Puutarhamatkailu ulkomailla

1001 puutarhaa, jotka sinun pitää nähdä ennen kuolemaasi

Kirja esittelee nimensä mukaisesti 1001 kauniista puutarhaa. Koska kirjailija on englantilainen, niin pääpaino on eurooppalaisissa puutarhoissa sekä maista englantilaisissa, ranskalaisissa ja amerikkalaisissa puutarhoissa.

Pohjoismaista on esitelty 24 puutarhaa. Suomesta on valittu vain Alvar Aallon suunnitteleman Villa Mairean puutarha. Norjasta on esitelty myös 1 puutarha, Tanskasta 9, Ruotsista 13 ja Islannista ei yhtään puutarhaa.

Suuri osa kirjan puutarhoista on historiallisesti arvokkaiden rakennusten (esim. linnat) puutarhoja, vaikka puutarha voi olla minimaalisen pieni. Kaikki puutarhat eivät välttämättä ole avoimia turisteille, vaan puutarhaan pääsemiseksi tarvitaan erityislupa.

Kustakin puutarhasta kerrotaan taulukkomuodossa puutarhan suunnittelija, omistaja, tyyli, koko, ilmasto ja sijainti sekä kirjailijan ja avustajaryhmän laajempi kuvaus puutarhasta.

Keukenhof

Olen käynyt yli 60 kirjan esittelemässä puutarhassa Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa sekä parissa Afrikan ja Etelä-Amerikan puutarhassa. Lasken mukaan lähinnä ne puutarhat, joissa olen käynyt digikamera-aikana eli viimeisen kymmenen vuoden aikana. Asuin yli 15 vuotta sitten Saksassa 2,5 vuotta ja kävin kymmenissä keskieurooppalaisissa linnoissa. Jos linnan puutarha ei ole jäänyt erityisesti mieleen tai minulla ei ole kuvia puutarhasta, niin en laske niitä puutarhoja mukaan käytyihin kohteisiin.

Suosikkipuutarhat, joissa olen käynyt:

 1. Foundation Claude Monet Givernyssä Ranskassa
 2. Keukenhof Lissessä Hollannissa
 3. Gardens By the Bay Singaporessa
 4. Singaporen kasvitieteellinen puutarha, erityisesti orkideapuutarha
 5. Taj Mahal Agrassa Intiassa
 6. Karnak Luxorissa Egyptissä
 7. Alcazar de los Reyes Cristianos Cordobassa Espanjassa
 8. Katsura Imperial Villa, Kiotossa Japanissa
 9. Generalife, Granadassa Espanjassa
 10. New Yorkin kasvitieteellinen puutarha Yhdysvalloissa

Singapore botanical garden

Muita mielenkiintoisia kirjassa mainittuja puutarhoja, joissa olen käynyt:

 • Peterhof Pietarissa Venäjällä
 • Palmengarten Frankfurt am Mainissa Saksassa
 • Jardin Exotique Monacossa
 • New York Botanic Gardens New Yorkissa Yhdysvalloissa
 • Viscaya Museum and Gardens Miamissa Yhdysvalloissa
 • Jardim Botanico de Rio de Janeiro Brasiliassa
 • Hanasaki Farm English Rose Garden Osakassa Japanissa
 • Kioton lukuisat temppelipuutarhat Japanissa
 • South China Botanical Garden Guangzhoussa Kiinassa
 • Xianggang Gong Yuan Hong Kongissa

2 Comments

 1. Maailmaa on mielenkiintoista katsella myös puutarhaperspektiivissä. Oma puutarhamatkailuni on vasta aluillaan, mutta muutama mainitsemasi kohde on tuttu. Kiinalainen puutarha kiinnostaisi kovasti, onhan se vaikuttanut niin japanilaiseen kuin eurooppalaiseenkin puutarhataiteeseen.

  Villa Mairean puutarhaa harvoin Suomessakaan mainostetaan, yleensä puhutaan vain Aallon rakennuksesta! Uteliaisuus iski heti 🙂

  Tykkää

 2. Suosittelen lämpimästi puutarhamatkailua! Puutarhoissa on kulttuurikohtaisia eroja erityisesti jos vertaa länsimaisia puutarhoja kiinalaisiin tai japanilaisiin puutarhoihin. Minäkin haaveilen puutarhamatkasta Kiinaan 2-3 vuoden kuluttua: maailman suurimmat pionifestivaalit Luoyangissa sekä Shanghain ja sen lähikaupunkien puutarhat.

  Minäkään en ole käynyt vielä Villa Maireassa. Kotimaan puutarhoista ajattelee helposti, että niihin pääsee milloin haluaa ja ne jäävät helposti käymättä.

  Tykkää

Kommentointi on suljettu.