Japani, Puutarhamatkailu ulkomailla

Japanilaiset puutarhat

Japanilaisilla puutarhoilla on lähes 2000 vuotta pitkät perinteet. Japanilaiset puutarhat saivat aluksi vaikutteita kiinalaisista puutarhoista, mutta ne kehittyivät omaan suuntaansa muistuttamaan japanilaista maisemaa, jossa puutarhaan rakennettiin pieniä lampia ja saaria, puroja ja vuoria esittäviä kukkuloita.

Japanissa puutarhat ovat perinteisesti olleet osa temppeleitä sekä hallitsijaluokan asuntoja. Temppeli- ja palatsipuutarhojen lisäksi muita julkisia puistoja on suhteellisen vähän.

Japanilaiset puutarhat jaetaan yleensä seuraaviin tyylisuuntiin:

  • lampipuutarha
  • kierreltävä kävelypuutarha
  • kivipuutarha
  • teepuutarha
  • hovityylin puutarha

Japanilainen puutarha voi sisältää useampia eri tyylilajeja esimerkiksi kierreltävässä kävelypuutarhassa voi olla myös teepuutarha.

Lampipuutarha

Kiinasta kotoisin oleva lampipuutarha on eräs vanhimmista japanilaisista puutarhatyyleistä. Puutarhan tärkeimmät elementit ovat lammet ja saaret, jotka kuvaavat merta ja saaria. Lammikoissa saatettiin kasvattaa karppeja.

Puutarhat sijaitsivat hallitsijoiden asuntojen läheisyydessä ja ne saattoivat olla kooltaan useita hehtaareja.

Alkuperäisiä lampipuutarhoja on säilynyt hyvin vähän. Yksi kuuluisimmista säilyneistä lampipuutarhoista on Motsu-ji Hiraizumissa.

Kierreltävä kävelypuutarha

Kukkuloita ja lampia sisältävässä kierreltävässä kävelypuutarhassa katsojalla avautuu erilaisia maisemia, kun hän kävelee polkua pitkin puutarhassa. Kierreltävä kävelypuutarha ei avaudu katsojalle kokonaan yhdestä paikasta, vaan katsojan täytyy kiertää puutarha nähdäkseen kaikki puutarhan osat.

Lammet saarineen esittävät vertauskuvallisesti merta ja saaria. Veteen heijastuvat muotoillut puut, saaret ja sillat ovat tärkeä puutarhan elementti.

Monista historiallisista kierreltävistä puutarhoista on tullut myöhemmin julkisia puistoja.

Esimerkkejä kierreltävistä kävelypuutarhoista on Katsura Imperial Villa Kiotossa sekä kuvassa oleva Hama Rikyū Tokiossa.

Hama Rikyi garden

Kivipuutarha

Kivipuutarhat ovat temppeleiden ja luostareiden pieniä puutarhoja, joissa zen-munkit kävivät mietiskelemässä.

Kivipuutarha on rakennettu pieneen tasaiseen tilaan. Kivipuutarhojen pääelementit ovat kivet ja hiekka, jotka esittävät vuoria, laaksoja, tasankoja, jokia ja merta. Valkoinen sora on vertauskuva elämänjoesta. Kivipuutarhassa on minimaalisesti kasveja. Kasvit ovat pieniä ja ne kasvavat maata pitkin tai köynösmäisesti.

Kivipuutarhassa toteutetaan japanilaisen puutarhan mottoja, jotka ovat epäsymmetria, yksinkertaisuus, ankara ylevyys tai jalo pelkistäminen, luonnonmukainen vaatimaton syvällisyys tai syvä pidättyvyys, vapaus kiintymyksestä ja tyyneys.

Ryoan-ji-temppelin puutarha on yksi Japanin kuuluisimpia kivipuutarhoja.

Ryoan-ji

Teepuutarha

Teepuutarha on teeseremoniassa käytettävään teehuoneeseen liittyvä ulkotila. Teemestarit suunnittelevat puutarhan, teehuoneen ja teeseremonian.

Teepuutarhaan tullaan yksinkertaisesta portista tai matalan oven kautta. Polku on tehty astinkivistä ja kapeista pitkoskivi-asetelmista, jotka johdattelevat kulkemaan oikeassa järjestyksessä puhdistautumisen kautta kohti teehuonetta. Puhdistautumisen rituaalipaikan muodostavat kivilyhty ja käsienpesuallas.

Teepuutarhassa on vain muutamia yksinkertaisia esineitä kuten sammalilla ympäröidyt astinkivet ja kivilyhdyt, jotka valaisevat polkua illalla. Harvat kasvit ovat rauhallisen värisiä ikivihreitä kasveja, joilla on varjostava lehvästö.

Kiotossa Katsura keisarillisen huvilan puutarhassa on myös teepuutarha.

Katsura Imperial Villa

Hovityylin puutarha

Hovityylin puutarhoja aloitettiin rakentaa 1600-luvulta alkaen. Hovityylin puutarhat olivat pieniä ja yksinkertaisia suljettuja tiloja, joissa on vain muutamia kasveja. Hovipuutarhat suunniteltiin siten, että niitä katsellaan palatsien yksityisistä huoneista, joko ikkunasta tai verannalta. Puutarhassa ei oleskella eikä liikuta.

Hovityylin puutarhat nimettiin kasvien mukaan esimerkiksi Senton keisarillisen palatsin visteriapiha.

Myöhemmin hallitsijoiden lisäksi myös muut varakkaat yhteiskuntaluokat alkoivat rakentaa hovityylin puutarhoja. Nykyisin pieniä hovityylin puutarhoja rakennetaan esimerkiksi laajojen museoiden, yritysten pääkonttoreiden ja kotien yhteyteen.

Esimerkki hovityylin puutarhasta: pieni puutarha Sanzen-in temppelissä.

Sanzen-in