Hollanti, Puutarhamatkailu ulkomailla

Keukenhof – maailman kaunein sipulikukkapuutarha

Keukenhofissa järjestetään vuosittain maalis-toukokuussa maailman suurin ja kaunein sipulikukkien näyttely. Keukenhof on avoinna maaliskuun lopusta toukokuun puoliväliin (ensi vuonna 20.3-17.5.2015).  Krookukset, freesiat ja hyasintit aloittavat kukinnan maaliskuussa. Narsissien ja tulppaanien kukinta on upeimmillaan huhtikuun alusta toukokuun puoleen väliin. Liljat kukkivat viimeisinä toukokuussa. Kevään edistyminen vaikuttaa vuosittain kukkimisaikoihin. Värikkäimmillään Keukenhof on yleensä huhti-toukokuun vaihteessa.

Olen käynyt Keukenhofissa kolme kertaa: kahdesti 1990-luvun puolessa välissä, kun olin töissä Saksassa ja kolmannen kerran toukokuussa 2014. Kaikki vierailuni ovat tapahtuneet huhti-toukokuun vaihteessa. Olen ollut joka kerralla yhtä innoissaan tulppaanien, muiden sipulikukkien ja atsaleojen värikkäistä istutuksista sekä paviljonkien upeista kukkanäyttelyistä.

Keukenhof

Keukenhof sijaitsee Etelä-Hollannissa pienessä Lissen kaupungissa, noin 40 km päässä Amsterdamista. Keukenhof tarkoittaa suomeksi keittiöpuutarhaa. 1400-luvulla herttuatar Jacoba van Beieren perusti Keukenhofin alueelle puutarhan, jossa viljeltiin hedelmiä ja vihanneksia Teylingenin linnan asukkaiden käyttöön. Keukenhofin linna rakennettiin vuonna 1641. 1850-luvulla Keukenhofin puutarha muutettiin siihen aikaan muodikkaan englantilaisen puutarhan tyyliseksi. Järven ympäristö puineen ja kiemurtelevine polkuineen on säilynyt alkuperäisen puutarhasuunnitelman mukaisena.

Keukenhofin puutarha aloitti nykyisen toimintansa vuonna 1949, kun hollantilaiset kukkasipulien kasvattajat järjestivät sipulikukkien kevätnäyttelyn. Näyttely oli jo ensimmäisenä vuonna menestys, sillä kävijöitä oli yli 250 000. Keukenhofin näyttely on järjestetty sen jälkeen vuosittain ja näyttely on laajentunut merkittävästi vuosien varrella. Nykyisin Keukenhofissa käy vuosittain noin 800 000 vierailijaa 8 viikon aikana, mikä on keskimäärin 15 000 kävijää päivässä.

Keukenhof

Keukenhofin näyttelypuutarha on laajentunut vuosien varrella. Puutarhan nykyinen pinta-ala on 32 hehtaaria. Puutarhassa on noin 15 kilometriä kävelytietä. Puutarhan lisäksi Keukenhofissa on 4 isoa katettua paviljonkia (yhteensä 0.5 hehtaaria) sekä useita ravintoloita ja matkamuistomyymälöitä.

Noin sata kukkasipulin jalostajaa antaa vuosittain 7 miljoonaa kukkasipulia Keukenhofin puutarhaan istutettavaksi. Puutarhan pääsuunnittelija suunnittelee joka vuosi erilaiset istutukset valitun teeman mukaan. Vuonna 2014 teemana oli Hollanti Keukenhofin 65-vuotisjuhlan kunniaksi. Kukkasipulien istutus alkaa syyskuun puolivälissä. Istutus kestää 3 kuukautta, koska puutarhurit istuttavat kaikki kukkasipulit käsin puutarhaan. Kun Keukenhof suljetaan toukokuun puolivälissä, niin kaikki kukkasipulit poistetaan maasta ja puutarha huolletaan ennen seuraavien kukkasipulien istutusta.

Keukenhof

Vinkkejä Keukenhofissa käyntiä varten

Keukenhofiin voi matkustaa seuramatkalla tai omatoimisesti lentämällä Amsterdamiin ja tekemällä sieltä päiväretken Keukenhofiin. Keukenhofin kotisivuilla on ohjeet, miten puutarhaan pääsee julkisilla kulkuneuvoilla ja autolla. Viime keväällä Amsterdamista oli suorat bussikuljetukset Keukenhofiin normaalien juna- ja bussilinjojen lisäksi. Olen käynyt Keukenhofissa aina autolla, koska Keukenhofin lähistöllä on upeita tulppaanipeltoja ja ne on kätevä käydä katsomassa samalla kertaa.

Paras vierailuaika on huhti-toukokuun vaihteessa, jolloin on myös suurimmat kävijämäärät. Koska Keukenhofissa on aina paljon kävijöitä, niin näyttelyyn kannattaa tulla mahdollisimman aikaisin aamulla, jotta saa nauttia puutarhan kauneudesta 2-3 tuntia rauhassa ennen päivän pahimpia ruuhkia ja saa auton hyvälle parkkipaikalle, jos tulee autolla Keukenhofiin. Koska useimmat aloittavat puutarhaan tutustumisen pääportin läheltä, niin kannattaa kävellä aluksi kauempana oleviin kohteisiin.

Keukenhofissa järjestetään lähes viikoittain erilaisia tapahtumia. Kuuluisin tapahtuma on kukkaparaati Noordwijkistä Haarlemiin (ensi vuonna 25.4.2015). Kukkaparaati ohittaa Keukenhofin iltapäivällä. Keukenhofin vierailijat voivat käydä katsomassa kukkaparaatia maantien varrelta ja palata takaisin puutarhaan paraatin jälkeen.

Keukehof on laaja alue ja siellä on valtavasti nähtävää, joten vierailuun kannattaa varata aikaa kokonainen päivä. Keukenhofin kotisivuilta kannattaa käydä katsomassa etukäteen, mitä tapahtumia ja näyttelyitä puutarhassa on vierailupäivänä ja miettiä, miten haluaa jakaa vierailuajan ulkopuutarhan, paviljonkien, aktiviteettien (esim. kanaaliristeily tulppaanien kasvatusaluella) ja tapahtumien (esim. kukkaparaati) kesken. Olen käynyt kahtena keväänä tulppaanialueella siten, että olen viettänyt yhden kokonaisen päivän Keukenhofissa. Toisena päivänä olen katsonut kukkaparaatin aamupäivällä jossakin lähistön pikkukaupungissa ja iltapäivällä ajellut maaseudulla kukkivia tulppaanipeltoja ihaillen.

WP_narsissi_kollaasi

Keukenhofista ja Hollannin tulppaanialueesta olen kirjoitanut myös seuraavat jutut

2 Comments

  1. Ollaankin sitten oltu samoihin aikoihin Keukenhofissa viime keväänä. Olin muistaakseni 2.5. siellä. Aivan mahtava paikka. Yövyimme Lissessä lähellä Keukenhofia.

    Liked by 1 henkilö

    • Kävin katsomassa Keukenhofin kuvia blogissasi. Kiva nähdä toisen ottamia hyviä valokuvia samasta puutarhasta 🙂

      Tykkää

Kommentointi on suljettu.