Hollanti, Japani, Kreikka, Norja, Puutarhamatkailu ulkomailla

Puutarhamatkat vuonna 2014

Ostin kirjan ”1001 puutarhaa, jotka sinun tulee nähdä ennen kuolemaasi” reilu vuosi sitten. Koska kirjan ansiosta mielenkiintoisten puutarhojen löytäminen on helpompaa, niin olen pystynyt toteuttamaaan puutarhapainotteisia matkoja helpommin ja myös enemmän tänä vuonna.

Tulppaanimatka Hollantiin

Hollannin matkan pääkohteena oli Keukenhofin tulppaanipuutarha ja tulppaanialueella 3.5.2014 järjestetty kukkaparaati Noordwijkistä Haarlemiin.

Keukenhof

Kiersimme autolla tulppaanien viljelyalueella, mutta suureksi pettymykseksi suurin osa tulppaanien kukista oli jo ehditty poistaa tulppaaneista. Kukat poistetaan, jotta myyntiin viljeltävät kukkasipulit kasvavat suuremmiksi. Tulppaanipellot ovat parhaimman kukinnan aikana uskomattoman kauniita: pitkillä pelloilla kasvaa kapeissa riveissä erivärisiä tulppaaneja, hyasintteja ja muita sipulikukkia.

Alla oleva kuva on skannattu vuonna 1995 tekemäni Hollannin matkan valokuvasta. Etualalla olevat oranssit kukat on jo poistettu tulppaaneista.

Tulppaanipelto

Kävin matkalla myös Amsterdamin ja Leidenin kasvitieteellisessä puutarhassa. Leidenin kasvitieteellinen puutarha on merkittävä Hollannin tulppaanikasvatuksen historiassa, koska tulppaanien kasvatus Hollannissa aloitettiin Leidenin kasvitieteellisessä puutarhassa vuonna 1594.

Amsterdamin kasvitieteellinen puutarha - visteria

Molemmissa puutarhoissa näyttävintä oli visterian eli sinisateen kukinta. Yläkuva Amsterdamin kasvitieteellisestä puutarhasta, alakuva Leidenin kasvitieteellisestä puutarhasta.

Leiden - visteria

Pikavisiitti Gdanskiin

Kahdeksan Puolan puutarhaa on mainittu”1001-puutarhaa” kirjassa, mutta yksikään puutarhoista ei sijaitse Gdanskissa.

Ehdin käydä parin päivän Gdanskin lentopallon MM-kisojen katselun ohessa Oliwa-puistossa. Kymmenen hehtaarin suuruisessa Oliwa-puistossa sijaitsee mm. Apotin palatsi, katedraali ja kasvitieteellinen puutarha. Puiston parasta antia oli palatsin ympärillä oleva kaunis muotopuutarha.

Gdansk - Oliwa-puisto

Lepoloma Korfulla

Kreikasta ei ole päässyt yksikään puutarha ”1001 puutarhaa” kirjaan.

Korfun vihreys muihin Kreikan saariin verrattuna oli positiivinen yllätys. Matkaoppaan mukaan Korfulla kasvaa 12 miljoonaa oliivipuuta. Korfun kasvillisuus oli rehevää loppukesälläkin, koska Korfun ilmankosteus öisin on suurempi kuin muilla Kreikan saarilla ja kasvit saavat siitä tarvitsemansa veden.

Korfun paras puutarhanähtävyys oli Itävallan keisarinna Elisabethin Achilleion palatsin puutarha. Puutarhassa on mm. ruusuja, kiinanruusuja, laaja visteriapergola, palmuja ja paljon kauniita patsaita.

Korfu - Achilleion

Mon Reposin palatsin laaja puutarha oli melkoinen pettymys, koska se oli lähes hoitamaton. Puutarhasta jäi mieleen vain sen huono kunto ja nämä kauniit liljat.

Korfu - Mon repos liljat

Ravintoloiden ja omakotitalojen puutarhoissa ihmeköynökset, ruusut ja monet perennat kukkivat vielä kauniisti ja runsaasti. Alla oleva kuva on otettu suosikkitavernastamme Moraitikassa.

Korfu - taverna

Viikonloppu Oslossa

Olen käynyt Oslossa useita kertoja työmatkoilla, mutta en ole nähnyt mitään muuta kuin lentokentän, hotellit ja työpaikan. Lähdimme Osloon viikonloppumatkalle tarkoituksena käydä katsomassa tärkeimmät nähtävyydet sekä sään salliessa myös pari puutarhaa.

Vain Vigelandsparken -puisto on päässyt mukaan ”1001 puutarhaa” kirjaan Norjasta.

Vigelandin puistossa on yli 600 Gustav Vigelandin ihmispatsasta. Patsaat ovat puiston hallitsevin ja näyttävin kokonaisuus, mutta puistossa on myös kaunis barokkityylinen puutarha laajoine ruusuistutuksineen.

Oslo - Vigalund

Oslon kasvitieteellisessä puutarhassa oli yllättävää, että lokakuun alussa ruskan aikana monet kasvit kukkivat vielä ulkonakin. Ulkopuutarhan parasta antia oli näyttävä alppikasvien osasto puroineen ja putouksineen sekä hauska pajutyönäyttely.

