateemaan, mutta se ei haitannut kukkaparaatin ihailua.

Ajoneuvot koristellaan upeasti mm. tulppaanien, hyasinttien ja narsissien kukilla sekä leikkokukka-asetelmilla. Kukkaparaatin ajoneuvojen kesken järjestetään joka vuosi kilpailu kahdessa sarjassa (rekat ja pienemmät ajoneuvot), joten se osaltaan kannustaa upeaan koristeluun. Sen lisäksi kukkaparaati on Keukenhofin  ohella Hollannin tulppaaninkasvattajille erittäin tärkeä mainostamistapa.

Hollannin kukkaparaati - Bloemenkorso

Hollannin kukkaparaatin virallinen video löytyy YouTubesta: https://www.youtube.com/watch?v=UF-dxpPG2H0. Videolla näytetään mm. vuoden 2013 kukkaparaatia, tulppaanipeltoja ja miten rekkojen hienot kukkakoristeet tehdään.

Tänä  vuonna kukkaparaati järjestetään 24-26.4.2015. Teemana on 200 vuotta vanha kuningaskunta, joten odotettavissa on upea kukkaparaati.

Jos pystyisin lähtemään Hollantiin tänä keväänä uudelleen ja minulla olisi kolme päivää aikaa, niin suunnittelisin matkani seuraavalla tavalla.

Perjantaina 24.4 kävisin Keukenhofissa. Varaisin hotellin Noordwijkistä ja kävisin katsomassa ajoneuvojen näyttelyn rantabulevardilla ja myöhemmin illalla Noordwijkin kukkaparaatin.

Kukkaparaatin seuraisin lauantaina 25.4 jossakin pikkukaupungissa kukkaparaatin varrella. Kävisin myös katsomassa Hollannin hienoimpia tulppaanialueita, jotka sijaitsevat Lissen ja Haarlemin välillä. Majoittuisin seuraavaksi yöksi Haarlemiin.

Sunnuntaina aamupäivällä 26.4 kävisin katsomassa ja valokuvaamassa kukkaparaatin ajoneuvoja uudelleen Haarlemissa. Jos en olisi ehtinyt kiertää riittävästi Keukenhofissa, niin menisin sinne uudelleen iltapäivällä.

Hollannin kukkaparaati - Bloemenkorso

Keukenhofista ja Hollannin tulppaanialueesta olen kirjoitanut myös seuraavat jutut

2 Comments

 1. Freya says

  Todella ihania kuvia ja hyvä ohjelmaehdotus kyseiselle viikonlopulle! Siihen voisi vielä lisätä -puutarhaohjelman ulkopuolelta – Kuninkaan päivän 27.4.2015, joka on Hollannissa värikäs katukarnevaalipäivä eli jos ko. viikonlopun aikaan vierailee Hollannissa, niin kannattaa katsoa kuinka paikalliset juhlivat kevättä ja kuningastaan! Aiemmin tuota oranssia päivää vietettiin 30.4 ja se oli nimeltään Kuningattaren päivä, nyt on muuttunut vallanvaihdon seurauksena.

  Puutarhanystävälle yksi hauska hotellivinkki Hollannin Dordrechtissä : Villa Augustus.

  Tykkää

  • Kiitos hyvistä vinkeistä! Kuningattaren päivän tiedän, mutta en ole tullut ajatelleeksi, että päivän nimi ja ajankohta muuttuivat hallitsijan vaihdon yhteydessä.

   Tykkää

Kommentointi on suljettu.