Norja, Puutarhamatkailu ulkomailla

Vigelandin patsaspuisto

Vigelandin puisto on Norjan suosituimpia nähtävyyksiä. Se on ainoa norjalainen puisto, joka on päässyt mukaan kirjaan ”1001 puutarhaa, jotka sinun pitää nähdä ennen kuolemaasi”.

Puistossa on yli 600 Gustav Vigelandin ihmispatsasta. Patsaat ovat laajan puiston hallitsevin ja näyttävin kokonaisuus. Puistossa on myös kaunis barokkityylinen puutarha laajoine ruusuistutuksineen.

Alla on yleisnäkymä puistosta sisääntuloportin jälkeen. Nurmikon takana on graniittisilta. Sillan jälkeen on pronssinen suihkulähde. Puiston korkeimmalla kohdalla on Gustav Vigelandin näyttävin patsaskokonaisuus, johon on veistetty yli 150 ihmishahmoa.

Vigelandin puisto

Graniittisilta on 100 metriä pitkä. Sillan kaiteilla on 58 patsasta miehistä, naisista ja lapsista.

Vigeland2

Patsaat on näyttävän näköisiä syksyllä ruskan aikana, kun kelta-punaiset puunlehdet antavat hyvän kontrastin pronssipatsaille.

Vigeland3

Puiston yksi hienoimmista kohteista on suuri pronssinen suihkulähde, jota patsaat kannattelevat ylhäällä. Suihkulähteen laitaan on kaiverrettu kuvia, jotka kuvaava elämän eri vaiheita syntymästä kuolemaan.

Vigelandin puisto

Puiston korkeimmalla kohdalla on 17-metrinen, yhdestä kivestä veistetty patsas, jossa on yli 100 ihmistä. Portailla on eri-ikäisiä ihmisiä kuvaavia patsaita, jotka esittävät elämän eri vaiheita lapsuudesta nuoruuteen ja aikuisuuden kautta vanhuuteen.

Vigelandin puisto

Sää ei suosinut vierailua puistossa. Pilvisellä ja kolealla säällä patsaat ja puutarha eivät näyttäneet parhaimpia puoliaan. Toisaalta ruska-aikana puisto on värikkäimmillään ja  pronssipatsaat erottuivat hyvin puiden edessä. Kesällä puisto olisi mukava paikka piknikille.

Puistovierailu päättyi hauskasti, koska Beatles ja Elvis olivat juhlimassa puistossa.

Vigelandin puisto - Beatles ja Elvis