Oslo - kasvitieteellinen puutarha

Kolme viikkoa Japanin puutarhoissa

Tämän vuoden pisimmän ja mielenkiintoisimman matkan teimme Japaniin marraskuussa. Teimme kiertomatkan Osaka (2 pv) – Hatashiro (1 pv) – Kobe (1 pv) – Himeji (1 pv) – Kioto (6 pv) – Nagoya (2 pv) – Numazu (2 pv) – Gotemba (1 pv) – Tokio (5 pv).

Valitsin matkan aikana käymäni 23 puutarhaa siten, että kävin mahdollisimman paljon erityyppisissä puutarhoissa:

 • keisarillisten palatsien ja huviloiden puutarhoissa
 • samurailinnojen puutarhoissa
 • eri tyyppisissä japanilaisissa puutarhoissa
 • parissa kasvitieteellisessä puutarhassa
 • parissa eurooppalaistyyppisessä puutarhassa
 • yrttipuutarhassa
 • taidemuseon puutarhassa, jossa ei ollut kasveja lainkaan
 • ruusufestivaaleilla
 • kolmessa krysanteeminäyttelyssä
Nagoyan kasvitieteellinen puutarha

Nagoyan kasvitieteellinen puutarha

Hibya puiston krysanteeminäyttely

Krysanteeminäyttely Hibya-puistossa Tokiossa

29 Japanin puutarhaa on mainittu”1001-puutarhaa” kirjassa. 20 puutarhaa on Kiotossa, kaksi Tokiossa, yksi Kobessa ja kuusi muualla Japanissa. Suurin osa Kioton ”1001 puutarhasta” on myös Unencon maailman perintökohteita.

Kävin yhdeksässä ”1001 puutarhaa” kirjan suosittelemassa puutarhassa:

 • Nunobiki Hābu-en = Nunobiki yrttipuutarha, Kobe
 • Tōhan Meiga no Niwa = Taidemuseon puutarha, Kioto
 • Sanzen-in temppelin puutarha, Ohara (Kioto)
 • Katsura Rikyu = Katsuran keisarillisen huvilan puutarha, Kioto
 • Kinkaku-ji = kultaisen paviljongin puutarha, Kioto
 • Ryōan-ji temppelin puutarha, Kioto
 • Ginkaku-ji = hopeisen paviljongin puutarha, Kioto
 • Tenruy-ji temppelin puutarha, Kioto
 • Kokyo Higashi Gyoen = Tokion keisarillisen palatsin puutarha, Tokio
Nunobiki Herb garden

Nunobiki yrttipuutarha Kobessa

Ginkaku-ji hopeapaviljonki

Ginkaku-ji hopeinen paviljonki

14 muusta puutarhasta/näyttelystä mielenkiintoisimpia olivat:

 • Kioton ja Nagoyan kasvitieteelliset puutarhat
 • maailman suurimmat englantilaisten David Austin ruusujen festivaalit (Hanasaki Farm English Rose Garden)
 • Jippo-in temppelin puutarha
 • Arashiyaman bambumetsä
 • krysanteeminäyttelyt Nagoyan linnassa sekä Hama Rikuy puutarhassa
Kioto botanical garden

Kioton kasvitieteellinen puutarha

Autumn Rose Festival, Hanasaki Farm English Rose Garden, Hatashiro

Ruusufestivaalit Hatashirossa Osakan eteläpuolella

Arashiyama Bamboo Grove

Arashiyaman bambumetsä Kiotossa

Puutarhamatkojen paras anti

Kävin vuoden aikana neljässätoista ”1001 puutarhaa” kirjan puutarhassa: Hollanissa neljässä puutarhassa (tulppaanien viljelyalue lasketaan myös yhdeksi ”puutarhaksi”), Norjassa yhdessä puutarhassa ja Japanissa 9 puutarhassa. Lisäksi tutustuin parikymmeneen muuhun puutarhaan ulkomailla.

Hollanti ja erityisesti Keukenhof ovat tulppaanien kukinta-aikana on niin kauniita ja värikkäitä, että puutarhakauden voisi aloittaa joka kevät tulppaanimatkalla Hollantiin.

Japanin puutarhat tekivät minuun lähtemättämän vaikutuksen. En ole aikaisemmin ymmärtänyt japanilaisten puutarhojen kauneutta kovin hyvin, koska arvostan puutarhassa eniten kukkivia kasveja. Japanilaiset puutarhat ovat äärimmäisen hyvin suunniteltuja, hoidettuja ja siistejä. Muotoonleikattujen  puiden ja pensaiden kauneus ja värikkyyskin tulivat hyvin esille ruska-aikana. Ostin muutaman kirjan japanilaisista puutarhoista ja näin puutahojen kesäkuvista, että japanilaiset puutarhat ovat voivat olla värikkäitä ja täynnä kukkia kesällä, kun puut ja pensaat kukkivat.

Jippo-in

Jippo-in temppelin puutarha

Kioton puutarhat tekivät minuun niin suuren vaikutuksen, että haluaisin asua Kiotossa pidempiä aikoja (eläkkeellä?) ja ihailla eri kasvien kukintaa puutarhoissa eri vuodenaikoina leppoisaan tahtiin. Useimmissa Kioton 1600 buddhalaistemppelissä ja 270 shintolaispyhäkössä on puutarha. Olen nähnyt viidentoista temppelin puutarhan, joten yli 1850 puutarhaa on vielä näkemättä…