Muut

Tervetuloa ”1003 puutarhaa” blogiin!

Olen IT-alan ammattilainen, jonka todellinen intohimo on puutarhan hoito ja matkustaminen ”1001 puutarhassa, jotka sinun pitää nähdä ennen kuolemaasi”.

Noin kymmenen vuotta sitten rakensimme omakotitalon, Koivurannan, jonka puutarhan hoidosta tuli aviomieheni ja minun tärkein harrastus. Kotipuutarha muuttaa muotoaan lähes joka kesä, kun laajennamme perennapenkkejä tai hankimme uusia kasveja ja siirrämme samalla joitakin entisiä kasveja uusiin paikkoihin. Kotipuutarhassa keskitymme erityisesti kauniiden perennojen (mm. pionit, päivänliljat, syysleimut ja kuunliljat), kärhöjen ja ruusujen kasvattamiseen. Puutarhaharrastuksemme ei rajoitu pelkästään keväästä alkusyksyyn vaan puutarhakausi alkaa keväällä heti, kun lumet ovat sulaneet ja jatkuu syksyllä niin pitkään kun maa on sulana. 1b-vyöhykkeellä se tarkoittaa 8-9 kuukautta vuodessa.

Kesämökkipuutarhamme on kuin Peppi Pitkätossun Huvikumpu eli kaikki on vinksin vonksin. Olen myös innokas käsityön ja askartelun harrastaja, joten siellä käytämme mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja ja mielikuvitusta edullisten ratkaisujen aikaansaamiseksi. Perennat saavat kasvaa villisti ja vapaasti. Hyötykasvit (marjat, hedelmät ja perunat) kasvatamme luomuperiaatteella. Saunamökin terassille aloimme sisustaa kreikkalaistyylistä tavernaa viime kesänä. Kesämökki on saanut nimen Kalifornia, koska kesämökin ensimmäinen omistaja oli töissä Kaliforniassa konsulina.

Olemme harrastaneet matkustamista reilut parikymmentä vuotta. Puutarhat tulivat matkojen käyntikohteiksi vähitellen. Kun erityisesti minä innostuin puutarhan hoidosta, niin aloin etsimään muutamia puutarhakohteita jokaiselle ulkomaan matkalle. Puutarhakohteiden löytäminen on ollut välillä aika haasteellista, koska tavanomaiset matkailukirjat eivät juurikaan kerro näkemisen arvoisista puutarhoista. Kun pari vuotta sitten ostin kirjan ”1001 puutarhaa, jotka sinun tulee nähdä ennen kuolemaasi”, niin puutarhamatkailu sai uuden ulottuvuuden. Puutarhat ovat nykyisin tärkeä valintakriteeri, kun etsimme uusia matkakohteita.

Tänä vuonna olemme matkustaneet Hollannin puutarhoissa tulppaanien kukinta-aikana, Korfulla ja Oslossa loppukesästä ja Japanissa ruskan aikana, joten kirjoitan aluksi em. puutarhoista.

Keukenhof

Blogini avulla haluan jakaa kokemuksiani matkalla näkemistäni puutarhoista sekä puutarhanhoidosta muiden viherpeukaloiden kanssa. Toivottavasti lähetätte kommentteja blogini jutuista ahkerasti, jotta saamme aikaan paljon mielenkiintoista keskustelua.

Tervetuloa ”1003 puutarhaa” blogin mukana tutustumaan mielenkiintoisiin puutarhoihin!

2 Comments

  1. Olipa hauska löytää blogisi! Minäkin rakastan puutarhamatkailua. Tällä hetkellä kierrän lähinnä ranskalaisia puutarhoja, mutta toisinaan muitakin. 1003:een puutarhaan tutustuminen on kyllä kunnioitettava haaste 🙂

    Liked by 1 henkilö

    • Kiitos kommentistasi! Mukava löytää hengenheimolaisia, jotka rakastavat myös puutarhamatkailua. Yritän matkoillani tutustua mielenkiintoisimpiin 1001-kirjan suosittelemiin puutarhoihin ajan kanssa, enkä suinkaan bongata kaikkia 1001 puutarhaa. Ranskalaiset puutarhat ovat hienoja, esim. Claude Monetin puutarha on suosikkipuutarhani.

      Tykkää

Kommentointi on suljettu.