Japani, Puutarhamatkailu ulkomailla

Katsuran keisarillisen huvilan puutarha

Kiotossa sijaitseva Katsuran keisarillisen huvilan puutarha (Katsura Imperial Villa, japaniksi Katsura Rikyū) kuuluu Japanin hienoimpiin puutarhoihin. Katsura on kaunein näkemäni japanilainen puutarha.

Jotta Katsuran puutarhaan pääsee tutustumaan, niin lupa opastettuun puutarhavierailuun pitää hakea etukäteen Kioton keisarillisen palatsin alueella sijaitsevasta ”Imperial Household Agency:n” toimistosta. Lupaa haettaessa pitää olla passi mukana.

Katsura Imperial Villa

Teepaviljonki

Katsuran keisarillinen huvila sijaitsee Kioton keskustan ulkopuolella. Toimistovirkailija antaa luvan lisäksi ohjeet, miten puutarhaan pääsee bussilla Kioton päärautatieasemalta. Bussimatka kestää parikymmentä minuuttia, mutta busseja menee puutarhaan keskimäärin vain pari kertaa tunnissa, joten odotusaika on otettava huomioon matka-aikaa arvioitaessa.

Tunnin kestäviä opastettuja kiertokävelyjä järjestetään kaksi kertaa päivässä (klo 10 ja 14) vain japaniksi. Ulkomaalaiset saavat hyvän englanninkielisen audio guide – ääniopastuksen. Kiertokävelyn aikana ei käydä sisällä huvilan rakennuksissa.

Katsura Imperial Villa

Ryhmän koko oli vierailumme aikana suhteellisen pieni, joten puutarhassa liikkuminen ryhmän mukana ja valokuvaaminen olivat miellyttävää. Huvilan henkilökunta piti tarkkaa huolta, että ryhmä pysyi kasassa, eikä kukaan saanut liikkua kiertokävelyreitin ulkopuolella.

Katsuran huvila ja puutarha valmistuivat vuonna 1645 keisarilliseen sukuun kuuluvan Katsuran perheen kesäasunnoksi. Huvilan rakennukset ovat ulkopäin erittäin yksinkertaisia ja ne korostavat puutarhan kauneutta.

Katsura Imperial Villa

Katsuran keisarillisen huvilan päärakennus

Katsuran puutarha on 1600-luvun kierreltävä kävelypuutarha. 6.5 hehtaarin kokoisen puutarhan keskellä on suuri lampi, jossa on pieniä saaria, lukuisia siltoja ja rannalla pari teepaviljonkia. Polku kiertää lampea, joten kauniita ja vaihtuvia näkymiä pääsee ihailemaan monesta eri näkökulmasta.  Syysruskan aikana puutarha oli erittäin kaunis.

Katsura Imperial Villa